Klik venligst
KONST 2024-02-02 KL. 06:02

Färgglatt och framåt med Maggan Ek

Av Johan W Jönsson

Maggan Ek från Ysby är en mångfacetterad kulturarbetare. Fram till den 15 mars finns det möjlighet att ta del av hennes bildkonstnärsskap på Stadshusgsalleriet i Laholm. Det blir bland annat Strindberg, apor och mycket färg.

Färgglatt och framåt med Maggan Ek
Maggan Ek har gjort otaliga porträtt av sin husgud August Strindberg. 2022 ställde hon ut på hans museum i huvudstaden och fick förlängt över Stockholms kulturnatt. Foto: Johan W Jönsson

Hon är teaterregissör, radiopratare, moderator och kulturentreprenör. Maggan Ek har dock parallellt varit bildkonstnär sedan början av 1980-talet. Målandet finns där hela tiden.

– Utställningen heter ”Framåt i alla riktningar” och det betyder ju även bakåt. Så jag har tagit med vissa verk från andra utställningar. Alla har ju inte sett dem på andra ställen, säger Maggan.

2021 syntes hennes konst på Konsthallen i Hishult då hon och maken Peter Bengtsson blev de första lokala aktörerna att ställa ut i bygget. 2022 fanns hon på Strindbergmuséet i Stockholm.

Ett verk består av 25 målningar baserade på en satiriskt bok som Strindberg tros ha skrivit. Boken heter ”Anvisning att på 60 minuter bliva konstkännare”. En bok alla borde ha.

– Det är olika bokstäver och så är det mycket sådant som att om man inte riktigt vet vad man ska säga kan man gå fram till en målning och säga ”aaaah”, så tror alla att du kan, ler Maggan.

Strindberg älskade Beethoven. Här syns de bredvid varandra och bakom öppningen till Dödens ö, som Strindberg aldrig hann skriva färdigt en pjäs om. Foto: Johan W Jönsson

Hon besktriver Strindberg som sin stora ”fixstjärna”. Hon har målat väldigt många porträtt av honom. Till hans eget museum hade hon med sig 34 dukar Strindberg.

– Att få ställa ut på Strindbergmuséet var som en dröm. Har man aldrig varit där rekommenderar jag det. Jag ville aldrig gå därifrån när jag kom dit första gången, säger Maggan.

Det blir dock inte bara Strindberg på Stadshusgalleriet utan även en hel del annat. Stolar, bananer, lampor och inte minst målningar med olika sorters apor. Allt är färgglatt.

– Det har blivit många apor nu. Jag har blivit allergisk mot rådande ytlighet i samhället. Det är väldigt mycket yta och väldigt lite fördjupning. Man går inte in i något en längre tid.

Maggan tycker att det är lite som skiljer människan och apan åt. Men aporna är fortfarande styrda av sina behov mer än vad människorna är. De äter, leker, sover och skaffar ungar.

– Jag menar inte att vi ska gå tillbaka till något apstadie men vi kanske skulle gå tillbaka lite till att fråga oss vad en människa egentligen är? Vad som är basen? Vilka är våra reella behov?

Hade vi människor tittat på andra människor lika noga som vi tittar på apor på zoo hade saker varit mycket enklare, tycker Maggan Ek. Foto: Johan W Jönsson

– Hade vi människor tittat på andra människor lika noga som vi tittar på apor på zoo hade saker varit mycket enklare – vi hade förstått varandra bättre. Men det är lättare att svajpa på telefonen.

En apa har en spegel som öga. Man ska kunna se sig själv i apan och reflektera lite över hur man själv är och beter sig. Det finns också en baktanke med de färgglada apmålningarna.

– Jag sticker inte under stol med att jag gärna vill att barn ska tycka om konst och att titta på konst. Då försöker jag göra min konst tillgänglig för barn. Färg är jätteviktigt. Det är en röd tråd.

Andra röda trådar är litteratur (som ligger Maggan lika varmt om hjärtat som måleri) och frågeställningen kring hur mycket yta och hur mycket djup den moderna människan har.

”Framåt i alla riktningar” pågår mellan den 3 februari och den 15 mars. Det är vernissage på öppningsdagen. Då blir det presentation av utställningen i dialog med konstnären.

”Det finns inget nu, bara ett nyss”, funderar en mediterande Gustav III. Foto: Johan W Jönsson

Maggan Ek ställer ut på Stadshusgalleriet i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Läs mer:

Maggan prisas för sin mångåriga kulturella gärning