Klik venligst
KONST 2022-05-12 KL. 16:47

Information om konsten via telefonen

Av Johan W Jönsson

Några skyltar som beskriver vad de olika konstverken i Laholm föreställer blir det inte. Men det kommer snart att bli lätt att få information kring konsten via telefonen. Detta genom att en QR-kod vid de olika konstverken scannas i smarttelefonen.

Information om konsten via telefonen
"De badande barnen" av Stig Blomberg är ett av de konstverk som ska QR-kodas. Foto: Johan W Jönsson

Kultur- och utvecklingsnämnden har mottagit en skrivelse av laholmaren Åke Sintring där han efterfrågar skyltar med information kring respektive konstverk i Laholm.

Några skyltar som ”förvanskar” konsten blir det inte. Däremot har kommunen en annan lösning på gång som man tror mycket på. Kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Ove Bengtsson (C):

– Vi håller på att arbeta med en annan typ av ”skyltning” där man med en QR-kod som scannas kan få information om till exempel en staty. Det är ett väldigt bra sätt, tycker vi, säger han.

– Skulle man skriva ut allting på en skylt hade statyn knappt synts bakom, fortsätter Bengtsson.

QR-koderna är på gång och redan nu kan man göra en egen ”konstspaning” via telefonen. Man kan se vilket av alla konstverk man är närmast och gå en egen konstvandring i staden.

För att kunna läsa de uppsatta QR-koderna använder man sin mobilkamera för att scanna in koden. Sedan hamnar man på en hemsidan där det går att läsa på om konstverken.

– Det är flera som använder sig av QR-koder idag. Både länsmuseet och regionen samt andra aktörer gör så här med konst och historiskt intressanta föremål, säger Bengtsson.

Vid varje konstverk finns en plakett med konstverkets och konstnärens namn samt årtal. Mer än så vill kommunen inte ha. Men en liten QR-kod ska också få ta plats vid konsten.

Tanken är att alla konstverk i kommunen ska få en egen kod. Den konst som finns centralt i Laholm blir först ut.

– På en hemsida är det enkelt att ändra och göra tillägg, om man så önskar. Så jag tycker att det här är ett bra sätt att hantera detta på, avslutar Ove Bengtsson.


Genom att läsa av en QR-kod med mobilkameran kommer man till en hemsida där det finns information om konsten. Foto: Stock photos