KONST 2022-02-12 KL. 07:58

Galleri Snoeck och Leja har öppnat på Storgatan

Av Johan W Jönsson

Sussanne Snoeck och Leja Lindén Jacobsson vill göra konsten tillgänglig för alla laholmare. Sedan i december, då de smygöppnade, har de drivit galleri på Storgatan 16 i Laholm. ”Det finns mycket att upptäcka här i närområdet också”, säger de.

Galleri Snoeck och Leja har öppnat på Storgatan
Sussanne Snoeck och Leja Lindén Jacobsson ligger bakom Galleri Snoeck & Leja på Storgatan 16 i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Egentligen började det redan under konstmånaden i oktober 2021. Då kunde lokal konst avnjutas på Storgatan 16. Det var då fröet såddes hos Sussanne och Leja att ha ett galleri öppet året runt.

– Under konstmånaden var folk glada över att vi hade en plats att ställa ut på. Då tänkte vi att vi fortsätter med galleriet, säger Sussanne.

Tanken var först att öppna i januari men det blev tjuvöppning redan under december. Leja tyckte inte att de skulle missa julmånaden och det var ett bra drag då många besökare tittade in.

Galleriet kommer att ha öppet minst till halvårsskiftet. Förhoppningsvis året ut och kanske längre än så.

– Det blir minst sex månader och vi stannar gärna. Vi trivs bra här. Det är många små rum men det gör ingenting. Det gör bara att det händer någonting när man kommer in nästa del, säger Leja.

Det är öppet torsdag till lördag. Torsdagar och fredagar klockan 12 till 18 och lördagar 10 till 14. När det är öppet skapar Sussanne och Leja samtidigt sin konst i en ateljé längst in.

En del av lokalen kommer framöver att ägnas åt annan konst än Sussannes och Lejas. Två utställningar är bokade. En i februari och en i mars.

14-28 februari kommer Joakim Nilsson från Mellbystrand med sin utställning VOV och i mars får en ny konstnär med laholmsanknytning ta plats i rummet som vätter mot Storgatan.

– Det är många som knackar på och vill ställa ut. Vi håller på att forma en liten kö, säger Sussanne, och Leja hintar om att det finns en plan ända in i maj.


Leja Lindén Jacobsson vid sitt verk "The Trooper" med musik från Metallica. Foto: Johan W Jönsson


Övriga delar av lokalen ägnas åt Lejas och Sussannes konst och de har blandat sina verk. Det går bra då de samspelar med varandra.

– Våra grejer snackar med varandra och passar bra ihop. Så vi mixar i övriga rum, säger Sussanne.

Leja målar akryl och gärna stort. Hon skulpterar också i lera och gör stålskulpturer. Hon binder samman sin konst och gör ofta ramar i stål eller fötter i stål på sina keramikskulpturer.

– Det är mycket hästar och musik. Jag har hästar och älskar musik. Jag ställde ut ihop med en viskonstnär som heter Peter Haraldsson i början av min karriär.

Leja visar en tavla i akryl med stålram och ett musikstycke i stål. Hon har gjort ett 50-tal i samma stuk. Noterna på tavlan stämmer överens med motivet.

– Jag gillar fortfarande personer och kroppsspråk. Jag ställer ut mina skulpturer och mina tavlor med porträtt. Brons och lera - skulpturer och tavlor i akryl. Människor och känslor, säger Susanne.

Galleri Snoeck & Leja fyller en lucka i Laholm, tycker de båda konstnärerna. De vill göra konsten tillgänglig för alla och visa att det finns mycket att upptäcka i Laholm också.

– Många har sagt att de har saknat något sådant här så jag hoppas att de tar tag i det och kommer hit och tittar på det som finns, säger Sussanne.

Framåt flaggar Susanne och Leja för ett samarbete med Laholms konstklubb och det ska ske innan konstrundan under Kristihimmelsfärdshelgen.

En del av samlingsutställningen under konstrundan kommer att finnas på Storgatan. Är Galleri Snoeck & Leja kvar i oktober kommer även en del av konstmånaden vara där.

– Vi vill finnas för dem som vill njuta av konst. Flera köper konst men många kommer också in för att titta och njuta av det som finns här, säger Sussanne Snoeck och Leja Lindén Jacobsson fyller i:

– Det finns inte några andra direkta möjligheter för oss lokala konstnärer. Stadshusgalleriet och Teckningsmuseet väljer vilka som ska ställa ut där. Här fokuserar vi på konstnärer från Laholm.


Sussanne Snoeck har börjat måla fler kvinnor. Här är hon vid sin tavla "Margareta". Foto: Johan W Jönsson