Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-10-20 KL. 07:07

Sveriges störste potatisodlare finns i Mellby

Av Rickard Gustafsson

Magnus Magnusson har dedikerat sitt vuxna liv åt Sveriges kanske viktigaste livsmedel. På föräldragården i Mellby har han under drygt 30 år utvecklat det lilla familjelantbruket till att bli landets största potatisproducent, vars lokala ”päror” varje dag hamnar på hundratusentals svenskars tallrikar.

Sveriges störste potatisodlare finns i Mellby
Många bäckar små. På en åker inte långt från Lagan skördas en del av de 25 000 ton som Magnus Magnusson odlar varje år i Laholms kommun och på Bjärehalvön. Foto: Rickard Gustafsson

Spanska erövrare sägs ha fört potatisen från Sydamerika till Europa på 1600-talet. Så småningom letade den sig till våra breddgrader och den lilla knölen är i dag en råvara vi älskar och i princip inte kan vara utan.

I förädlad form säljs den på oräkneliga sätt, men i grunden måste ”päran” odlas.

Det görs väldigt framgångsrikt i de goda jordarna i södra Halland och på Bjärehalvön. En av odlarna är Magnus Magnusson som nyligen utsågs till Årets Företagare i Halland.

– Klart man blir stolt och det är fantastiskt att folk uppskattar det vi gör. Jag blev oerhört förvånad för jag har ju hållit på sedan 1992 och det är ju jättelänge sedan. Då var jag ensam men i dag är vi ett välfungerande team, säger Magnus som hyllar sin personal.

Kontoret på M Magnusson AB är inrymt i ett tidigare grisstall i Mellby. Med en omsättning på en cirka kvarts miljard kronor krävs viss tid vid skrivbordet men som den lanbrukare Magnus Magnusson är trivs han bäst utomhus. Foto: Rickard Gustafsson

Sakta och säkert, stadigt i den sydhalländska myllan, har företaget växt till att bli Sveriges största potatisproducent.

Koncernen M Magnusson Potatis och Sverigepotatis hanterar årligen 45 000 ton. Gigantiska volymer som ger en omsättning på 230 miljoner kronor i en verksamhet med 30 anställda.

– Vi producerar själva cirka 25 000 ton i Laholms kommun, inklusive färskpotatis från Bjäre. Vi odlar på 600 hektar – från Stjärnarp i norr till Hallandsås i söder.

Strid ström av potatis kommer ut till packningsavdelningen. Dessförinnan har den kvalitetssäkrats och tvättas fri från jord. Foto: Rickard Gustafsson

I begynnelsen var allt annorlunda. Som 25-åring, 1992, tog Magnus över föräldragården i Mellby utanför Laholm. De lantbrukande föräldrarna, Gerd och Bertil, hade länge sysslat med djur, men sonen ville skifta inriktning till växtodling.

I drygt 25 år odlades även spannmål, purjolök, pumpor, rödkål och vitkål, men sedan 2019 är det bara potatis som gäller.

– Innan jag startade företaget hade jag jobbat på AJ Potatis i Laholm i fem år och det var då mitt stora intresse för potatis väcktes. Jag blev riktigt nördig och gick på en utbildning på Plönninge och fick mer rätt på potatisprovet än vad man kunde få, säger han och ler.

Kunskaperna har förädlats och haft stor betydelse för framgångsresan – som inte alltid varit spikrak.

– Resan går att beskriva med tre ord. Blod, svett och tårar. Jag hade aldrig gjort om den om jag vetat om hur oerhört mycket jobb det skulle bli, säger 57-åringen och gapskrattar.

– Samtidigt så har det varit fantastiskt roligt och det tycker jag fortfarande.

Hytten i potatisupplockningsmaskinen är bekväm och fylld av datorutrustning och monitorer. Foto: Rickard Gustafsson

Har lönsamheten alltid varit god?

– Haha, absolut inte! Företaget har historiskt sett tjänat bra men under 2017-2020 hade vi det jättetufft och förlorade oerhörda pengar.

