Klik venligst
HANTVERK 2023-08-28 KL. 06:02

Coola stolar och jeansåterbruk på rådhuset

Av Johan W Jönsson

Vad ska vi ha för utställning i rådhuset under september månad, funderade Föreningen Gamla Laholm. Varför inte Monica Sönnes jeansåterbruk och Bodil Dahlbergs coola stolar, föreslog Inger Persson. Och så blev det.
– Det känns väldigt spännande att få ställa ut här, säger Bodil och Monica.

Coola stolar och jeansåterbruk på rådhuset
Monica Sönne och Bodil Dahlberg har ställt ut ihop förr. Nu ska de ha en gemensam utställning på rådhuset. Foto: Johan W Jönsson

Efter utställningen om Lagan och laxen väntar nu något helt annat mellan rådhusets fyra väggar på Stortorget i Laholm. Den nya utställningen heter ”Behov att skapa”.

Det behovet har såväl Monica Sönne som Bodil Dahlberg. Den förstnämndas jeansåterbruk är numera känt och de båda har faktiskt ställt ut ihop förr.

– Vi var hemma hos mig förra sommaren och det gick jättebra och var väldigt kul. Jag är fascinerad av Bodils stolar, berömmer Monica.

Själv vilar hon inte på lagrarna. Sedan den egna utställningen på Kungsladugården har nu ytterligare nyheter lagts till. Monica berättar:

– Jag har börjat göra tavlor. De är lite tredimensionella. Jag har snöat in på näckrosor. Det gula i mitten på mina näckrosor kommer också från jeans, ler hon.

Hon har även börjat göra tredimensionella blommor inspirerade av hennes egna krukväxter där hemma. Både tavlor och blommor kommer att finnas med på rådhuset.

– Utställningen hemma gick väldigt bra. En helg sålde och sålde jag och då skulle jag till hantverksmässan i Båstad helgen efter. Så jag fick sätta igång och sy, skrattar Monica.

Monica Sönnes senaste alster är tredimensionella blommar och tavlor. Foto: privat

Bodil Dahlberg har haft sina coola stolar på utställning på Köpmansgatan i Båstad i sommar. Hon finns även på Galleri 70 i Halmstad.

– Jag har alltid tyckt om stolar. Jag köper skärp och livremmar på loppisar och använder till gamla stolar som jag fixar till, säger hon.

Bodil är uppväxt i Ahla och hennes syster Inger Jacobsson drev under många år Ahla keramik ihop med sin man Börje Jacobsson.

– Det ska bli väldigt roligt och spännande att ställa ut här då det är så tillgängligt. Jag har inga nya stolar men mina projekt är ständigt pågående, berättar Bodil.

Monica Sönne och Bodil Dahlberg har ställt ut tillsammans förr. Då hemma hos Monica på Kungsladugården. Foto: Johan W Jönsson arkiv

Hon är snart uppe i 30 stolar men ett antal har hon sålt. Drömmen är att någon gång göra en utställning med 18 stolar som ska representera de 18 kvinnorna i Svenska Akademin.

– Den 18:e blir invald i december. Vi får se vad det blir av det men det hade varit himla kul att göra något. Jag har 18 stolar och tror på idén. Det var faktiskt därför jag började en gång.

Vad är din senaste skapelse?

– Den kallar jag för Marocko. Den påminner lite om en kamelsadel, tycker jag. Jag sålde den på utställningen i Båstad, så den kommer inte att vara med på rådhuset.

Bodil Dahlberg gör sina stolar av gamla livremmar, skärp och spännen. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Föreningen Gamla Laholms ordförande Christer Jonsson tycker att det ska bli trevligt att visa Bodils återbruk med gamla stolar och Monicas jeansåterbruk.

– Allt vi visar här är från början gammalt skräp. Det är återbruk i allra högsta grad. Att inte slänga utan att använda igen är verkligen något som är i ropet nu och kommer att vara, säger Monica.

Utställningen ”Behov att skapa” öppnar den 1 september. Dagen därpå är det modevisning och mycket folk i rörelse på stan. Sista öppetdagen är den 30 september.

Monica Sönnes kuddar av återbrukat jeanstyg är popuära. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Läs mer:

Jeans och virkat på Kungsladugården