Klik venligst
HISTORIA 2022-11-22 KL. 16:45

Foton och fotboll i Gamla Laholms årsbok

Av Johan W Jönsson

Årskavalkaden, årets arkivbild och årets arkivfynd finns som vanligt med i Gamla Laholms årsbok. I årgång 34 är det fokus på rådhusutställningarna ”Så har du aldrig sett en Laholmare” och ”Fotbollen i centrum”.

Foton och fotboll i Gamla Laholms årsbok
Tina Blombergs foton och Tommy Paulisons utställning om den lokala fotbollen utgör stommen i Gamla Laholms senaste årsbok. Foto: Johan W Jönsson

– Våra medlemmar och de besökare vi har haft har uttryckt önskemål om att vi åter ska publicera de utställningar vi haft i rådhuset i bokform. Då gjorde vi så, säger redaktör Roy Karlsson.

I fjol var det personporträtt från utställningen ”Laholmare förr och nu”. Nu är det Tina Blombergs foton och utställningen om den lokala fotbollen med Tommy Paulison som pappa som får plats.

Tina Blomberg var Gamla Laholms stipendiat som främjare av ord och bild i fjol. Hennes utställning med annorlunda foton av laholmare blev mycket uppskattad.

– Det var en formidabel succé skulle jag vilja påstå. På julskyltningssöndagen förra året slog vi besöksrekord med 1 009 besökare på en dag, säger Roy.

För att trumfa det tog Gamla Laholm med Tommy Paulison och Roy Karlsson i spetsen, på sekreteraren Fredrik Andréassons initiativ, fram en utställning om den lokala fotbollen.

– Det blev också en väldigt uppskattad utställning med många fina möten. Tommy lade ner ett stort arbete med att ta fram materialet. Det fanns hur mycket som helst att välja på, säger Roy.

Ett urval av Tina Blombergs foton och samtliga texter från fotbollsutställningen finns med i årsboken. Utrymmet är fördelat ungefär fifty-fifty.

– Jag gjorde en tavla genom att glömma HaSko på utställningen. Det var en miss. Men de har tre sidor i boken som kompensation, säger Tommy Paulison.


Fotbollsprofiler som hade gröna sidan upp fick ta emot de första exemplaren av Gamla Laholms senaste årsbok: Ebbe Johansson, Frank Östring och Boris Johansson tar emot böcker ur Tommy Paulisons hand. Foto: Johan W Jönsson


Boken finns att tillgå på bokhandeln i Laholm från lördagen den 26 november. De första exemplaren fick vinnarna i tävlingen från Fotbollen i centrum ta emot.

76 svar kom in. Fyra fotbollsprofiler hade rätt i att det var en gräsplätt från Munkavallen i Ysby som fanns på rådhuset under utställningen. Två av dessa var hemmaspelare.

– Med alla de tusentals glidtacklingar jag gjort på det gräset så vore det väl tusan om jag inte skulle sätta det, skrattar den forne skyttekungen Ebbe Johansson.

Övriga att ha rätt var Frank Östring, gammal målvakt i Ysby och nu ordförande i föreningen samt Kornhultslegendarerna Boris Johansson och Leif ”Hook” Karlsson.

– Ska man välja en plan i södra Halland så är det Munkavallen. För mig var det givet. Bo och Sven-Åke Åkesson har alltid skött planen väldigt väl, hyllar ”Borre”.

Årsboken är, som vanligt, tryckt i 1 300 exemplar. Stefan Gustafsson står för layouten och Trydells Tryckeri med Marita Björk i spetsen har färdigställt och stått för trycket.

På omslaget finns ett foto av Tina Blomberg. På fotot finns en karolin i Laholm. Modell är Zacharias Hallberg från Veinge.

Årets arkivbild är även det ett foto av Blomberg. På bilden syns Sten Olofsson som driver tapetserarverkstad i Laholm. Bilden röstades fram som den bästa i utställningen.

– När jag fick stipendiet så snurrade det på. Sedan blev det utställning och nu boken. Det är kul både för mig och för de som är med. Det får mig taggad att fortsätta, säger Tina.

Arkivfyndet i årsboken är en dikt skriven av Roland Andréasson. Författaren själv fanns på plats vid boksläppet för att läsa upp sina fyndiga rader.

– Vi har slagit rekord i antal annonser. Vi försöker påtala för våra annonsörer att det också är lokalhistoria och är det inte så blir det, säger Roy Karlsson.


Tävlingsvinnare och medverkande i upplaga 34 av Gamla Laholms årsbok. Foto: Johan W Jönsson