Klik venligst
HANTVERK 2022-11-14 KL. 16:46

Byggare från Laholm i TV-program

Av Johan W Jönsson

I vår sänds TV-programmet ”Stugdrömmar” på Kanal 5. Vid ett av projekten hjälper byggare från Laholm till. Patrijot Beqaj från PB ByggKraft och Martin Rasmussen från MH Bygg & Uthyrning ställde glatt upp när produktionen hörde av sig. ”Det lät spännande och det var kul att sätta Laholm lite på kartan”, säger Beqaj.

Byggare från Laholm i TV-program
Johnnie Krigström, Patrijot Beqaj och Mattias Särnholm under inspelningen av TV-programmet Stugdrömmar på Hallands väderö. Foto: privat

Stugdrömmar är inspirerat av det norska succéprogrammet ”Stugfixarna”. Frontar gör Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm från ”Sofias Änglar”.

– Jag och Martin har två olika byggfirmor men vi samarbetar och är goda vänner. När jag fick frågan kändes det givet att kolla med honom, säger Patrijot.

Under tre dagar hjälpte Martin och Patrijot till vid renoveringen av stugan som finns på Hallands Väderö. Produktionen söker lite speciella och otillgängliga objekt.

– Det var intressant! Det är inget man gör varje dag. Det var långa dagar och det fanns ingen ström, så vi fick ha elverk till maskinerna. Det var en udda grej.

Beqaj får inte avslöja för mycket om projektet och hur slutresultatet blev. Men någon större munkavel har han inte fått.

Hur var det att vara med vid en TV-inspelning?


– Speciellt! Det var lite nervöst i början eftersom att man aldrig varit med om det innan. Men redan första dagen började det kännas som en vanlig arbetsplats.

Skillnaden var att allting skulle göras på kort tid och att det fanns kameror lite varstans. Ibland fick byggarna var tysta eller vänta när det skulle spelas in ett visst moment.

– Med själva snickeriet gjorde jag och Martin i princip rubb och stubb. Det var udda att allt skulle vara klart på två dagar men det är kul att testa sina gränser, skrattar Patrijot.


Mattias Särnholm och Patrijot Beqaj från Hallands väderö där ett avsnitt av TV-programmet Stugdrömmar nyligen spelats in. Foto: privat


Var det stressigt?

– Första dagen var det lite stressigt då allt blev något försenat. Vi fick riva och börja återställa på samma dag. Det var inte riktigt planen från början. Men vi hann i god tid.

– Det gick bättre än förväntat! Man kände sig lite liten i början men det var bara att visa framfötterna och det kändes som att vi satte Halland och Laholm lite på kartan.

Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm har stor erfarenhet från TV och har varit med länge. Patrijot beskriver dem som tre ”helt vanliga” människor.

– Jag tänkte att vi inte skulle få prata med dem eller ens vara nära dem. Men det var helt underbara människor med fötterna på jorden. De är som vilka som helst.

Beqaj har haft sitt företag sedan 2014 och menar att det var givet att tacka ja när han fick chansen att deltaga. I utbyte exponeras hans och Rasmussens företag i programmet.

– Det är framförallt en rolig grej och något man kanske aldrig får chans att göra igen. Att få frågan kändes som en ordentlig klapp på axeln.

Patrijot och Martin var inte med när ägarna fick se slutresultatet. Men han hymlar inte om att det blev bra. Stugan fick ett lyft samtidigt som den gamla stilen bevarades.

– Det är från gammalt till nytt men ändå på gammalt vis. Det är också det som jag själv tycker att jag är bäst på. Så det var passande, säger Patrijot och fortsätter:

– Byggledaren sa till oss innan vi åkte hem att han tyckte att vi gjort ett bra arbete – att det inte var dåligt för några som kom från lilla Laholm. Det var kul att höra, ler Beqaj.


Fakta:

STUGDRÖMMAR
Var: Kommer sändas på Kanal 5 och Discovery+.
När: Premiär våren 2023.
Vad: Byggprogram med fokus på att renovera stugor.
Antal avsnitt: 12 avsnitt där tittarna får följa ett projekt per avsnitt.