Klik venligst
KONST 2023-04-28 KL. 14:10

Hishultsfödd konstnär får Jönsson-stipendie

Av Johan W Jönsson

Stockholmsbaserade konstnären Roger Hansson är född i Hishult. Han spenderade bara sitt första levnadsår i Laholms kommun men platsar på grund av det och tack vare sitt konstnärsskap in som Karl-Gustaf Jönsson-stipendiat. Under den kommande tiden ställer han ut i Hishults konsthall.
– Det känns väldigt kul och trevligt - fina fisken!, säger stipendiaten.

Hishultsfödd konstnär får Jönsson-stipendie
Roger Hansson tycker att det känns fint att bli utnämnd till Karl-Gustaf Jönsson-stipendiat. Konstnären är född i Hishult men bor i Stockholm sedan många år. Nu återvänder han för utställning och för att prisas. Foto: Johan W Jönsson

Det har delats ut stipendier ur laholmskonstnären Karl-Gustaf Jönssons minnesfond sedan 1999 då Pål Svensson fick äran. I fjol gick utmärkelsen till Kjell-Åke Gustafsson.

I år delas stipendiet ut för 17:e gången och som vanligt var det Karl-Gustafs syster Britta Nilsson som räckte över diplomet med motiveringen.

– Roger har varit på väntelistan i tre, fyra år då han bor i Stockholm. När vi såg att han skulle ställa ut i Hishult så hade vi löst årets pristagare, säger Lars-Göran Persson i kommittén.

I minnesfonds-kommittén ingår utöver Persson även Roland Andréasson och den som är ordförande i Gamla Laholm (som förvaltar minnesfonden), för närvarande Christer Jonsson.

För att platsa som Jönsson-stipendiat ska man vara född eller verksam i Laholms kommun. Konstnären ska dessutom skapa konst i Karl-Gustaf Jönssons anda.

– Vi delar inte ut stipendiet varje år. Det är först när vi tycker att det är någon som passar in i Karl-Gustafs konstsyn och Rogers bilder är sådana som han applåderar i sin himmel, säger Persson.

”För en hisnande balansgång där serietecknandes glada galenskap går armkrok med insikter om livets förfall och förgänglighet”, lyder motiveringen.

– Väldigt fint! Jag blev överraskad när jag fick reda på att jag fått stipendiet. Men jag kände till det då min bror fått det tidigare (Ulf Hansson, 2014), berättar Roger.


Roland Andréasson, Christer Jonsson, Britta Nilsson och Lars-Göran Persson från Karl-Gustaf Jönssons minnesfond flankerar stipendiaten: konstnären Roger Hansson. Foto: Johan W Jönsson


Han beskriver sin stil som en blandning mellan popkonst och svensk naiv arbetarklass. Seriefigurer dyker ofta upp och cowboys och fåglar är återkommande.

– Jag försöker vara öppen och få nya infall men så hamnar jag på samma ställe. Det blir cowboys och fåglar. Och så får det väl vara. Ibland dyker ändå någon ny figur upp, skrattar Roger.

Han gick målarskola i Halmstad och sedan på konstfack. Roger jobbar med olja, akryl, sprayfärg och kritor. Dessutom gör han skulpturer i papier mache.

Under den kommande tiden ställer Hansson ut i Hishults konsthall. Han blev glad över att Kjell-Åke Gustafsson, som driver konsthallen, ställde frågan.

– Det var ju ändå här det började på något vis. Min pappa drev bilverkstad precis bredvid och våra föräldrar var goda vänner. Så det känns bara jättekul!

Roger har tidigare ställt ut på olika gallerier i Stockholm men även utomlands. Att konsthallen i Hishult är så rymlig uppskattas då han får chans att visa upp även sina större verk.

Rogers utställning heter Svenska fåglar och cowboys. Den har vernissage lördagen den 29 april och då får han även officiellt motta stipendiet. Hans konst kan ses i Hishult fram till den 18 juni.

Stipendiet är på 15 000 kronor. Då Roger inte försörjer sig heltid som konstnär kommer pengarna väl till pass. Han arbetar till vardags på en daglig verksamhet hemma i Sundbyberg.

– Just nu målar jag på måndagar. I övrigt brödjobbar jag. I perioder kan jag livnära mig som konstnär men att göra det på heltid, den drömmen har jag släppt lite, avslutar Hansson.


Roger Hanssons utställning i Hishults konsthall heter "Svenska fåglar och cowboys". Foto: Johan W Jönsson