Syv:are på road-trip hos tillverkningsföretag
Av Johan W Jönsson
Made in Laholm och Teknikcollege Laholm vill säkra framtida rekryteringar för industrin. Det gör man bland annat genom att anordna studiebesök vid olika tillverkningsföretag i kommunen. ”Den här sektorn skriker efter arbetskraft”, säger initiativtagaren Ebbe Johansson som lotsade studie- och yrkesvägledarna runt.
Att arbeta inom industrin idag är ofta inte skitigt och dammigt. Företagen har mycket avancerade maskiner som kräver teknisk kunskap. Jerker Hindgren på CNC visar studie- och yrkesvägledarna hur det fungerar. Foto: Johan W Jönsson
Åtta studie- och yrkesvägledare från Osbecksgymnasiet och Vägledningscentrum hängde med Ebbe Johansson till Laga Rostfritt i Knäred, Halle och CNC i Laholm samt Spitze i Skottorp.
LT hakade på hos CNC som håller till på Kullsgårdsvägen på industriområdet i Laholm. Där visade produktionsansvarige Jerker Hindgren runt.
– Vi tillverkar maskindelar till livsmedels- och fordonsindustrin. Komponenter av alla slag i olika metaller. Vi har kunder i hela Sverige, berättar han.
– Det är roligt att visa för studie- och yrkesvägledarna vad det finns att välja på i industrin. Kommer de inte ut så vet de inte vad som finns, säger Ebbe Johansson.
Redan förra året anordnades en liknande rundvisning hos tillverkande företag men då var det syv:arna från grundskolan som bjöds in.
– Jag tror att detta är ett bra sätt för oss att säkra framtida medarbetare. Så att fler elever väljer rätt utbildning eller också att folk väljer att omskola sig, säger Ebbe.
Ebbe berättar att ingen som går ut från Industritekniska programmet behöver vara orolig för att inte få jobb. Får de inte jobb beror det inte på utbildningen, förklarar han.
Ebbe Johansson på Made in Laholm och Teknikcollege Laholm ordnade road-tripen. Här tittar han på en komponent från CNC med syv:arna Magdalena Paulsson och Åsa Bladh. Foto: Johan W Jönsson
Historiskt har det varit svårt att få elever att söka sig till Industriprogrammet men inför det här läsåret var det högt söktryck. Ebbe tror sig veta varför.
– Det var ett flertal sökande från Våxtorp och jag tror att det beror på att Specma öppnade dörrarna och sa: välkomna hit för att titta hur vi har det. Det är så vi måste göra.
– Ungarna vet inte vad det handlar om. Vet då inte syv:arna heller. Hur tusan ska vi då få folk att söka till utbildningen?, frågar sig Ebbe.
Studie- och yrkesvägledarna har inte kunnat vara ute på företagsbesök på samma sätt som tidigare under pandemin. Att få komma ut i verkligheten betyder mycket.
– Detta ger en annan bild att förmedla när man sitter i samtal med de som kommer till oss. Så jag tycker att det här är väldigt bra, säger Rebecka Roos och Jannica Karlsson fyller i:
– Det är jättekul att att Industritekniska programmet fått ett uppsving nu. Man har ju varit orolig för att programmet ska få läggas ner. Men jag tror att bilden av industrin håller på att förändras.
För Jerker Hindgren är det självklart att öppna dörrarna för studiebesök. Han tror att det är viktigt för att folk ska få en bild av hur tillverkningsindustrin ser ut idag.
– Jag tror på studiebesök. Det är svårt att rekrytera personal och vet inte folk vad vi pysslar med så blir det inte enklare. Vi hade behövt utöka med två personer direkt men får inte fatt i folk.
Jerker Hindgren visar en komponent som CNC tagit fram till Koenigsegg. Företaget leverar till hela Sverige men även till lokala aktörer som Laholms Stål och Lagafors.
Foto: Johan W Jönsson