Klik venligst
KONST 2022-04-09 KL. 07:58

Fåglar i fokus på rådhuset i Laholm

Av Johan W Jönsson

Emma Nordin Bergman ställer ut sina akvarellmålningar med fåglar på rådhuset i Laholm. Det blir den laholmsbördiga konstnärens första utställning. ”Det känns lite nervöst. Nu blir det skarpt läge på något vis”, skrattar Emma, som nu bor i Östersund där hon arbetar som biolog.

Fåglar i fokus på rådhuset i Laholm
Kungsfiskaren hittas både längs Lagan och som akvarell av Emma Nordin Bergman. Foto: privat

Emma har alltid målat och ritat. Mormor var konstnär och även hennes faster målade. Fåglar har det dock blivit först på senare tid. Föreningen Gamla Laholm fick nys om Emmas fåglar.

– Jag tror att de sett mina fåglar på mammas (Christina Lindvall Nordin) Facebook och de hörde av sig och frågade om det var något som jag gjorde i större skala.

Och det var det ju. Emma har målat en hel del fåglar och har gjort ännu fler inför utställningen som pågår på rådhuset under en månad från den 14 april till den 14 maj.

– Jag har ett företag där jag gör lite logotyper, grafiska illustrationer och målningar på beställning till vykort och annat. Men jag har aldrig ställt ut på det här sättet tidigare. Det ska bli spännande!

– Tidigare har jag målat olika saker, ofta med naturtema eftersom att jag är mycket ute i mitt jobb som biolog. Nu har jag snöat in på det här med fåglar i akvarell och utforskar fortfarande det.


Emma Nordin Bergman ställer ut i rådhuset i Laholm. Med start i påsk hittas hennes akvareller med fåglar i den anrika byggnaden. Foto: privat


Hur känns det att sälla ut för första gången?

– Lite nervöst. Oftast är det någon som känner mig eller som har någon anknytning som vill att jag ska göra något till dem. Nu är det mer allmänheten och lite mer skarpt läge.

Men Emma tycker också att det ska bli väldigt kul att få se sina målningar uppe tillsammans. Annars ligger de nerpackade i en låda.

Totalt kommer det att bli 20-30 fåglar som ställs ut. Emma har många fler men kommer att göra ett urval bland sina målningar. Under påskdagarna kommer hon att sitta och måla i rådhuset.

– Det roligaste tycker jag egentligen är att ha ett uppdrag. Att någon ringer och säger till exempel att deras mamma tycker om rödhakar och ber mig göra en rödhake.

Har du någon favoritfågel?

– Ja, men den finns inte i Laholm. Här uppe i Norrland har vi navskrikor. De är otroligt häftiga då de är så tama. Men jag är ingen fågelskådare och är mer intresserad av deras form och färg.

Emma Nordin Bergmans utställning på rådhuset i Laholm heter ”Fåglar i fokus”.


En flygande talgoxe målad av Emma Nordin Bergman. Foto: privat