Klik venligst
HANTVERK 2022-02-22 KL. 13:58

Kreativt skapande på Makerspace

Av Johan W Jönsson

Under sportlovet har Makerspace öppnat på Stadsbiblioteket i Laholm. Skaparverkstaden är en ny verksamhet för barn som iordningsställdes under den stora renoveringen av lokalerna. Intresset var stort vid öppnandet. ”Vi har inbokade barn varje dag den här veckan”, säger bibliotekarien Petra Ljungberg.

Kreativt skapande på Makerspace
Amanda Gustavsson och Ella Sundell tyckte att det var kul att trickfilma. Foto: Johan W Jönsson

När LT besöker Makerspace under sportlovet står trickfilmning på agendan. Nio barn fördelat på två grupper får under Komteks ledning lära sig att filma och klippa.

– Komtek leder verksamheten under de tre första dagarna och sedan tar vi vid under de avslutande två dagarna på sportlovet, säger Petra Ljungberg.

Komtek kommer att vara involverade även framåt i det kreativa skapandet i gemenskap på Makerspace.

– Det är kö till Komteks egna verksamhet så de tycker att detta är ett jättebra komplement för dem att nå ännu fler barn och unga, säger Petra.

Vad har barnen tyckt som varit med hittills?

– De har varit nöjda. Det var en kille som sa att han tyckte att det var bättre än han trott. Då hade han ändå haft höga förväntningar. Så det var ett gott betyg!, säger Petra.


Johan Fagerström från Komtek indstruerar filmteamet vid aktiviteten trickfilmning på Makerspace. Foto: Johan W Jönsson


Johan Fagerström från kulturskolan och Komtek ledde sportlovsverksamheten i Makerspace.

– Igår gjorde vi legorobotar som vi programmerade, idag kör vi trickfilmning och i morgon kör vi skrotverkstad där vi ska bygga av skrot, säger Johan.

Hur fungerar trickfilmning?

Det är ju hemligt, så klart!, skrattar Johan.

– Nej, men vi använder de två vanligaste knepen. Det ena är att man klipper så att de telepaterar sig. Vi har också köpt en greenscreen så att de trollar bort varandra, fortsätter han.

Johan instruerar de engagerade tjejerna Ella Sundell och Amanda Gustavsson.

– Det är roligt! Vi försöker göra en film där man först är i skogen och sedan när man hoppar så är man i ett bibliotek med en bok, säger de.

Visste ni vad ni skule göra innan ni kom hit?

– Nej, inte riktigt. Jag har filmat innan men inte trickfilmat och det är kul att lära sig hur man gör. Jag kanske vill vara med mer senare under veckan också, säger Ella.

Efter sportlovet kommer Makerspace att vara öppet med personal helfria torsdagar mellan klockan 15 och 18.

– Det kommer att vara öppet med ett basutbud så att man kan fixa vissa saker själv under bibliotekets öppettider. Men då kommer inte allt att vara framme, säger Petra.

Den nya verksamheten finns där det tidigare var sagorum. Men det är inte så att de små barnen blir utan utrymme. Det har istället flyttats ut utanför.

– Vi behöver fokusera på mellanåldern (cirka 8-12 år). Vi har inte någonting för den åldern tidigare. Den har varit bortglömd, därför ville vi göra en ordentlig satsning, säger Petra Ljungberg.

Makerspace på Laholms stadsbibliotek har möjliggjorts tack vare bidrag från Stärkta bibliotek som delas ut av myndigheten Kulturrådet.

Under bibliotekets egna två dagar med Makerspace på sportlovet står skapande med sugrör och fri verkstad på schemat.


Bibliotikarierna Petra Ljungberg och Sandra Johansson i rummet för Makerspace på Stadsbiblioteket i Laholm. Foto: Johan W JönssonFakta:

Sportlovsprogram på Makerspace:

Måndag: Lego hjärta programmering (tekniklego)

Tisdag: Trickfilmning

Onsdag: Skrotverkstad

Torsdag: Strawbys (skapa med sugrör)

Fredag: Prova på allt möjligt - fri verkstad