Klik venligst
HISTORIA 2021-11-26 KL. 15:30

Nu får Ebbaredsstugan nytt tak igen

Av Johan W Jönsson

Det var 28 år sedan sist. Men nu får Ebbaredsstugan i Stadsparken nytt fint halmtak igen. Södra Hallands hembygdsförening förvaltar ryggåsstugan och har ombesörjt att takbytet blivit av. Som vanligt är det Sten “I Stajnahiet” Nilsson från Hjörnered som basar över arbetet.

Nu får Ebbaredsstugan nytt tak igen
Ebbaredsstugan får nytt och fint halmtak. Det var 28 år sedan sist. Bild: Johan W Jönsson

Ebbaredsstugan kom till nuvarande plats 1919. Den mellanlandade i Mellbystrand men uppfördes initialt i Ebbareds by i Veinge socken.
– Stugan invigdes här för besökande pingsthelgen 1920. Så vi skulle firat 100-årsjubileum i fjol men det satte pandemin stopp för, berättar hembygdsföreningens Kent-Ove Bengtsson.


Kent-Ove Bengtsson, Sten Nilsson och Tomas Carlsson ser över arbetet med omläggningen av Ebbaredsstugans halmtak. Bild: Johan W Jönsson


Halmtaken på Ebbaredsstugan två härbren (högdelar) började bli slitna. Nu läggs ny halm på samtliga fyra sidor. Precis som 1993 är det Sten Nilsson som är ansvarig för arbetet.
– Men det är inte jag själv som lägger denna gången, utan jag har handgångna män här, säger Sten och tittar upp mot taket där hans gamla lärling Janis Pucitis kämpar på tillsammans med sin egna lärling Ansis Kalnins.

28 år är en lång tid för ett halmtak att ligga. 20-25 år är det vanliga, förklarar Sten och kanske borde taket bytts ut för några år sedan då undertaket hann ta lite skada.
– Här finns ett undertak i papp. Det gör det inte på Vippentorpet. Där är det helt fritt under, säger Nilsson.

Att det tar lite för lång tid innan halmtak läggs om är inget ovanligt, menar Sten. Och det har sina förklaringar även i det här fallet.
– Det är ganska kostsamt att byta, så vi har fått söka bidrag från lite olika håll för att kunna göra det här, säger Kent-Ove Bengtsson, driven kassör hembygdsföreningen.

Tillsammans med Tomas Ragnarsson har Kent-Ove också gjort en del ideellt arbete inför takbytet. Tomas har bland annat lagat de delar av undertaket som tagit skada. Likt på Vippentorpet, som fick nytt halmtak förra hösten, används ekologisk lång råghalm. Men denna är från Lettland, odlad och skördad av Janis Pucitis. Den binds med tjärat garn.

Ryggningen är gjord med ljung från Bollaltebygget i Knäred. Tidigare har även nocken varit i halm men ljungen håller ungefär dubbelt så lång tid.
– Lägger man själv så lägger man mellan 10 och 15 kvadratmeter halmtak om dagen. Men sedan är det mycket kringspring också, säger Sten Nilsson.

Totalt är taket som läggs om på 130 kvadratmeter. Det tar cirka två veckor att lägga om. Med förarbete längre tid än så. För att finansiera arbetet har hembygdsföreningen sökt och fått pengar ur Hilding och Greta Ohlssons donationsstiftelse.
– De hade inga barn så de skänkte sina pengar för att det skulle kunna göras sådana här grejer, säger Tomas Ragnarsson, vice ordförande i föreningen.

– Från början var tanken att stiftelsen skulle vara för lantbrukande ungdomar i Ysby socken i huvudsak. Nu finns även förskönande av Laholms stad med i statuterna, säger Bengtsson.


Janis Pucitis från Lettland är tidigare lärling för Sten Nilsson. Nu driver han eget där han bland annat odlar ekologisk halm och lägger halmtak. Här klappar han till halmen på Ebbaredsstugan så att den ska bli jämn och fin. Bild: Johan W Jönsson


Ur Lundgrenska donationsfonden fick föreningen pengar för åtta år sedan. Då för att lägga nytt tak (tegelpannor) och till ny fasad till museet som ligger i vinkel med ryggåsstugan.
– Nu får vi max 232 500 kronor från Ohlssons stiftelse och sedan har vi även fått 20 000 från Sparbanken. Vi hoppas att det ska räcka till, säger Bengtsson.

Hembygdsföreningen vill gärna slå ett slag för sitt museum. Det har öppet under de flesta dagarna på sommaren och vid förfrågan övrig tid.
– Vi har inte marknadsfört oss så kraftigt under pandemin men det ska vi ändra på till nästa år. Ändå har vi haft 346 gäster i sommar, säger Bengtsson.

– Vi ser gärna att skolklasser kommer hit. Förslagsvis fjärde-, femteklassare. Åtminstone de som finns i Laholms stad tycker vi borde komma hit, fortsätter han.

Besökare och förbigående kommer nu att kunna njuta av ett helt nylagt halmtak. Förhoppningsvis ska det ligga de kommande 20-25 åren.