Av Johan W Jönsson
Fram till januari nästa år är det Alvaro Tapias verk som går att ses på Teckningsmuseet i Laholm. Utställningen heter ”Världar och Vidunder”. Tapia är mannen bakom omslagen till de svenska utgåvorna av Harry Potter-böckerna. Han har också skapat bilder till det kultförklarade rollspelet Drakar och Demoner.
Det är första gången som Teckningsmuseet visar illustrationer kring fantasy och spel. Kontakt med Tapia etablerades redan för ett år sedan.
– Det känns jättehedrande och superkul att få ställa ut här. Jag har följt Teckningsmuseet länge genom andra artister, säger Tapia och fortsätter:
– Det har blivit som en kärleksaffär. Jag delar idén att värdesätta teckning specifikt. Jag tvekade inte en sekund. Det enda jag bekymrade mig över var urvalet.
Alvaro beskriver det som att han inte blev blockerad som vuxen. Han började rita som liten och berättar att han inte var någon stor talang.
– Jag fick stöd hemifrån och blev värderad för det jag gjorde. Jag började med huvudfotingar som alla andra. Jag hade inte talang på det sättet, utan jobbade som fan.
Harry Potter är det Tapia är mest känd för. Men det är bara en liten del av det han gjort. Han är till exempel också illustratör bakom ”Drakar och demoner”. Foto: Johan W Jönsson
Från indianer och kanoter till bilar och rymdskepp blev det drakar och någonstans där är Tapia fortfarande kvar. Och han kom dit i fyran på mellanstadiet.
– Jag gillar det organiska i vissa tidsepoker, det gör att jag gärna ritar det. Den kombon blir det man kallar fantasy. Men för mig finns det element av fantasy i allt.
Harry Potter har så klart en central del i utställningen. Men Alvaro har gjort mycket annat som också visas upp. I det första rummet finns teckningar från Drakar & Demoner.
– Det är illustrationer för två olika större projekt här varav det ena är Drakar och Demoner, som var det första större uppdrag jag gjorde parallellt med min tid på Konstfack.
Tapia beskriver Drakar och Demoner som Sveriges spelstolthet. Han fick kontakt med Target Games som ligger bakom spelet och började teckna för dem.
– Det var ingen som ville ha fantasy på Konstfack. Target Games tog in mig och jag hamnade i den värld där personer jag avgudade fanns. Jag gick ut men det var ändå lite hejdå Konstfack.
”Den svenska Harry Potter” är inspirerad av en av Alvaro Tapias kompisars yngre bröder Alvaro hade själv likadana glasögon som Potter i den åldern. Foto: Johan W Jönsson
Alvaro Tapia är född 1976 och är en rutinerad tecknare. När han får sina beställningar från olika håll är de ofta inte särskilt detaljerade. Han förklarar:
– Det är stereotyper som måste finnas i spel. Jag har jobbat länge och är samkörd med beställaren. Står det ”demon, cool”, då ska den vara häftig, engagerade och inte töntig, ler Alvaro.
Genom de jobb han gjorde för Target Games fick han uppdraget att göra omslaget för den svenska utgåvan av Harry Potter.
– Någon förläggare tyckte att jag passade för uppdraget. Jag hade aldrig gjort omslag tidigare. Samtidigt som jag satt på ett spelföretag hittade jag på hur jag skulle måla.
Han fick den engelska utgåvan av Harry Potter i händerna och blev lite besviken över att omslaget såg ut som något som tillhörde en barnbok.
– Varför skulle det inte kunna se ut som all den fantasy som jag tycker om? Mina omslag är inte för någon speciell målgrupp. Jag ville göra något häftigt som speglar innehållet.
Originalteckningen till omslaget för den första Harry Potter-boken är fortfarande försvunnen. Tapia glömde kvar den på bussen i Nässjö då han stolt ville visa upp den för sin mamma.
– Den hade scannats av innan för marknadsföring. Jag fick gå igenom förnedringen att berätta att originalet var borta. Boken trycktes med scanningen av en inte färdig bild, ler Alvaro förläget.
Alvaro Tapia har aldrig haft kontakt med författaren JK Rowling. ”Hon ska ha sagt att hon gillar de svenska omslagen. Men det säger hon väl om alla”, skrattar tecknaren. Foto: Johan W Jönsson
Hur kändes det när Harry Potter blev en sådan succé?
– Stressigt! Jag gjorde omslagen på kvällarna efter jobbet. Men i och med att jag var ung så klarade jag det. Jag hade ändå inget annat bättre för mig, ler Alvaro.
– Harry Potter har blivit mitt claim to fame. Jag var 20 år, så det var en bra ålder att få det uppdraget. Men det har aldrig påverkat mitt jobb i fantasy. Där är Harry Potter inte viktig.
Originalmålningarna från omslagen visas upp på Teckningsmuséet. Förutom det första då. Det första omslaget finns dock med ändå då den scannade skissen tecknades om flera år senare.
Den erfarna illustratören visar också de fantastiska originalteckningarna från ”Kända svenska folksagor”, skivomslag, en rad andra bokomslag och mycket annat.
Under lördagen den 7 oktober klockan 13 blir det invigning av utställningen och samtal med konstnären. Världar och vidunder pågår fram till den 28 januari.
Parallellt pågår en utställning i Teckningsmuseets inledande rum. Där visas ”Arkeologisk fyndteckning”. Det är fyndteckningar från arkeologiska utgrävningar i Laholm.
På höstlovet den 30 oktober visas den första Harry Potter-filmen på biograf Maxim. Biobesökarna välkomnas att ladda upp med Tapias teckningar på museet innan.