Klik venligst
FÖRETAGANDE 2022-04-07 KL. 15:14

Uhlin fick guldmedalj av kungen för felfri mjölk

Av Johan W Jönsson

Magnus och Eva-Lott Uhlin har varit på slottet och tagit emot guldmedalj. Detta då de levererat felfri mjölk från sin gård i Hasslöv under 23 års tid. Det var faktiskt andra gången som Uhlins fick en utmärkelse av kungen. ”Jag börjar få rutin på det nu”, skrattar Magnus.

Uhlin fick guldmedalj av kungen för felfri mjölk
Eva-Lott och Magnus Uhlin tar emot guldmedaljen för felfri mjölk ur kungens hand. Foto: Janne Lipka

LRF Mjölks guldmedalj delas ut till mjölkbönder som levererat felfri mjölk under minst 23 års tid. Sedan starten 1958 har guldmedaljen delats ut av representant från kungahuset.

Uhlins blev utsedda till årets mjölkföretagare i Sverige år 2015. Även den utmärkelsen delas ut av kungen. Det är ett juver i brons.

– Det var lika pampigt och hedrande den här gången. Sedan var det på slottet nu, så det var lite stiligare. Och både kungen och drottningen närvarade, så det var riktigt fint!

Det krävs många års hårt och noggrant arbete för att få ta emot guldmedaljen för felfri mjölk ur kungens hand.

– Det tar ju ett tag att nå dit, så det känns skönt att lyckas. Det krävs rutiner, noggrannhet och kanske en gnutta tur också, säger Magnus.

Det handlar om att undvika bakterier, celltal och antibiotika i mjölken. Mjölkgården ska leverera mjölk av högsta kvalitet.

Magnus Uhlin har drivit gården Lyngen sedan 1998. Utöver mjölk har gården även tjuruppfödning, potatis och morötter som ben att stå på i företaget.

Hur är det att vara bonde nu?

– Det är väl helt okej, förutom allt det som händer i världen som vi inte kan göra något åt. Jag brukar säga det att vi får göra vad vi kan hemma på gården, så får de andra göra sitt.

– Men det är klart att man är bekymrad. Kostnaderna ökar på allting. Vi har ett generationsskifte på gång och frågan är om man vallar in tre söner i något som har framtid eller om det är fel.

Vad kan gemene man göra för att hjälpa de svenska bönderna?

– Uppskatta det vi gör istället för att peka finger när vi kommer med en traktor på vägen, till exempel. Och det känns faktiskt som att attityden håller på att förändras till det positiva.

– Sedan att köpa det svenska och vara beredda att betala för det svenska. De priserna vi har nu kommer inte att räcka. Då har vi inte svenskt lantbruk länge till.

Magnus säger också att det är viktigt att låta den yngre generationen ta vid. Ett generationsskifte på en gård beskriver han som tufft.

– Vi måste få de yngre att ta över och fortsätta. Allt behöver inte vara megastort. Det handlar inte bara om hur många kor du har. Det handlar även om att ha snurr på de du har.

Uhlins har 100 mjölkkor. Det var mycket för några år sedan men idag räknas det som en medelstor besättning.

Utöver Magnus och Eva-Lott är även sönerna Anton, Joel och Albin i allra högsta grad delaktiga i arbetet på gården och i guldmedaljen.


Eva-Lott och Magnus Uhlin i mitten med ett gäng andra guldmedaljörer vid ceremonin på det kungliga slottet.



Fakta:

Guldmedaljen: LRF Mjölks guldmedalj är den högsta utmärkelse som delas ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är minst 23 års leverans av mjölk av högsta kvalitet. Sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från Sveriges Kungahus. Årets guldmedaljgårdar har allt från 15 till 320 kor och pristagarna är från 51-77 år. Sju av gårdarna är ekologiska.