Klik venligst
KONST 2022-05-10 KL. 16:53

Boken anordnar konstauktion för Ukraina

Av Johan W Jönsson

På Sparbanken Boken i Hishult ville man göra något för att stötta Ukraina. Nu anordnas en konstauktion där pengarna oavkortat går till Röda Korset till förmån för det krigsdrabbade landet. ”Det blir en liten happening i Hishult för en god sak”, säger bank-VD:n Christina Hartzell.

Boken anordnar konstauktion för Ukraina
Sparbanken Bokens VD Christina Hartzell med ett av verken som ska auktioneras ut till förmån för Ukraina. Foto: Johan W Jönsson

Konstauktionen äger rum på torget i Hishult fredagen den 20 maj. Majblommeföreningen deltar liksom Röda Korset. Det bjuds på fika, grillen är igång och dessutom blir det godisregn.

– Precis som alla andra är även vi förfärade över det som händer i världen. Då tänkte vi, vad kan vi som liten bank i Hishult göra? Då kläckte någon idén om en konstaktion, säger Hartzell.

Det passade väl ihop med bankens tänk i övrigt. Kunderna blir involverade, konsten är en viktig del i Hishult, inte minst med tanke på konsthallen och hållbarhetstänket.

– Vi har en bokhörna där kunder kan lämna in böcker och ta en annan bok. Istället för att slänga dem så kan någon annan få glädje av att läsa dem.

Det brukar vara ett uppskattat event i Hishult 1 maj varje år. I över 20 års tid ordnade byalaget en torgdag men de två senaste åren har den ställts in på grund av pandemin.

– Nu blir det en happening i Hishult i maj ändå. Det känns kul att vi kan bidra till att det händer något och förhoppningsvis blir det en liten slant till Ukraina, säger Hartzell.

Eftersom att torgdagen behöver planeras så lång tid i förväg då knallar och annat ska engageras så vågade byalaget inte ha något i år heller. Men de deltar under konstauktionen.

– Byalaget bjuder på fika och K/HFF:s ungdomssektion kommer ha grillen igång och sälja grillat. Eftersom att vi haft godisregn under alla år på torgdagen kör vi det nu också.

Om inlämnaren inte vill ha tillbaka den konst som eventuellt inte blir såld så skänks den till Kornhult/Hishults FF:s loppis.

– Det här känns som en bra idé! Nu vill vi bara att det ska bli fint väder och att det kommer många människor. Då kommer det att bli jättetrevligt.

Drygt 70 tavlor och lite annan konst har lämnats in. Både privatpersoner och Hishults konsthall har skänkt verk.

– Jag trodde inte att det skulle bli så många. Så det är roligt. Vi hade inga uppsatta mål och har inte det för insamlingen heller. Allt som kommer in är positivt, säger Hartzell.

Finns det någon fin inlämnad konst?


– Det här med konst är väldigt speciellt. Förr var det mer; det är fint och det är fult. Idag ska man skaffa konst som man tycker om, punkt slut. Så det är klart att där är fina tavlor.

Eventet börjar klockan 16 och går i mål med auktionen klockan 17. Janne Carlsson är auktionsförrättare och van med klubban i hand.


Christina Hartzell hoppas på vackert väder och mycket folk på konstauktionen. Foto: Johan W Jönsson