Klik venligst
HISTORIA 2023-06-30 KL. 16:06

Lagan och Laxen flyttar in i rådhuset

Av Johan W Jönsson

Under hela sommaren kan den intresserade hitta en utställning om Lagan och laxen på rådhuset i Laholm. Såväl Lagaholms fästning, kraftverken, fiskeodlingen, Laholms Laxfiske som SFK Abborren och det rika djurlivet överlag får plats på utställningen.
– Vi kan kalla den här utställningen en hyllning till Lagan, säger Nils Danred från Gamla Laholm.

Lagan och Laxen flyttar in i rådhuset
SFK Abborrens ordförande Denny Bengtsson visar den första styrelse- och kassaboken i föreningens 65-åriga historia. Denny och Aborren har bidragit med en hel del till utställningen på rådhuset. Foto: Johan W Jönsson

Föreningen bjuder sedvanligt i till sin sommarutställning i rådhuset på Stortorget i Laholm. Förra året var det den lokala fotbollen som lockade besökare.

Laholms Laxfiske fyller 40 år i år och i samband med jubileet har boken ”Fisket, Lagan och Laxen” givits ut. Nu blir det alltså även en utställning på samma tema.

Roland Gottfridsson är ständig ordförande i Laholms Laxfiske (han har åtminstone suttit med klubban under samtliga år hittills):

– Detta är en uppföljning av att Laholms Laxfiske firar 40 år i år sedan vi började sälja gemensamt fiskekort. Gamla Laholm ville följa upp boken med det här och det är trevligt, säger han.

Lagaholms fästning har såklart en given plats på en utställning kring Lagan. Foto: Johan W Jönsson

Varken boken eller utställningen handlar uteslutande om nutid eller endast om de 40 åren som föreningen funnits. Det är längre tillbaka än så.

– Det är även från tidigare epoker med pärlfiske och innan kraftverken kom till. Det är en historisk tillbakablick på Lagan och Laholm, säger Gottfridsson.

Till utställningen har både privata samlare från Laholm, SFK Abborren, Statkraft, Sportfiskebutiken och Gamla Laholm bidragit med material.

Det kommer även att visas fyra filmer på utställningen. TV4:s film med Johannes Brost och Kjell Bergqvist, Laholms Laxfiskes film, Statkrafts film och Laholms kommuns film.

– De kommer att rulla här. Kjell och Johannes fiskar själva och fångar en fisk som de grillar på stranden och så dricker de lite öl också, ler Gottfridsson.

Bidragit till utställningen har vi allihopa: Denny Bengtsson, Kent-Ove Bengtsson, Ulrika Träff, Roland Gottfridsson och Nils Danred. Foto: Johan W Jönsson

Nils Danred är som vanligt den som är högst ansvarig för utställningarna på rådhuset. Han är även medförfattare till jubileumsboken.

– Detta är mer en hyllning till Lagan än till Laholms Laxfiske. Lagan har betytt mycket för Laholm genom många hundratals år och det är det vi försöker visa, säger han.

Upplägget är tematiskt och avdelningarna har rubriker som ”Fisket”, ”Kraftverket”, ”Flora och fauna”, ”Forsasöndagen” och ”Laxodlingen”, till exempel.

– Redan när vi började med boken sa vi att det här med Lagan, fiske och laxen nog är rätt intressant för såväl laholmare som för turister, säger Danred.

– Även om mycket är från boken och man har läst den så finns det annat att se på utställningen. Det blir en annan upplevelse att komma hit, säger Danreds medförfattare Ulrika Träff.

Laxadagen 1997. Johannes Brost agerar prisutdelare med Abborrens starke man John Erik Derehed. Som laxakung känns Josef Vacilcin igen. Foto: Johan W Jönsson

Hyllningen till Lagan är öppen mellan den 30 juni och 19 augusti. Onsdagar, fredagar (eftermiddag) och lördagar (butikstider). Det är som vanligt fritt inträde.

– Bara genom att vi har en utställning så kommer det 2 000 personer. Laholm är känt för sin å och vi vill att ännu fler ska upptäcka Lagan och den vackra naturen där nere, säger Danred.

Det blir även öppet torsdagskvällarna när det är jippo på stán. Det blir också en konstvandring i början på augusti kring hur Lagan och laxen influerat den offentliga konsten.

Lax fångad vid och av Laxodlingen finns med på utställningen i rådhuset. Foto: Johan W Jönsson

SFK:s Abborrens startmöte på Wienerkonditoriet i Laholm 1958. Aborren hade hand om såväl tillsyn, som städning och försäljning av fiskekort till Lagan förr. Foto: Johan W Jönsson

Lax- och ålljuster från laholmaren Tomas Ragnarssons privata samling. Foto: Johan W Jönsson