FÖRETAGANDE 2022-12-21 KL. 15:50

Viktigt steg för att rädda Coop Knäred

Av Rickard Gustafsson

Framtiden för matbutiken Coop Knäred stod på spel. Nu har den ekonomiska räddningsaktionen inletts där den lokala föreningen ska fusioneras med Coop Västs drygt 170 butiker i Västsverige.
– Det känns som en lättnad att äntligen kunna få lite arbetsro och blicka framåt. Nu har vi en stabil grund att arbeta vidare ifrån, säger Jimmy Häggqvist, butikschef Coop Knäred.

Viktigt steg för att rädda Coop Knäred
Raka rör och transparens präglade Coop Knäreds informationsmöte i bygdegården för två månader sedan. Gensvaret från knäredsborna blev enormt – både i ord och handling – och krisen kan nu vara undanröjd. Foto: Rickard Gustafsson

I mitten av oktober anordnade Coop Knäred ett informationsmöte i Knäreds bygdegård som blev otroligt välbesökt. Där informerade butikscheferna Jimmy och Thérese Häggqvist om butikens utsatta ekonomiska situation.

Alla kort lades på bordet när de röda siffrorna i boksluten visades upp. Förhoppningen med mötet var att bygden skulle sluta upp kring sin butik och budskapet till knäredsborna kunde inte bli tydligare – handla lokalt annars riskerar matbutiken att gå i graven.

Gensvaret har varit närmast överväldigande, berättar Jimmy Häggqvist.
– Det har varit väldigt, väldigt positivt. Mycket jäklar anamma, att nu ska vi minsann kämpa tillsammans och det har gett oss en styrka att orka gå vidare.

Lokalpatriotismen har inte bara uttryckts i ord utan också i handling.
– Vi har många nya ansikten i butiken – både lokalbor och turister. Flera kunder har till och med sagt att de avstår ifrån medlemsrabatter för att de vill stötta vår lokala butik, säger en mycket glad Jimmy Häggqvist.


Butikscheferna Thérese och Jimmy Häggqvist har noterat många nya kunder senaste månaderna och upplever att Coop-butiken i Knäred fått ett uppsving. Foto: Rickard Gustafsson


Den lokala butiken, med elva anställda, har inte bara brottats med minussiffror utan har även ett ackumulerat investeringsbehov. De behövande pusselbitarna kan nu ha fallit på plats då det står klart att butiken i Knäred ska fusioneras med Coop Väst Ekonomisk förening som idag bedriver verksamhet i 171 butiker i västra Sverige.

Koncernen har cirka 3 600 anställda med en årsförsäljning på cirka nio miljarder och genom fusionen skapas förutsättningar för att butiken i Knäred ska överleva och innebär också att samtliga tillgångar och skulder tas över av Coop Väst.
– Vi ser fram emot att välkomna våra nya kolleger och medlemmar från konsumtionsföreningen Knäred till Coop Väst. Kollegerna har under en tid fokuserat på att leverera värde till alla medlemmar i Knäred. Det arbetet kommer att fortsätta nu med målsättningen att fortsätta skapa ett starkt lokalt erbjudande, där vi tillsammans ger varje medlem mer, säger Ronnie Wångdahl, vd på Coop Väst.

Beskedet gör att butikschefen Jimmy Häggqvist kan andas ut.
– Det känns som en lättnad att äntligen kunna få lite arbetsro och blicka framåt. Vår butik kommer ingå i deras investeringsplaner kring den skötsel och grundläggande behov som finns i alla butiker.
– Det värmer oss att kunna ge något tillbaka för allt stöd och uppmuntran vi har fått och får från våra kunder. Vi har nu en trygg grund för en lokal butik i Knäred, säger Jimmy Häggqvist.


Framtiden för Coop Knäred ser mycket ljusare ut efter beskedet om att butiken i Knäred ska fusioneras med Coop Väst. Foto: Rickard Gustafsson


Butikschefen berättar att det kommer att ske förändringar framöver, men att det är för tidigt att säga vad och när.
– Exakt vad återstår att se. Vi är bara i en inledande fas och har grunden klar, men när det gäller antalet anställda beror det på konjunkturen och vart försäljningen tar vägen nu när plånböckerna blir allt mindre, säger Jimmy Häggqvist.

Styrelsen för den lokala Coop-föreningen kommer att upplösas när fusionen är helt klar. Enligt Coop Väst beräknas sammanslagningen vara helt klar tredje kvartalet 2023.

Inom kort kommer även Coop Knäred kalla till en extra medlemsstämma där alla medlemmar får säga sitt kring den aktuella fusionen.

LÄS MER: Känsla av lättnad trots allvarligt läge
LÄS MER: Coop Knäred blöder ekonomiskt