HANTVERK 2022-04-05 KL. 15:17

Vilgots prisas för sin gastronomi och hållbarhet

Av Johan W Jönsson

Vilgots kafé & surdegsbageri i Våxtorp har blivit utsett till ett av Sveriges mest gastronomiska och hållbara bagerier och kaféer. ”Det är verkligen en ära och något att stå för och leva upp till”, säger Felicia Garellick som driver Vilgots.

Vilgots prisas för sin gastronomi och hållbarhet
Vilgots kafé & surdegsbageri prisas för sin hållbarhet och gastronomi. Arkivbild

Trots att Vilgots håller stängt under delar av veckan pågår ändå febril aktivitet i bageriet. Felicia förklarar att det är så när man jobbar med bra grejer. Dessutom har hon investerat.

– Jag står här och njuter av min nya degblandare. Den förra jag hade var på 40 liter och den nya är på 120 liter. Så det är en rejäl satsning. Det känns väldigt roligt!

Att satsa när det är lite lågsäsong på surdegsbageriet är ett medvetet val för att kunna växa in i de nya grejerna. Förutom en blandare även en ny degfrys och ett nytt jässkåp, som är på g.

– Det är stora investeringar men det handlar inte om att trycket är så stort just nu. Jag ser att det ökar hela tiden och att det är många nya kunder och många nöjda kunder.

Felicia väljer därför att satsa ordentligt när hon ändå investererar. Istället för att hon ska behöva ångra sig att hon tog i för lite om ett par år.

– Jag har bra framtidsplaner för stället. Förra sommaren var vår första sommar och det var mycket och det kan mycket väl vara så att det dubblas till kommande sommar.

Hon startade kafét i februari i fjol och har marknadsfört sig mycket sparsamt för att hinna med. Framåt ska det dock satsas lite mer på marknadsföring och då behövs större kapacitet.

Det är 360eatguide som utsett Vilgots till ett av de mest gastronomiska och hållbara bagerierna i Sverige. Utmärkelsen innebär att kafét belönas med en grön cirkel som bevis.

– Vi har fått den här utmärkelsen för att vi jobbar med hållbara produkter och på ett hållbart sätt. Det är hantverk i det vi gör och vi använder hållbara råvaror. Alla råvaror är speciellt utvalda.

Hur arbetar man hållbart som bagare?

– Man planerar vad man jobbar med, hur det man gör påverkar miljön och använder det man har runt omkring sig. Det behöver inte vara så komplicerat men man ska göra medvetna val.

Av de tio bagerierna och kaféerna runt om i Sverige som fått en grön cirkel av 360eat är hela fem från Halland. Bageri Säf i Falkenberg, Sikta i Varberg, Solhaga i Slöinge och Äppelgården i Slöinge utöver Vilgots.

– Vi är jäkligt duktiga på mat och råvaror i Halland. Det är skithäftigt! De andra bagerierna är sådana som jag har som förebilder och ser upp till. Att få stå med tillsammans med dem känns mäktigt.

Vad betyder det för dig?

– Det är en stämpel på bageriet som jag är mån att stå för och leva upp till. Jag har känt från start att råvaror och hållbara val är viktigt för mig. Nu känns det nästan ännu viktigare, som att man blivit en ambassadör som kan inspirera andra att jobba mer hållbart, säger Felicia.

Inför påsken kommer det att satsas lite extra och bageriet samt kaféet kommer att vara öppet till och med påskdagen.

– Jag vill ju bara brassa på och maxa min blandare nu. Jag är jättesugen på att se hur den funkar. Så jag hoppas att folk är sugna. Jag är jättetaggad!, avslutar Felicia Garellick.


Felicia Garellick har investerat i en ny degblandare och är taggad på att maxa den inför påsken. Arkivbild