Klik venligst
KONST 2023-09-05 KL. 17:41

Daniel prisad för sin bild från Vessingesjön

Av Johan W Jönsson

När projektgruppen bakom Laholms kommuns översiktsplan startade en fototävling vid namn ”Det bästa med Laholm” kom många fina bilder in. Den som kammade hem förstapriset var Daniel Kvick med sitt foto från en soluppgång vid Vessingesjön.

Daniel prisad för sin bild från Vessingesjön
Daniel Kvicks bild med soluppgång över Vessingesjön i Veinge vann förstapris i kommunens fototävling. Foto: Daniel Kvick

Uppdraget var att fånga en bild av en plats som fotografen tycker representerar det bästa med Laholms kommun och det gjorde 36-årige komvuxläraren Daniel Kvick från Lilla Tjärby bäst.

– Innan jag fick barn var jag ute och fotade mycket. Jag var ute var och varannan kväll när det var solnedgång under en period. Jag hade varit förbi platsen och tyckte den såg fin ut, säger han.

Tidigt en septembermorgon gav sig Daniel iväg till Vessingesjön, eller Bondens sjö som den kallas i folkmun, i Veinge, för att invänta soluppgången.

– Jag visste ungefär var solen skulle gå upp någonstans. Jag gick upp vid femtiden, hittade en bra plats och stod och väntade innan jag tog bilden med min kamera.

På fotot ser man solen stiga, himlen är blå och över vattnet i Vessingesjön ligger sjöröken som en slöja. Ett träd ger liv till den vackra bilden.

– Det är ett av mina favoritfoton. Jag tycker väldigt mycket om bilden själv och det är kul att den uppskattas även av andra, säger Daniel.

Har du alltid haft ett fotointresse?

– Nej, inte alltid. Det har kommit i vuxen ålder. Jag tycker väldigt mycket om att filma och stack runt på olika ställen i Laholm och filmade även mycket hemifrån och på resor.

Dan Davidssons bild från Oxhultasjön nattetid slutade tvåa. Foto: Dan Davidsson

Hur kommer det sig att du skickade in bilden från början?

– Jag läste om tävlingen och tänkte att jag väl kunde bidra med något. Jag har ganska mycket bilder på Laholm. Så då skickade jag in en av mina favoriter.

Daniel har inte känt att det funnits något riktigt bra forum där han kan visa sina bilder. Han tänkte att det kanske kunde generera i något och att åtminstone någon annan skulle uppskatta bilden.

– Det var mest som en kul grej. När jag vann blev jag förvånad men det var förstås jätteroligt. Kul att fler verkar gilla bilden. Det fanns många andra jättefina foton med i tävlingen, säger Kvick.

Daniel kommer ursprungligen från Tjörn men han har bott i Laholms kommun sedan 2010 och trivs bra i huset på Söderläget i Lilla Tjärby.

Utöver äran får Daniel även ett presentkort på 500 kronor. Vinnaren låter meddela att det kan bli ett klädesplagg från en lokal butik inför hösten. Kanske en jacka eller ett par byxor.

Tvåa i tävlingen kom Dan Davidsson med sin bild ”En natt på ön”, tagen vid Oxhultasjön. Dick Nilsson slutade trea med sin bild över rapsfält på Köpingelandet.

Vinnarna har utsetts av projektgruppen för kommunens översiktsplan och bilderna har bedömts utifrån kriterierna vacker, speciell och specifik för Laholms kommun.

Dick Nilsson blev trea med sin bild över Köpingelandet. Foto: Dick Nilsson