Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-07-05 KL. 17:54

Uhlins är bäst på vall i Sverige

Av Johan W Jönsson

Lyngens gård i Hasslöv är bäst på vall i hela Sverige. Med mycket erfarenhet, rådgivning, ”bra folk”, stora maskiner och goda möjligheter till bevattning får familjen Uhlin fram ett grovfoder i toppklass.
– Det känns glädjande! Man har ju förstått att det här är ett ganska stort pris. Så det blir som ett kvitto på att vi gör rätt, säger Anton Uhlin.

Uhlins är bäst på vall i Sverige
Albin (med gårdshunden Assi i famnen), Magnus, Anton och Joel Uhlin. Eva-Lott saknades vid fototillfället. Lyngens gård är årets vallmästare i Sverige 2024. Foto: Christel Lind

Tidningen Husdjur har utsett ”Årets vallmästare” i Sverige sedan 2003. 2024 års vallmästare är familjen Uhlin. Utmärkelsen är till för att uppmärksamma och belöna skickliga vallodlare.

På Lyngens gård finns 110 mjölkkor och ungtjursuppfödning. Eva-Lott och Magnus Uhlin äger gården och driver den ihop med sönerna Anton, Joel och Albin samt två anställda.

– Vi har känt till det här priset sedan tidigare men det är inget man har gått runt och tänkt på. När vi blev nominerade insåg vi hur stort det var. All lantbrukspress vill skriva om det, säger Anton.

Hur känns det att få den här utmärkelsen?

– Roligt! Det är ett kvitto på att vi gör rätt - det är bra foder vi kör in. Det är mycket jobb men när resultatet blir bra så känner man sig nöjd och att det är värt det, säger Anton.

En nyckel till att vallen blir så bra är bevattningssystemet som Lyngens gård förfogar över. Det finns hela åtta bevattningsmaskiner på gården och det krävs mer än en heltidstjänst att sköta det.

– När det är som jäkligast kör vi alla åtta och det är en säkerhet. Det är räddningen för att vi ska kunna hålla hyfsat stora skördar med god kvalitet. Annars blir vi helt beroende av vädret.

Uhlins kör också intensiva skördar. Förra året hade man bara tre och en halv vecka mellan skördarna. I år är det någon dag till mellan. Snart är det dags för tredjeskörden.

– Det är bra gräsväder när det regnar och bara håller hyfsade temperaturer. Det växer fint. Sedan har vi inte för gamla vallar. Vi förnyar och kör bara två år för att hålla dem fräscha.

Att det finns en effektiv maskinkedja hjälper också till. Mycket maskiner finns redan på gården. Det som lejs in utifrån är en hack, en vagn och en hjullastare för arbetet med silon.

– Alla som kör vet vad de ska göra och det går bra. Vi har duktigt folk och stora samt effektiva maskiner. Då blir det resultat därefter. Andraskörden (45 hektar) körde vi på 36 timmar (från slagning till täckt i plansilon).

För att få reda på värdet i vallen innan gräset slås görs klipprov som skickas på analys. På så vis kan rätt fönster prickas in för skörd. Vid andraskörden fick dock vädret styra helt och hållet.

Uhlins lyfter gärna fram sin foderrådgivare Annica Hansson på Växa. Hon har manat på med att så in klöver i vallen, att satsa på åkerböna och att köra mer intensiva skördar.

– Annica är grym! Nu har man fått upp ögonen för att det blir ett bra foder om man lägger ner tid och energi på det. För var det mer att gräset skulle in, så fick man kompensera med kraftfoder.

Priset består i inträde på Borgebydagarna, hotellövernattning för två, ett diplom och gratis rådgivning. Anton och Albin tog emot priset på fältdagarna i Borgeby.

– Som vädret var då hade vi knappt tid att vara där. Jag och Albin körde ner på eftermiddagen, tog emot priset och körde hem igen och pressade hö på kvällen. Hotellövernattningen brann inne.

Ska ni fira något själva vid tillfälle?

– Jag har haft någon liten plan kring en större fest för att tacka alla de som varit med. Men det är tiden som styra för när det blir läge för det. Det hade varit trevligt om vi fick till det, avslutar Anton.

Fakta:

Motivering:

"Generationers erfarenheter har gett en vallodling i framkant. Rådgivning har trimmat strategin. Prognosprover analyseras lokalt för att pricka rätt datum. Med hjälp av bevattning minskas sårbarheten för torrår och bidrar till jämna värden i såväl kvalitet som mängd. Resultatet ger ett grovfoder i toppklass som lägger grunden för både en hög mjölkproduktion och fin tillväxt på gårdens stutar. För detta belönas Lyngens gård med titeln Årets Vallmästare 2024.”

Om Årets Vallmästare:

Utmärkelsen Årets Vallmästare instiftades 2003 för att uppmärksamma och belöna skickliga vallodlare. Bakom priset står tidningarna Husdjur och Nötkött tillsammans med Svenska Vallföreningen, Gård & Djurhälsan, Sveriges Lantbruksuniversitet och Växa Sverige.