FÖRETAGANDE 2022-06-16 KL. 18:53

Tanja förälskade sig i Laholm och har tagit över butik

Av Johan W Jönsson

Tanja Olsson Öhrn sprudlar av energi. I mars gick hon in på Lykkemaja och frågade om hon fick köpa verksamheten. Nu driver hon barnklädesbutiken i centrum. ”Jag tror verkligen på Lykkemaja”, säger Tanja.

Tanja förälskade sig i Laholm och har tagit över butik
Tanja Olsson Öhrn har tagit över Lykkemaja. Den 2 juli är det nyöppning men barnklädesbutiken håller öppet under tiden. Foto: Johan W Jönsson

Tanja marscherade in i butiken och frågade förra ägaren Hannah Johansson om hon fick köpa. Efter lite betänketid svarade Hannah ja.

– Tajmingen stämde, så man kan väl säga att jag hade lite flyt. Hannah såg möjligheten att finnas mer för sin familj och att göra något annat, säger Tanja.

Hon är ursprungligen från Klippan men har senast bott i Borås. Tanja och hennes man är förälskade i Laholm. De har sommarstuga i Mellbystrand och bor sedan en tid i centrum.

– Vi är så imponerade över hur bra Laholms centrum är. Diana och Stefan på bokhandeln, Klädkammarn och konditori Cecil. Allt som behövs finns här.

– Vi vill gärna vara en del av det och vi har entreprenörsandan med oss. Vi funderade över vad som skulle kunna passa oss och Lykkemaja är världens finaste butik.

Samtidigt som Tanja tycker väldigt mycket om hur Lykkemaja har varit ser hon även utvecklingspotential i aktiviteter, events och samarbeten.

– Jag kände verkligen att det här vill jag göra och jag känner att jag är helt rätt person för det. Man får vara både lite kaxig men mest ödmjuk, skrattar Tanja.

Hon har sin bakgrund inom detaljhandel och i besöksnäring. Hon har jobbat som butiksutvecklare och som projektledare på reklambyrås samt coachat lokala handlare för en cityförening.

– Jag har jobbat jättemycket inom det här området men aldrig ägt hela bestämmandet själv. Så nu är det skräckblandad förtjusning när jag ska testa mina kunskaper på en egen verksamhet.

– Det ska bli otroligt spännande! Jag har varit väldigt mån om att ta över en butik som jag tror på. Jag tror verkligen på Lykkemaja.


Tanja Olsson Öhrn sprudlar av energi och har mycket idéer men hon vill utveckla butiken ihop med kunderna. Foto: Johan W Jönsson


Tanja var i Laholm på friidrottstävlingar som liten. Men i vuxen ålder hade hon inte varit i varken Laholm eller Mellbystrand sedan hon och hennes man köpte stuga för några år sedan.

– Jag brukar skoja att om man ser en galen kvinna med stort hår som klappar byggnaderna i Laholm så är det jag. Det är svårt att sätta fingret på det men det finns så mycket själ på något vis.

Kommer det märkas att du har tagit över butiken?

– I samband med Lagakalaset den 2 juli ska vi ha nyöppning. Är man stammis kommer man att känna att det finns en skillnad, säger Tanja.

Hon berättar att hon har massor av tankar och idéer men att hon vill göra dem tillsammans och i takt med kunderna.

– Jag ska ägna de kommande månaderna åt att fråga alla kunder precis allt så att jag vet att jag gör förändringar som kunderna vill ha.

Gällande utbudet så kommer det att vara desamma även framåt men Tanja vill också ta in mer presenter kopplat till födelsedagar och dop.

– Långsiktigt kommer det nog hända mer gällande sortimentet men jag vill gärna känna kunderna lite på plusen först.

Idag är Lykkemaja en butik där kunderna hittar barnkläder för åldrarna 0 till 16 år. Det finns även komplement i form av assessorer, babytillbehör och melaminmuggar.

– Jag har en dröm om att få in handgjorda nattlampor och inredning. Men det blir inte den här sommaren, avslutar Tanja Olsson Öhrn.


Tanja Olsson Öhrn är förälskad i Laholm och hon tror på Lykkemaja. Foto: Johan W Jönsson