FÖRETAGANDE 2023-10-20 KL. 14:01

Våxtorpsåkeri kvalificerade sig för mästarklassen, igen

Av Johan W Jönsson

Patrik Carlssons Åkeri i Våxtorp vann förstapris i största klassen fjärrbil på det gigantiska eventet Skåne Truckshow. ”Outlaw Ride”, som lastbilen heter, får nu tävla i mästarklassen nästa år. Där har åkeriet varit representerat sedan 2019.
– Killarna lägger ner ett otroligt arbete, säger åkeriägaren Patrik Carlsson.

Våxtorpsåkeri kvalificerade sig för mästarklassen, igen
Chaufförerna Alex Tidbeck och Anton Eriksson flankerar åkeriägaren Patrik Carlsson framför Outlaw Ride som vann fjärrbilsklassen på Skåne Truckshow i år. Foto: privat

Lastbilsmässan Skåne Truckshow är den tredje största i Europa av sitt slag. 1 100 lastbilar visades upp på evenemanget som hade mer än 1 300 betalande besökare.

Fjärrbilsklassen är den största på lastbilsmässan och det var i den klassen som Patrik Carlssons Åkeri slog till med en förstaplats med sitt välputsade ekipage Outlaw Ride.

– Chaufförerna här sliter med detta. Visst, det är jag som låter dem göra det och ser till att de får grejer, men det är de som lägger ner jobbet, säger Patrik.

Var det väntat att ni skulle vinna fjärrbilsklassen i år?

– Nej, det var helt otippat. Vi var med redan i fjol med den bilen och killarna hade jobbat vidare med den. Det arbetet föll tydligen juryn i smaken. Och det är en bra bil.

– Men det var tufft motstånd. Det var jättemycket bilar med i år och fjärrbil är den största klassen. Var och varannat ekipage är fjärrbil. Så vi är jättestolta över att vi vann.

Åkeriets chaufförer sköter sina bilar väl året runt men innan en mässa som Skåne Truckshow putsas och fejas det i veckor. Det är skicket som bedöms.

– Är bilarna väldigt lika in nivå är det små saker som avgör. Som att du inte putsat rutan eller tvättat taket. Men då är det jämnt, skrattar Patrik som öser beröm över sina anställda.

– Killarna vet vad juryn går på. De plockar av grejer, blästrar, lackar om och putsar på bultskallar. Det är helt sjukt! Men det är ett intresse samtidigt som det är ett jobb.

Chaufförerna som vann klassen fjärrbil med ”Outlaw Ride” heter Anton Eriksson och Alex Tidbeck. De kör bilen och tar hand om den på bästa sätt.

Från 2019 fram till i år har Patrik Carlssons Åkeri hållit sig kvar i mästarklassen med lastbilen ”Freight Train”. Den åkte dock ur högsta klassen i år.

– I och med att vi blev förstapristagare i fjärrbil så åkte vi in i mästarklassen igen, men med en annan bil. Så det känns ju jätteroligt!, säger Carlsson.

I mästarklassen tävlar olika typer av lastbilar mot varandra. Där är de bästa bilarna från respektive klass med. Är man med i mästarklassen tävlar man bara där.

– Killarna som vann var ju överlyckliga. Vi har inga krav på att vi ska ha några priser. Men det är ett roligt plus. Vi har så jäkla skoj när vi åker iväg. Det är som en firmafest för oss.

Patrik Carlssons Åkeri är ett fristående åkeri som kör det mesta som går in i bilarna. Företaget har 14 anställda och sex ekipage som kör gods på vägarna.

Emil Sjödin och Anton Carlsson på Patrik Carlssons Åkeri kör Freight Train som varit med i mästarklassen på Skåne Truckshow sedan 2019. Foto: privat

Chaufförerna Alex Tidbeck och Anton Eriksson flankerar åkeriägaren Patrik Carlsson framför Outlaw Ride som vann fjärrbilsklassen på Skåne Truckshow i år. Foto: privat