HANTVERK 2022-05-20 KL. 15:04

Jeansåterbruk och coola stolar på Kungsladugården

Av Johan W Jönsson

För ett år sedan började Monica Sönne på Kungsgården att ställa ut och sälja sitt jeansåterbruk. Det uppmärksammades i flera medier och blev en succé. Nu öppnar hon för säsongen och får dessutom sällskap av Bodil Dahlbergs ”Coola stolar”.

Jeansåterbruk och coola stolar på Kungsladugården
Monica Söne och Bodil Dahlberg ställer ut ihop på Kungsgården i sommar. Monica med sitt jeansåterbruk och Bodil med sina coola stolar. Foto: Johan W Jönsson

Efter LT:s reportage om Monica Sönnes jeansåterbruk hakade HP, P4Halland och SVT Halland på. Efter inslaget i SVT Halland hamnade Monica även i Landet runt på stora SVT.

– Det blev en himla uppståndelse! Det har varit jättemycket och det har varit väldigt kul, säger Monica och fortsätter:

– Inför den nya utställningen kom på att jag knappt hade några grytlappar och underlägg kvar då det gått åt så många. Så jag fick snabba mig på att göra fler, skrattar hon.

Grytlappar och grytunderlägg samt kuddar är det som går allra mest. Kuddarna med djurmotiv är ett hett byte för far- och morföräldrar som vill ge sina barnbarn något fint.

Hon gör även olika sorters förvaring som brödkorgar, påsar, necessärer och laptopfodral - allt har tidigare varit jeans. Till och med hällorna och dragkedjorna används - till grytunderläggen.

Också i år kommer Monicas jeansåterbruk att vara en del av kommunens nationaldagsfirande, även om hon inte deltar i Stadsparken, utan på plats hemma på Kungsgården.

– Jag är på nätet ibland och då hittade jag plötsligt en häftig stol och via Instagram kom jag i kontakt med Bodils (Dahlberg) "coolastolar" och kontaktade henne, säger Monica.

Bodil är uppväxt i Ahla och de båda kvinnorna var bekanta med varandra sedan tidigare. Bodil hade på sitt håll, i Halmstad, sysslat med annat återbruk då hon tar tillvara på gamla stolar.

– Jag tyckte att Bodils stolar var hur fräcka som helst. Jag frågade om hon ställde ut någonstans men det gjorde hon inte och på den vägen är det, säger Monica.


Alla Bodil Dahlbergs stolar har namn och är signerade. Klänningen på bilden är sydd av Monica Sönne och använd av tre generationer. Mer återbruk än så blir det knappast. Foto: Johan W Jönsson


Deras gemensamma nämnare med återbruket förde dem samman och nu ska Bodil ställa ut sina coola stolar på Kungsladugården ihop med Monicas jeansprylar.

– Jag har alltid haft en viss förkärlek för stolar. Jag köper skärp och livremmar på loppisar och använder till gamla stolar som jag fixar till, säger Bodil.

Bodil har arbetat som sjuksköterska och vårdlärare men hon har det kreativa i blodet. Systern Inger Jacobsson drev under många år Ahla keramik ihop med sin man Börje.

– Jag dras till det kreativa. Det finns med mig hela tiden. Jag flyttar remmar och tänker. Jag ligger till och med på nätterna och benar ut vilka färger jag ska ha, skrattar Bodil.

Hon har hållit på med sina stolar i fem, sex år och är inne på stol nummer 22. Elva av dem kommer att finnas på utställningen hos Monica.

– Jag har inte vetat vad jag ska göra med dem. Det går bra att köpa dem men de är dyra, skrattar Bodil, som tar 4 000 kronor för de mindre stolarna och 7 000 kronor för de större.

Utöver stolar och jeansprylar kommer Monica också att visa upp delar av sin egen garderob från 1970-talet då hon sydde allt hon bar själv.

– Det är också återvinning i allra högsta grad. Mina döttrar har använt mina kläder och nu har barnbarnet tingat en jacka. Det blir generation nummer tre som använder kläderna.

Utställningen och försäljningen på Kungsgården smygöppnar under kristi himmelsfärdshelgen. Riktig premiär är det egentligen under nationaldagen.

Det är öppet lördagar och söndagar under de flesta helgerna i sommar. Fullständiga öppettider finns på Visit Laholm.

Fotnot: På Instagram hittas utställarna på coolastolar och kungsgarden_laholm


En cool stol av Bodil Dahlberg och en av Monica Sönnes egensydda kappor från 1970-talet. Foto: Johan W Jönsson