Tre av de fyra åren blev skördarna rejäla missräkningar på grund av ”extremväder”.

2017 var ett väldigt blött år. 2018 otroligt torrt och 2019 kom kylan rekordtidigt.

– Det var 6-7 minusgrader ett par nätter i början på oktober och då frös delar av skörden. Efter det sa vi att nu har vi drabbats av allt och nu kan inget mer hända…då kom pandemin. Vi säljer ju mycket till restauranger och skalerier och när de stängde ner blev det väldigt nervigt.

– Tack och lov hade vi en stabil grund att stå på fast det var rejält kämpigt eftersom företaget helt enkelt inte tjänade några pengar, berättar Magnus.

All potatis går genom en optisk sortering där fördelas de i olika storlekar. De som är skadade eller gröna sorteras bort och blir djurfoder. Foto: Rickard Gustafsson

De senaste tre åren har varit goda och en stor anledning till att företaget kommit tillbaka starkt beror på att man 2021 samlade all produktion till gården i Mellby.

– Då föll alla pusselbitar på plats, säger Magnus och berättar att samordningen tillsammans med goda skördar medfört en årlig avkastning på cirka tio procent.

I en intervju med en växtodlare går det inte att undvika ämnet klimatförändringar och effekterna därav.

Framförhållning är ett måste, menar Magnus, som märkt att perioderna med torrt respektive vått väder tenderar att bli längre.

– Över tid är klimatet såklart avgörande och det gäller definitivt att rusta för de utmaningar vi står inför. Jag är inte särskilt orolig för egen del och vi har vidtagit flera åtgärder, däribland investeringar i våra bevattningssystem.

Ser du andra orosmoln i horisonten?

– Att folk äter mindre potatis, men det tror jag inte kommer att ske. Det finns inte många baslivsmedel som slår potatisen och den är fortfarande billig och det finns oerhört mycket man kan göra med den.

Magnus Magnusson älskar potatis – villkorslöst – och tycker fortfarande, efter över 30 år i branschen, att just odlingen är det mest intressanta och spännande i jobbet. Foto: Rickard Gustafsson

Apropå tillagning, hur serveras potatis bäst till Herr Magnusson?

– Kokt färskpotatis med salt och smör, det är fantastiskt gott och räcker väldigt långt! Sen älskar jag gratäng, men jag tycker att det är bättre med mjölig än fast potatis för det gör gratängen lite krämigare.

Som vd för Sveriges största potatisföretag krävs daglig närvaro på kontoret, men allra bäst trivs han ute i verksamheten.

– Man blir aldrig fullärd. Det finns så många delar i det. Färsk-, sommar- och vinterpotatis och alla olika sorter, men för mig är det odlingen som är det allra mest intressanta och spännande. Sen är det naturligtvis fascinerande att följa alla steg i processen fram till att potatisen hamnar i påsen.

Packningsavdelningen på M Magnusson Potatis AB. Totalt passerar 45 000 ton potatis genom anläggningen varje år. Foto: Rickard Gustafsson

Potatismagnaten beskriver sin kärlek till potatis som villkorslös och räknar med att jobba många år till innan det är dags för generationsskifte.

– Min son Viktor har jobbat med mig sedan 2017 och han är väldigt engagerad i företaget. Det är fantastiskt roligt och jag hoppas att han en dag vill ta över.

Slutligen, du som är proffs dela med dig av några bra tips till hobbyodlaren?

– Handla potatisen i butik, haha!

– Skämt åsido. Man ska förgro potatisen i en pappkartong med bra ljus i rumstemperatur tills det blir en liten grön grodd. Tänk på att inte sätta ut den för tidigt, helst i jord som är minst 10 grader, och när den kommer upp så glöm inte att kupa den.

Det är ute på fältet som potatismagnaten Magnus Magnusson trivs allra bäst. Numera har han anställda som sköter den biten, men några repor blir det varje säsong. Foto: Rickard Gustafsson