Klik venligst
HANTVERK 2023-01-23 KL. 17:59

Anrikt företag tar över stengodsets fastighet

Av Johan W Jönsson

I april öppnar Laholms Stenhuggeri i Skottorps Stengods gamla lokaler. Det anrika stenhuggeriet med anor från 1940-talet har letat efter ett nytt ställe och med stengodset föll bitarna på plats. ”Det känns som att det finns en anda i den här byggnaden och det är värt mycket.”, säger de nya ägarna Jan-Rune Rohwer och Rita Hartman.

Anrikt företag tar över stengodsets fastighet
I april öppnar Rita Hartman och Jan-Rune Rohwer Laholms Stenhuggeri i Skottorps Stengods nuvarande lokaler. Foto: Johan W Jönsson

Laholms kommun har löst in stenhuggeriets gamla lokaler på Möllaregatan i Laholm. Därför har Jan-Rune Rohwer och Rita Hartman letat efter en ny plats att fortsätta på.

– Lokaler finns men de ska stämma till det vi håller på med. Vi ska både kunna göra vårt hantverk och ta hand om kunder, säger Jan-Rune.

– Det här är en lugn plats och lokalen passar oss. Det vi håller på med är lite speciellt eftersom att det är sörjande människor vi har att göra med, fortsätter han.

Åke och Anders Walldén hade först tänkt sälja fastigheten som bostadshus. Men det medgav inte detaljplanen. Det var handel eller hantverk som gällde.

– Intresset för att köpa har varit stort och det blev Jan-Rune och Rita som blev herrar på täppan. För mig och Åke känns det bra att det blir hantverk här även fortsättningsvis, säger Anders.

– Vi tycker att det är bra att ta över efter andra hantverkare. Det känns som att det finns en anda i den här byggnaden och det är värt mycket. Dessutom är den välkänd, säger Rita.

Jan-Rune tog över Laholms Stenhuggeri 1995. Företaget startades av Olle Larsson redan 1949. Rohwer är utbildad stenhuggare.

– Jag är utbildad till stenhuggare och det är ganska ovanligt. I och med att jag har hållit på länge och företaget har gamla anor så är vi kända i närområdet, säger Jan-Rune.

Att stenhuggeriet flyttar till Skottorp är ägarna inte oroliga över. De är den enda i sin bransch i Laholm och det viktigaste är att man finns kvar i kommunen.

– Vi har fått förfrågningar om lokaler utanför kommungränsen men det kändes inte rätt. Folk kommer hitta oss här. Vi är ju ingen vanlig butik i den bemärkelsen, säger Jan-Rune.


Åke och Anders Walldén på Skottorps Stengods har sålt sin fastighet till Rita Hartman och Jan-Rune Rohwer på Laholms Stenhuggeri. Bröderna kan gå i pension på riktigt samtidigt som det fortsätter att vara hantverk på platsen. Foto: Johan W Jönsson


Inom stenhuggeri kan man syssla med en rad olika saker och göra allt från bänkar och trappor till jobb på kyrkor. Laholms Stenhuggeri sysslar dock enbart med gravstenar.

– Huvudsysslan för oss är gravstenar, textkompletteringar och allt som hör därtill med monteringar och renoveringar. Vi kan närområdets kyrkogårdar utan och innan.

Det kommer inte att hända mycket med fastigheten i Skottorp. Den kommer göras om lite och drejskivorna och brännugnarna kommer så klart inte att vara kvar.

– Vi kommer ha verkstad där drejarverkstaden är idag och vår utställning i butiksdelen. Vi behåller hyllor och allt. Det är väldigt fint. Miljön är som gjord för oss, säger Rita.

Vad är det som är roligt med att jobba med sten?


– Det är hantverket och att varje sten är unik och efter varje kunds önskemål. Sedan att det blir kvar så länge. Det är inget som förbrukas på något år, säger Jan-Rune och Rita.

Går det mode i gravstenar?

– Det finns inga trender på det sättet. Det är ganska beständigt. Det kan vara en period när det ska vara röda stenar men det är ganska jämnt, säger Jan-Rune.

– Det man kan säga som skiljer idag lite från förr det är att fler kunder har egna önskemål om utformning och symboler. Det har ändrats och det kan vi tillgodose, säger Rita.

Skottorps Stengods ska vara ute senast den 1 mars. I april planerar Laholms Stenhuggeri att vara igång med verksamheten i Skottorp. ”Då ska skylten vara uppe”, som Jan-Rune Rohwer säger.


Rita Hartman och Jan-Rune Rohwer på Laholms Stenhuggeri tycker att Skottorps Stengods fastighet passar deras verksamhet perfekt. Foto: Johan W Jönsson


Läs mer:

Nu sätter bröderna Walldén punkt