Klik venligst
HANTVERK 2022-10-30 KL. 07:02

Stadens konst kläs åter i stickat

Av Johan W Jönsson

2010 arrangerades ”Mössa på” som ett samarrangemang mellan Laholms Tidning och kommunen. Tolv år senare återkommer arrangemanget under namnet ”Mössa på 2.0”. ”Då blev det succé och vi hoppas att den ska upprepas”, säger kultursekreterare Thérèse Ehrenborg.

Stadens konst kläs åter i stickat
Tre systrar: Eva Edlund, Inger Jönsson och Anita Winblad är med och klär skulpturerna under ”Mössa 2.0”. De träffas för att sticka varje torsdag klockan 14:30 på Kaffe & Böner på Missionshuset och de blir gärna fler. Foto: Johan W Jönsson

Det var hösten 2010 som LT:s Åse Höijer och Thérèse Ehrenborg kom på idén att klä några av stadens skulpturer inför vintern. Tidningschef Stellan Sturesson var positiv.

– Vi döpte arrangemanget till ”Mössa på” och det blev mycket uppskattat. Många laholmare stannade för första gången och verkligen tittade på konstverken, säger Ehrenborg.

Det var också en jurybedömd tävling och den vanns av Lina Åkesson. Hon hade klätt såväl flickan som fåglarna på konstverket ”Flicka med fåglar i håret”.

– Lina återkommer i år och hon ska den här gången ta sig an ”Potatisplockorskorna”. Även den här gången ska en vinnare utses av en jury, säger Ehrenborg.

Åse Höijer
, som både var initiativtagare och deltog själv 2010, berättar hur arrangemanget blev till när det begav sig.

– Jag tror att vi var frustrerade över att allting var så tråkigt. Att det var höst, att det började bli kallt och att man var tvungen att klä på sig. Vi tyckte att det kunde pigga upp lite.

I storstäderna fanns ”stickgerillor” som klädde in lyktstolpar och annat i stickat. Det var en inspirationskälla.

– Det var jättemycket folk som kom och gick runt och tittade 2010. Chockerande mycket! Vi var alldeles matta när vi såg det, kommer Åse ihåg.

Ehrenborg berättar att det var en lite annorlunda publik med många barnfamiljer. Hon minns ett samtal med en ung pappa som cyklat förbi Ifvarssons trädgård under hela sitt liv.

– Det var först nu han stannade och tittade. Är det vad som krävs, att vi sätter en mössa på konsten, för att folk ska upptäcka den så får vi ju fortsätta, skrattar hon.


Laholms kommuns kultursekreterare Thérèse Ehrenborg hoppas att succén från 2010 ska upprepas. Ett av de konstverk som ska kläs är Potatisplockorskorna utanför Systembolaget. Foto: Johan W Jönsson


Söndagen den 6 november klockan 13 ska 14 stycken skulpturer vara klädda och redo att visas upp för allmänheten. Samma dag utses också vinnaren.

Det kommer att finnas en karta (som kan hämtas på turistbyrån) där konstverken som är med är utmärkta. Där står också vem som klätt skulpturen. ”Tre systrar” ligger bakom fyra av beklädnaderna.

De tre systrarna är Anita Winblad, Eva Edlund och Inger Jönsson. De ansvarar för ett var sitt konstverk (Anita för två) men hjälps åt.

– Det är lite av ett gemensamt projekt. Vi har hittat på idéerna ihop men sedan ansvarar var och en för sitt, säger Anita Winblad som ska klä Axel Malmquist och Flicka med fåglar i håret.

– De har bra huvud och det är det viktigaste för just det som jag ska sticka, skrattar hon.

Och det är?


– Det avslöjar jag inte! Det får man se den 6 november, säger Anita hemlighetsfullt.

2010 var det inget av det som stickades som stals. Konstverken fick behålla sina kläder och allt kunde återbördas till upphovskvinnorna.

Kommer evenemanget tillbaka?

– Ja, det hoppas jag. Inte nästa år. Då blir det ”inte nu igen”. De engagerade vill inte och de som tittar tycker att det var nyss. Men det behöver ju inte dröja tolv år, skrattar Ehrenborg.

De tre systrarna och Åse Höijer träffas för att sticka och fika på Missionshusets kafé Kaffe & Böner på torsdagar klockan halv tre.

– Vi hoppas att vi kan bli fler. Man behöver inte sticka till några statyer och man behöver inte ha sticke med sig. Man kan komma hit och snacka skit. Vi är bra på båda, skrattar Anita Winblad.


Laholms konst ska få det varmt och skönt i höstrusket. Vad detta ska bli är dock i skrivande stund hemligt. Foto: Johan W Jönsson