KONST 2021-12-10 KL. 16:29

Berättelser och karaktärer på Stadshusgalleriet

Av Johan W Jönsson

Ålstorpsbördige konstnären Rikard Ahlin ställer ut sin smideskonst på Stadshusgalleriet i Laholm under december månad. Hans konst är både abstrakt och figurativ. “Jag vill att folk ska känna igen sig och få en förståelse”, säger konstnären.

Berättelser och karaktärer på Stadshusgalleriet
Rikard Ahlin med två av sina verk med samlingsnamnet “Skogen”. Den Ålstorpsbördige konstnären ställer ut på Stadshusgalleriet i december. Foto: Johan W Jönsson

Intresset för stål och järn härstammar från att Rikard meckat med bilar, mopeder och diverse maskiner.

– Jag har lärt mig att svetsa och bygga ihop saker och sedan växte det naturligt fram att järnsmide skulle vara kul att prova på.

Efter en kurs i smide på gymnasiet blev han fast. Rikard lärde sig smedyrket från grunden via komvux och har sedan byggt på med konstnärliga utbildningar.

– Jag arbetade på Laholms Mekaniska och fick mer kunskap och hade samtidigt en egen liten verksamhet hemma och till slut kände jag att jag verkligen ville satsa på det här.

Flyttlasset gick till Dalarna för studier på Institutet för slöjd och hantverk skola Sätergläntan i Insjön och därefter med en kandidatexamen i "Järn & Stål" på HDK.

– Utbildningen på HDK är mer konstnärligt inriktad på stål och då var den inriktad på offentlig miljö med fokus på ganska stora grejer och det passade mig bra.

Även om Rikard gått ner lite i storlek, då det inte är så smidigt att flytta stora grejer, så är det ändå större saker som han främst pysslar med.


“De här lamporna blir som en liten figur med ansikte och kropp och så kan man rikta lite hur man känner för. Det är en mänsklig gestalt”, säger Rikard Ahlin. Foto: Johan W Jönsson


– De här formerna, säger Rikard och går bort till ett av sina verk.

– De har jag byggt om lite. Jag experimenterade med att blåsa upp plåt. Det är två plåtar som sitter ihop och så är de svetsade hela vägen runt.

För att få den ballongliknande formen värmde han sedan upp plåtarna och blåste in tryckluft.

– Formen blev spännande som den var men jag kände att jag ville utveckla och göra något mer, så jag satte dit igenkännbara föremål, säger Rikard.

På två av verken är det telestolpar, på ett en väg och på ett tredje djur. Tanken är att det abstrakta ska blandas med något som man känner igen.

– Därav även namnet på utställningen (Berättelser och karaktärer). Det blir som en liten berättelse på varje sådant här litet moln.

Rikard säger att han jobbar ganska förutsättningslöst i början och att han sedan försöker återknyta det till något relaterbart.

– Jag vill att någon mer ska känna igen sakerna och få en förståelse. Det finns en kontrast mellan det organiska och det mekaniska.

– Jag kommer ju också från det mekaniska och det finns en estetik där som man kan använda. Det är ju alltid människor som använder det och där kommer det organiska in.

Det är den konstnärliga delen som ställs ut på Stadshusgalleriet men Rikard arbetar även med bruksföremål och traditionellt smide.

Han bor i Falun och är utöver att vara smed även verksam som huvudlärare i smide på sin gamla skola Sätergläntan.

Efter studierna hann Rikard också med att arbeta i en av Sveriges äldsta smedjor - Nohab-smedjan i Trollhättan.

Utställningen i Laholm blir hans första egna. Han har tidigare deltagit med sin smideskonst vid samlingsutställningar.

– Det här är en ganska stor grej för mig. Jag hoppas att det dyker upp många ansikten som jag känner igen på vernissagen. Det hade varit superkul.

Rikard kommer från en riktig konstnärsfamilj. Hans mamma är konstnären Emma Rosendal, pappa tonsättaren Sven Ahlin och morfar Teckningsmuseets grundare Björn Rosendal.

– Konst har funnits med mig under hela min uppväxt och det är klart att det har påverkat mig, även om jag valt ett annat medium, säger Rikard.

Framåt hoppas Rikard få ha hälsan så att han kan fortsätta att arbeta som han gör idag. Det är ett jobb med damm, rök och svetsångor som påverkar hälsan i längden.

– Det finns mycket att utveckla och jag gillar hela spektrat. Att jobba med beställningsuppdrag, mina egna konstnärliga projekt och undervisning, avslutar han.


För att få till formen har Rikard Ahlin blåst in luft mellan två sammansvetsade plåtar. Ovanpå går en väg, för igenkänningsfaktorn. Foto: Johan W Jönsson