Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-03-08 KL. 06:03

Verkstad blev kontorshotell med karaktär

Av Carina Nilsson

Markaryd har fått ett nytt företagshotell där en gammal verkstads- och kontorslokal har återbrukats och blivit ett modernt kontor.
– Det här är ett sätt att göra byggbranschen mer hållbar, säger Elijah Hamilton som är vd för Hamiltone fastigheter.

Verkstad blev kontorshotell med karaktär
Fasaden har fått större fönster och mer ljusinläpp, men själva skalet är kvar. Foto: Carina Nilsson

Fastigheten i Misterhult i utkanten av Markaryd var en gång plats för Vägverkets upplag för drift och underhåll. Här fanns sand- och saltlager, kontor och verkstad.

Sedan ett par månader tillbaka är byggnaden omgjord till ett företagshotell.

I lokalen syns tydliga spår från förr, bland annat en travers i taket. Foto: Carina Nilsson

– Under pandemin var det många som skapade hemmakontor, men vi tror att människan i grund och botten är skapad för att ha relationer med andra människor. Därför tror vi att det finns ett behov av ett företagshotell där man kan hyra en kontorsplats, säger Elijah Hamilton.

Byggnaden på fastigheten har både varit kontor och industrilokal.

– I stället för att riva och bygga nytt valde vi att behålla och återbruka så mycket som möjligt av den gamla fastigheten både av miljöskäl och för att få en bättre ekonomi, säger Elijah och fortsätter:

– I vissa fall kan det vara ett merjobb att bygga om, men är stommen i byggnaden bra så fungerar det som regel väl.

I kontorshotellet finns både gemensamma lokaler och möjlighet att sitta ostört i eget rum. Foto: Carina Nilsson

Med hjälp av en arkitektbyrå har de öppnat upp för mer ljus och större fönster. Mitt i byggnaden finns ett kombinerat kök och samlingsrum med en kamin som går att elda i.

– Här ska det finnas plats för både gemenskap och att bygga relationer. De som jobbar här ska känna att de vill komma hit på morgonen, säger Elijah.

I samlingsrummet har man valt att behålla flera gamla saker som till exempel en travers.

Lokalens industrihistoria syns på flera platser. Foto: Carina Nilsson

– Att kunna se byggnadens historia gör lokalen unik och skapar en speciell atmosfär. De som har besökt lokalen innan ombyggnaden tror knappt sina ögon, säger Elijah.

De kontor som hyrs ut går lätt att ändra för att skapa flexibilitet.

– Vi har också satsat på bra ljudisolering. Det är viktigt att både kunna jobba avskilt och få gemenskap med kollegor, säger Elijah Hamilton.

Fastighetsbolaget har sedan tidigare hyreslägenheter i Markaryd, Örkelljunga och Ljungby. I dagarna har de lanserat ett nytt bolag: HållbarLokal Sverige AB, som ska satsa just på mer hållbara industrilokaler.

– Vi har gjort det lite till vår nisch att se möjligheter där ingen annan gör det och det har fungerat bra. Just nu är det svåra tider i byggbranschen då vill vi också bredda vår verksamhet.

Elijah Hamilton är vd för fastighetsbolaget Hamiltone. Ett av deras senaste projekt är ett företagshotell i Misterhult, där stommen är en gammal industri- och kontorslokal. Foto: Carina Nilsson

Den 20 mars kommer de att hålla öppet hus och Elijah Hamilton hoppas att det de har skapat med företagshotellet ska falla väl ut.

– Här har vi tagit något gammalt som ingen ville ha och gjort det till något som vi hoppas att många vill ha, säger Elijah Hamilton.