Klik venligst
KONST 2024-05-10 KL. 17:43

Debutant på konstrundan satsar på sitt konstnärsskap

Av Johan W Jönsson

Jodå, konstrundan i Halland är störst i Sverige. Det blev den då Skånes runda passerades. 16 konstnärer finns i Laholms kommun. Många har varit med i flera år. Helena Hjälmefjord i Köpinge är med för första gången.
– Att ägna sig åt konst ger mycket till själen, säger hon.

Debutant på konstrundan satsar på sitt konstnärsskap
Helena Hjälmefjords serie ”Shades of Sincaterra” bygger på samma teknik (lager på lager) som ”Ett minne blott!” Men här är det motiv från Italien. Foto: Johan W Jönsson

Helena bjuder in till sin ateljé hemma på gården i Köpinge. Under Kristi himmelsfärdagen var det full rulle. Tanken var att räkna besökarna men hon tappade räkningen.

– Det var jättemycket folk och jag fick ge upp räknandet. Det var säkert över 100 personer som var här. Det brukar vara mycket folk tydligen, men vem vet vad mycket är?, ler hon.

Hjälmefjord är mest känd för sin fotokonst. Men hon målar också och sedan föreningen Konstkraft tog över Gamla krukmakeriet har hon hittat tillbaka till keramiken.

Det första som möter besökarna är ett Afrikatema. I vanliga fall brukar Helena bearbeta sina bilder men det har hon inte gjort i det här fallet. Detta då hon tycker att de står för sig själv.

– De behöver inte mer, de är sig själva. Jag jobbade mycket med att få bilder när djuren tittar på mig. Vem tittar på vem? Djuren kanske tycker att vi är lika konstiga eller vackra.

Vem tittar på vem? Apan är med i serien ”I betraktarens ögon”. Foto: Johan W Jönsson

– För länge sedan höll jag på med keramik. Sedan har det mest blivit foto och målning. Jag har återupptäckt keramiken tack vare vår förening Konstkraft, säger Helena.

Hon har ändrat namnet på sin serie ”Ett minne blott”. Tidigare var det ett frågetecken efter. Nu är det ett utropstecken. Detta sedan frågan om strandtrafik nu avgjorts.

– Bilderna är från samma bildomgång men det är inte samma bilder som ligger på varandra. Tekniken att lägga bilder på varandra är en arbetsmetod jag använder ganska ofta.

Helena berättar att det har varit väldigt mycket jobb med att få färdigt utställningen hemma i ateljén till konstrundan. Mer än vad hon från början kunde föreställa sig.

– Jag har haft så mycket som varit halvfärdigt som behövdes göras färdigt. Det är otroligt roligt att se allt det jag faktiskt gjort på en och samma yta, säger Helena och fortsätter:

– Man ser folk gå runt och tittar och pratar om det som man gjort och själv tycker så mycket om. Lite av en egotripp blir det faktiskt, skrattar hon vidare.

Helena Hjälmefjord vann en tävling med ”Ett minne blott?” under konstmånaden. Den tavlan köptes av en göteborgare med laholmsrötter. Även tavlan på bilden, i samma serie, är tingad. Foto: Johan W Jönsson

Hur är det att vara med?

– Jätteroligt och väldigt trevligt! Att bara prata konst och att inspirera andra. Det är kul att sälja men det handlar inte bara om det. Man både ger energi och får tillbaka.

Varför är du med i år?

– Jag har tänkt att vara med i många år men jag har inte tagit steget och har nog inte varit redo. Förra året tänkte jag söka men så gick dagarna och plötsligt var det för sent.

– Jag har börjat satsa mer nu och vill mer med detta mer än tidigare. Jag tar det mer på allvar nu och vill vara konstnär och inte bara ha det som en hobby längre, säger Helena.

Stenarna i raku har sålts allihopa men Helena ska göra nya. Foto: Johan W Jönsson

Hon har deltagit under konstmånaden under ett par år, har startat föreningen Konstkraft ihop med kollegan Sussanne Snoeck och är dessutom ny ordförande i Laholms konstklubb.

– Mer och mer av mitt engagemang går åt till konsten. Det är för att jag tycker att det är så kul. Det ger mycket till själen att ägna sig åt konst, tycker jag, avslutar Helena Hjälmefjord.

Konstrundan i Halland inleddes på Kristi himmelsfärdsdagen och fortsätter över hela helgen. Samlingsutställningen finns på rådhuset i Laholm. Där finns också broschyrer.

”70 procent av alla som kommer hit undrar om det är en målning. Det är analogfoto tryckt på ett pärlmatt papper.” Det är Helena själv på bilden, med självutlösare under klänningen. Foto: Johan W Jönsson

Här är laholmskonstnärerna som är med på konstrundan:

Leja Lindén Jacobsson

Hans-Lave Angviken

Maria Lindström

Joel Lundberg

Anders Öhlund

Iréne Jonsson

Sofie Eres

Isabell Metz

Bengt Forssberg

Helena Hjälmefjord

Helena Lidén

AnnLIs Krüger

Jan Fagerholm

Lutz Müller

Sussanne Snoeck

Gudrun Kellerman

Skyltarna gör att konstnärerna som är med på konstrundan hittas. Foto: Johan W Jönsson

Läs mer:

Konstrundan viktig både för konstnärerna och besökarna