Klik venligst
KONST 2022-09-17 KL. 07:58

Från is till vatten och från sten till grus med Stenberg

Av Johan W Jönsson

Efter Gitt Grännsjö ställer ytterligare en lokal konstnär ut i Stadshusgalleriet. Den intresserade kommer kunna få ta del av Henrik Stenbergs fria landskapsmålningar. Utställningen heter ”Från is till vatten. Från sten till grus”.

Från is till vatten och från sten till grus med Stenberg
Henrik Stenberg ställer ut på Stadshusgalleriet i höst. Sin atelje har han hemma i garaget i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

I Laholm är Henrik kanske mest känd som guide, pedagog och workshopledare på Teckningsmuseet. Han har dock även en gedigen konstnärlig utbildning och är själv aktiv konstnär.

Henrik är bördig från Västerås. Via mångårigt boende i Stockholm hamnade han i Laholm genom kärleken. Han har bott i kommunen sedan 2011.

– Jag trivs bra i Laholm! Det är en fin plats att bo på. Det är lugnt och finns gott om plats. Som konstnär är det inte så viktigt var du bor, säger Henrik.

Han uppskattar dock närheten till Göteborg, Malmö och Köpenhamn och menar att han har mycket hjälp av sociala medier med att nå ut med sin konst.

Henrik har gått en rad olika konstskolor. Bland annat Konstfack i Stockholm där han läste fri konst under fem års tid. En tid som han beskriver som väldigt rolig och lärorik.

Henrik undervisar också i måleri vid Hallands konstskola. Under hösten har han tagit tjänstledigt från sitt arbete på Teckningsmuseet för att ägna sig mer åt sin egen konst.

– Jag är inte helt tjänstledig men kommer att satsa lite mer på min konst nu under utställningsperioden i höst.

På Stadshusgalleriet kommer besökarna att få ta del av Henriks fritt målade landskap i akryl. Det är mycket bergslandskap.

– Jag har gjort ganska olika typer av målningar genom tiderna. Men nu är jag väldigt inne på att skapa de här landskapen och tycker att den fria processen är väldigt kul.


Henrik Stenberg visar upp ett av de verk som besökarna kommer kunna se på utställningen. Foto: Johan W Jönsson


Det finns inga förlagor utan han låter konstverket växa fram spontant från en slumpmässig grund. Olika fläckar mejslas fram till ett landskap.

– Det är spännande att se det växa från oordning till att det utkristalliseras fram till en plats som faktiskt på något sätt skulle kunna finnas någonstans.

Vissa tavlor är mer åt det realistiska hållet medan andra är mer fria i såväl färg som form. Landskapen finns inte i verkligheten men flera av dem upplevs som verkliga.

– Det är mycket berg och jag gillar det storslagna och vilda. Sedan är det skapat av mig och min fantasi samt slumpen.

Henriks målningar är ofta på stående format. Vanligtvis är landskapsmålningar på liggande format. Han tror dock att landskapsbilder i stående format blivit vanligare på grund av mobiltelefonen.

– Man fotar ju så. Jag tänker att man tittar nerifrån och upp - en rörelse uppåt. Nästan lite som en altartavla. Lite skog, träd, snö och en himmel högst upp som hägrar på något vis.

Det är inte första gången Henrik ställer ut på Stadshusgalleriet. Det är faktiskt fjärde tillfället. Han har haft två egna utställningar och har varit med på en samlingsutställning.

– Jag har ställt ut en del på olika ställen. Jag tycker om Stadshusgalleriet. Lokalen är bra och många hittar dit spontant.

Hur vill du beröra de som kommer?

– De ska bara ta in och känna in den platsen som det jag målat representerar. Jag vet vad jag själv tycker är spännande men inte vad andra tycker är en intressant ingång.

– Jag tycker att det är spännande att titta runt i en bild och låta blicken vandra runt som en resa. Sedan blir det också en helhetsbild med alla verk som tillsammans ger en känsla.

Utställningen med Henrik Stenbergs målningar har öppet mellan den 24:e september (vernissage samma dag) och den 19 november.


Landskampen kan upplevas som verkliga men platserna finns inte i verkligheten. Bara i Henrik Stenbergs fantasi och på dukarna. Foto: Johan W Jönsson