FÖRETAGANDE 2023-05-17 KL. 16:58

Ysbypar tar saken i egna händer

Av Johan W Jönsson

John Bengtsson och Emma Ivarsson har köpt Ysbyhallens tidigare lokal mitt i byn. Förhoppningen är att det ska bli livsmedelsbutik i Ysby igen. Men det är långt ifrån självklart.
– Vi vill inte lova guld och gröna skogar men målsättningen är att vi ska få till en samlingspunkt på något sätt här igen, säger de äkta makarna.

Ysbypar tar saken i egna händer
Emma Ivarsson och John Bengtsson har köpt fastigheten som tidigare rymde Ysbyhallen. Kanske blir det en matbutik igen i byn. I famnen har de barnen Hjalmar och Ally. Foto: Johan W Jönsson

Det var ett år sedan som det strävsamma handlarparet Bertil och Ann-Christin Jansson tackade för sig och gick i pension. Sedan dess har fastigheten stått tom.

Nu har den dock förvärvats av Ysbyparet John Bengtsson och Emma Ivarsson. Han är ordförande i bygdelaget och har varit engagerad i frågan från start.

– Tanken på att vi skulle köpa har funnits från och till ända sedan det blev till salu. Det viktigaste har hela tiden har varit att någon tar vid, säger John.

Att livsmedelsbutiken försvann var ett hårt slag för Ysby som by. Det definitiva beslutet att köpa fastigheten har fått mogna fram under en längre tid.

– Både jag och Emma brinner för en levande landsbygd. Vi vill få det här att fungera till varje pris. Sedan kommer vi inte kunna bedriva någon välgörenhet, säger han.

John och Emma
har andra jobb idag. De bedriver företag tillsammans inom trädgård och anläggning. Hon har dock en gedigen bakgrund inom handel.

– Jag har jobbat tolv år som arbetsledare inom dagligvaruhandeln. Jag har varit med och startat upp tre matbutiker och jag vet vilken utmaning det är, säger Emma.

Det som är klart är att paret köpt och att de startat företaget Forsahallen i Ysby AB. I övrigt är det för tidigt att säga så mycket, även om det finns flera olika idéer.

– Det är många möten och många beslut kvar innan vi vet hur det kommer att bli. Att själva stå i butiken är tankar som finns med men vi får se var vi landar, säger John.

– Vi är i full gång att kolla upp våra olika planer. Förhoppningen är att kunna driva någon form av livsmedelsbutik. Som det ser ut just nu. Men vi har inget startdatum, fortsätter han.


Lokalen ekar tom idag men kassan och hyllorna finns kvar. John Bengtsson och Emma Ivarsson hoppas få till någon form av mötesplats i byn igen. Kanske i form av en livsmedelsbutik. Foto: Johan W Jönsson


Någon ICA-butik blir det inte. Den stora koncernen tyckte att kundunderlaget var för för lågt för att satsa vidare. Bengtsson berättar att det finns kontakter med andra butikskedjor.

Ysbyhallens högsäsong var under sommaren. Då hittade många av Hjörneredsbesökarna till Ysby för att proviantera inför paddling, vandring, fiske och bad i det natursköna området.

– Att vi skulle kunna öppna redan i sommar upplever jag som lite för nära inpå köpet. Det är nog för mycket som ska gås igenom, tror jag. Men man vet aldrig.

Vad har ni mötts av för reaktioner?

– Mycket glädje! Många har sagt att vi måste säga till om vi vll ha hjälp med någonting. Det märks att detta är något som engagerar folk både i och utanför byn, säger John.

Butiken har varit saknad?

– Det har varit en jättesaknad. Inte enbart att man kan handla. Det blir liksom inte så levande när en byggnad mitt i byn som varit så levande står tom.

Det är en naturlig mötesplats som gått förlorad. Samtidigt är läget att starta matbutik kanske inte det mest gynnsamma sett till räntor, el- och matpriser.

– Väljer vi att göra just det vet att vi ger oss in i en tuff bransch. Men jag drivs av utmaningar och detta är verkligen något att sätta tänderna i, säger Emma.

– Vi lovar inte guld och gröna skogar men vi lovar att kämpa. Det är någon form av affärsverksamhet vi tänker oss och då måste folk handla, fyller John i.

– Jag är obotlig optimist och någon gång måste det ju vända, avslutar han.


"Det blir liksom inte så levande när en byggnad mitt i byn som varit så levande står tom.", säger John Bengtsson om tomheten efter Ysbyhallen.