FÖRETAGANDE 2022-06-08 KL. 11:18

Värdelösa gevär stals efter skyltfönsterkross

Av Rickard Gustafsson

Jaktutbildningsföretaget Jakt Halland har haft inbrott i sin butikslokal i Laholm. Tjuvar slog sönder ett fönster och lade beslag på två mer eller mindre helt värdelösa luftgevär som låg i skyltfönstret.
– Man måste ju trott att det var riktiga vapen. Seriöst, vem tror att det ligger skarpa vapen i ett skyltfönster?, säger delägaren Kristian Einarsen och ifrågasätter gärningspersonens intelligens.

Värdelösa gevär stals efter skyltfönsterkross
Ett intelligensbefriat inbrott, anser delägaren Kristian Einarsen om tjuvarna som stal "skräpgevären" som låg i Jakt Hallands skyltfönster. Foto: Rickard Gustafsson

Det var i december i fjol som Jakt Halland slog upp portarna till sin verksamhet på Östertullsgatan i Laholm. Företaget bedriver jaktutbildningar och erbjuder också jägare och allmänheten att öva skytte i en digital skjutsimulator.

I lördags natt, efter knappt sex månaders verksamhet, slog en eller flera okända gärningspersoner till mot företagets skyltfönster där det låg två gevär som visar på verksamhetens inriktning.
– I lördags morse fick jag ett samtal från en taxichaufför som såg att rutan var kraschad och när vi kom ner såg vi att någon stulit gevären som låg i skylten, säger Kristian Einarsen och berättar att det också fanns brytmärken på dörren.

Gevären var luftvapen och hade många år på nacken. Einarsen beskriver vapnen som "skräpgevär", komplett värdelösa både ur skyttesynpunkt och ekonomiskt. Auktionsvärdet uppskattas till 150-200 kronor och han berättar att tjuvarna ska vara glada om de ens får sålt dem.


Jan Norrman och Kristian Einarsen är männen bakom jaktutbildningsföretaget Jakt Halland. Sedan ett halvår tillbaka driver de en jaktskyttesimulator studio på Östertullsgatan i Laholm. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv


Eftersom gärningspersonerna inte varit inne i lokalen misstänker ägarna att det var vapnen i skyltfönstret som man ville åt.
– Man måste ju trott att det var riktiga vapen. Seriöst, vem tror att det ligger skarpa vapen i ett skyltfönster? Det är ju helt vansinnigt och jag hoppas ju inte folk är så dumma att de tror att vi har riktiga vapen och skarp ammunition i en sådan här lokal mitt i stan, säger Kristian Einarsen.
– Jag trodde faktiskt att intelligensen bland brottslingar var större än så.

Värdet på tjuvbytet rör inte Jakt Halland i ryggen, men kostnaderna för att byta ut det förstörda skyltfönstret gräver såklart hål i företagets kassa.
– Självrisken på försäkringen är hög och det är ett jäkla jobb att städa upp glassplitter i hela lokalen, säger Kristian Einarsen.