FÖRETAGANDE 2024-02-05 KL. 07:02

Systrar satsar på att slå sig in hästbranschen

Av Rickard Gustafsson

Registreringen av företaget är så pass färsk att systrarna Elvira och Emmie Bengtsson ännu inte bestämt vad företaget ska heta. Kunder finns dock redan och affärsidén är glasklar.
– Vi ska utbilda, träna och tävla hopphästar. Vi har tänkt på det här i många år och vi kompletterar varandra väl, säger Elvira Bengtsson.

Systrar satsar på att slå sig in hästbranschen
De yttre förutsättningarna för att driva hästföretag är perfekta, anser Elvira och Emmie Bengtsson. De hyr in sig en mindre stallbyggnad hos Dellings i Lejeby och har ridsportanläggningen i Ahla endast några stenkast bort. Foto: Rickard Gustafsson

Det är nästan vår i luften när LT kommer ut till hästgården i Lejeby. I en av stallbyggnaderna väntar systrarna Elvira och Emmie Bengtsson, 23 respektive 19 år. Tillsammans har de beslutat sig för att spänna bågen och starta eget företag i hästbranschen.

Båda har ett genuint hästintresse och klev upp på hästryggen vid tre års ålder och har sedan dess tränat, tävlat och levt i hästvärlden. Nu är målet att omsätta 15-20 års kunskaper och omvandla deras stora hobby till ett livskraftigt företag.

Kunderna har redan börjat strömma in och för tillfället är fyra av sex boxar upptagna.

– Det har kommit ganska naturligt eftersom vi fått förfrågningar från olika personer som undrat om vi kan hjälpa dem att träna eller rida in deras hästar. Så i höstas tog vi steget att flytta hit och hyra hela stallet, berättar Elvira.

”Hit” och ”hela stallet” betyder en mindre stallbyggnad på den proffsiga hästgård som ägs av det välkända hästägarparet Maud och Hans Delling. Platsen de hyr in sig på är i många avseenden perfekt för hästutveckling.

– Vi har supermöjligheter här. Ett ridhus precis utanför stalldörren och en skrittmaskin på gården där man kan motionera hästarna. Det är superskönt och jättelyxigt, säger Elvira.

Lägg därtill närheten till härliga skogsområden med ridstigar och bara några hundra meter bort den välskötta ridsportanläggningen i Ahla.

– Det är otroligt tacksamt att ha det så nära och där kan vi nyttja både ridhus och utebanor. Under vinterhalvåret är det otroligt betydelsefullt, säger Emmie.

Eftersom både Elvira och Emmie är hoppryttare ligger företagets fokus på att träna och utveckla hopphästar.

– Vi erbjuder all typ av träning. Allt från inridning och vidareutbildning av hästar till hästar som ska tränas inför tävlingar. Vi kan även hjälpa till med försäljning av hästar, så det är allt mellan himmel och jord, säger Elvira.

Elvira och Emmie Bengtsson tänker jobba hårt för att bygga upp sitt nystartade hästföretag. Drömmen i framtiden för de unga systrarna är att kunna skaffa sig en egen gård där de kan utveckla sin träningsverksamhet. Foto: Rickard Gustafsson

Att starta hästföretag är för båda en barndomsdröm och att driva det tillsammans tror de inte kommer skapa några problem. Tvärtom.

– Vi kompletterar varandra. Emmie är tuff, orädd och väldigt duktig på tränings- och tävlingsbiten. Mitt fokus blir mer på unghästarna och inridningen för jag har ett tålamod som aldrig tar slut. Sen kommer jag att ta hand om ekonomi och det administrativa med fakturering och bokföring, säger Elvira.

– Vi är bra på olika saker, men vi funkar jättebra tillsammans och det är skönt att ha varandra, säger Emmie.

Systrarnas företag är som sagt helt färskt och går fortfarande under arbetsnamnet ”Bengtsson Häst”.

– Vi funderar fortfarande och det är inte hugget i sten, men det är så vi heter på sociala medier, berättar Emmie som går sista året på ekonomiprogrammet på Osbecksgymnasiet.

I vår tar hon examen och hon längtar efter att kunna satsa helhjärtat på företaget och sin egen tävlingskarriär.

– Det är det jag vill och alltid velat, men efter gymnasiet får jag nog räkna med att ha ett halvtidsjobb upp till och vara här andra halvan. Om några år efter att vi arbetat upp verksamheten är jag lite sugen på att arbeta utomlands i sex till tolv månader. Det vill jag göra för att ta med mig erfarenheter, rutin och kontakter hem och utveckla företaget ytterligare, säger Emmie.

Storasyster arbetar som ekonomiassistent på Gerdmans Inredningar i Markaryd. Hon trivs bra, men hoppas självfallet att kunna leva på det egna företaget.

– Målbilden är att vi båda ska kunna jobba heltid och vi vill framöver hitta ett större ställe där vi har möjlighet att ta emot ännu fler hästar. Sen hoppas vi på sikt att kunna starta uppfödning i liten skala och drömmen i framtiden är naturligtvis att ha ett eget ställe, säger Elvira.