Klik venligst
KONST 2023-10-31 KL. 09:32

Fotokonst kring strandtrafik kammade hem förstapriset

Av Johan W Jönsson

Helena Hjälmefjord tolkade Laholm bäst av de medverkande konstnärerna i temautställningen under konstmånaden. Juryn bestående av Björn Hellberg, Frida Talik och Ove Bengtsson hade ett tufft jobb att utse en vinnare men fastnade för ”Ett minne blott?” som tar upp biltrafiken på stranden.
– Kul och överraskande, tycker konstnären om segern.

Fotokonst kring strandtrafik kammade hem förstapriset
Helena Hjälmefjord framför sitt vinnande konstverk med Laholmstema: "Ett minne blott?". Verket består av tio lager bilder. Foto: Johan W Jönsson

Under Laholms konstmånad i oktober har konstnärer från kommunen ställt ut i rådhuset. Samlingsutställningens tema var att tolka Laholm och en vinnare skulle utses.

Kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson (C) delade ut priset:

– Det är win-win på hög nivå när man ställer ut konst i skyltfönster, visar konstfilm på bion och fixar tipspromenad. Detta har blivit en extra anledning att åka in till vår fina stad, hyllar han.

– Det var inte lätt att välja bland alla snillrika och välarbetade alster. Men efter moget övervägande har vi i juryn kommit fram till ett resultat i den sylvassa konkurrensen, fortsätter Bengtsson.

En del av motiveringen lyder:

”Med stor kreativitet och suveränt handlag berör konstnären ett ämne som engagerat kommunens invånare i decennier: Ska biltrafik på stranden vara tillåten eller inte?”

Helena Hjälmefjord sysslar med fotokonst. I sitt verk ”Ett minne blott” tar hon upp biltrafikens vara eller inte vara på stranden i Mellbystrand.

– Det är runt tio lager bilder. Jag var nere på stranden och fotade i juli men det var kallt, så det var knappt några bilar. Men det blev bra då det blev bilar på olika ställen, ler Helena.

– Jag har lagt bilderna lager på lager och längst bak är ett snäcklager som gör molnen på himlen. Tanken är att provocera kring bilstranden. Man kan bestämma själv om den är ett minne blott.

Helena Hjälmefjord vann bästa Laholmstolkning med sin fotokonst. Här prisas hon av kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson som var jury ihop med Björn Hellberg och Frida Talik. Foto: Johan W Jönsson

Hur känns det att vinna?

– Jag var absolut inte inställd på det. Det finns många andra fina verk med stark Laholmskoppling och fotokonst är inte riktigt så hett ännu. Men det kanske blivit det nu då, ler Helena.

Redan efter en vecka hade en person från Laholm, men som nu bor i Göteborg, köpt konstverket av Helena. Så det var inte bara juryn det föll i smaken.

Under konstmånaden har olika konstnärer ställt ut i stadens skyltfönster. Det har gjorts en omröstning kring bästa skyltfönster och flest röster fick Delihallen.

Skyltfönstret går i höstens färger och matchar konstnären Sussanne Snoecks målning på ett fint sätt. Förstapriset är 3 000 kronor att spendera hos medverkande konstnärer.

Delihallens höstfina skyltfönster med målning av Sussanne Snoeck vann bästa skyltfönster under konstmånaden. Foto: Johan W Jönsson

Martina Elverius får nu köpa in konst till Delihallen för 3 000 kronor. Ulrika Träff (till vänster) samt Leja Lindén Jacobsson och Sussanne Snoeck ingår i arrangörsgruppen bakom konstmånad Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Trea slutade Flora gardens skyltfönster med en oljemålning av Lutz Müller. Tvåa blev Tjäders väskor & assessorer med fotokonst av Helena Hjälmefjord och skulptur av Sussanne Snoeck.

Tipspromenaden innehöll 25 frågor fördelat över 23 skyltfönster. Den som hade flest rätt var Karl-Evert Andersson från Laholm. Förstapris var ett presentkort från Attraktiva Laholm.

I projektgruppen för Laholms konstmånad ingår Sussanne Snoeck, Leja Jacobsson Lindén, Helena Hjälmefjord och Ulrika Träff. De var nöjda med årets upplaga.

– Vi har haft en fantastisk månad med många besökare som varit såväl på rådhuset som i missionshuset och på stan. Det var även många som gick tipsrundan, säger Snoeck.

Hon berättar också att workshopen i keramik samt måleri blev fulltecknade samt att många barn även deltog i den kring animerad film på Teckningsmuseet.

Redan nu hälsar arrangörsstaben välkomna till nästa års upplaga av Laholms konstmånad oktober. Då blir det ett nytt tema på samlingsutställningen i rådhuset.

Motivering vinnarbidraget ”Ett minne blott?” av Helena Hjälmefjord:

"På ett konstnärligt suggestivt och starkt stämningsskapande sätt har Helena använt sin konstnärliga röst genom bild. Hon har, nästan likt en medlare, visat på olika perspektiv och satt igång betraktarens fantasi, inlevelse­förmåga och insikter. Ett starkt verk som med visuell skönhet leder oss in i tankar och perspektiv. Med stor kreativitet och suveränt handlag berör konstnären ett ämne som engagerat kommunens invånare i decennier: Ska biltrafik på stranden vara tillåten eller inte?”

Irene Jonssons keramikkruka med ortsnamn var en av favoriterna i tematävlingen. Åtminstone hos den vinnande konstnären Helena Hjälmefjord. Foto: Johan W Jönsson

Sussanne Snoecks skulptur av den framlidna kollegan Kirke Ralph var en stark kandidat i tematävlingen Laholm om man frågar vinnaren Helena Hjälmefjord. Foto: Johan W Jönsson