KONST 2023-08-31 KL. 06:02

”Det är inte mysigt att väva”

Av Johan W Jönsson

Stadshusgalleriet bjuder under hösten på en annorlunda textilutställning. Det blir handvävda ryor och målningar av konstnären Emelie Röndahl. Hon har även synts vid Hökagården i Mellbystrand under sommaren där hon varit en del av ”(x) sites”.
– Man kan bli lite gullifierad ibland, att det är mysigt att väva men det är inte alls min ståndpunkt. Det är resultatet jag vill åt, säger konstnären.

”Det är inte mysigt att väva”
Falkenbergskonstnären Emelie Röndahl ställer ut sina vävda ryamattor på Stadshusgalleriet i höst. Foto: Johan W Jönsson

Röndahl, född 1982, bor och verkar i Falkenberg. Hon är utbildad vid HDK-Valand och Oslo Konsthögskola. Hon har ställt ut i Sverige och internationellt sedan sin examen 2012.

Nu ställer hon ut i Stadshusgalleriet samtidigt som hennes installation vid Hökagården finns kvar. Hennes ryor är otraditionellt långhåriga och figurativa, oftast föreställande porträtt och kroppar.

– Jag handväver ryamattor som har förställande motiv. Jag gör det för att jag tycker om att de får två olika uttryck från varsin sida. Man får en insida av ett motiv, säger Emelie.

Hon väver alla sina mattor på liknande sätt och har gjort så i elva år. Hon beskriver sig själv som väldigt nördig då hon i princip uteslutande väver i sitt konstnärsskap.

Varför?

– Jag vet inte. Det bara hände. På konsthögskolan försökte jag göra bilder som rann ut ur sitt motiv men till slut hittade jag den här tekniken.

Att få fram en matta tar sin tid. Ett stort verk på två gånger tre meter föreställande en hund höll hon på med i över ett år utan att hon riktigt visste hur det skulle bli.

– Ett vanligt verk tar en till två månader att framställa. Jag är en ganska stressad och hetsig person annars, så min konst är en bra motpol till det.

Emelie var glad över att få frågan om att vara med på (x) sites då hon i normala fall är förpassad till inomhusmiljö med sina vävda mattor.

– Det var kul att få använda uterummet där. Det är alltid roligt att ställa ut på olika platser och att få träffa olika människor. Det här är en jättefin lokal, säger Emelie och ser sig runt.

Som motpol till vävandet gör Emelie målningar med billig färg och billigt papper med hjälp av en fönsterskrapa. ”Det går på några sekunder. Den här tekniken är ett utlopp för frustrationen över att det ta så lång tid att väva”. Foto: Johan W Jönsson

Vad hoppas du att besökarna ska få med sig?

– Många har ganska mycket okunskap kring vad vävning är. De kanske tror att det är tuftat. Vävning är så mycket mer än trasmattor, säger Emelie och fortsätter:

– För mig är det här inte ett mysigt handarbete. Det är en metod för att göra konst. Det är rätt tråkigt att väva. Man får ont i axlarna och det är ganska enformigt.

Tidigare hade hon mycket motiv från textilindustrin. Under pandemin flyttade hon in sin ateljé i hemmet och då blev det mer personliga motiv.

– Jag har blivit lite besatt av att väva mig själv. Jag har även vävt mina barn, en flaska vin och sådant som hör till hemmet, kanske. Det blir en liten blandning här.

Hon har nyligen vävt sin egen rumpa. Det har blivit mer och mer naket från att ha varit politiskt. Hon får selfies från folk som vill att hon ska väva dem i underkläder.

2022 disputerade hon med sin avhandling ”Crying rya: a practitioner´s narrative through hand weaving” i konstnärlig forskning vid Göteborgs universitet.

Hon har fått en förfrågan om att ställa ut i Minnesota nästa år. Då väntar troligtvis även en utställning på Landskrona konsthall. Men hösten ägnas åt Laholm.

Utställningen ”Vin, kvinna, Facebook, hund” öppnar med vernissage lördagen den 2 september och pågår fram till den 14 oktober.

Emelie Röndahl har ställt ut i USA, Frankrike och Serbien. Nu tar hennes konst plats i Laholm. Foto: Johan Jönsson