Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-05-06 KL. 06:02

Surdegsbagerskan som det slår gnistor om

Av Johan W Jönsson

Felicia Garellick som driver Vilgots Surdegsbageri och Kjell-Åke Gustafsson som ligger bakom Konsthallen i Hishult har uppmärksammats med stipendier av Hushållningssällskapet i Halland. Får två år sedan fick Felicia en rad olika priser och nomineringar. Då var hon rädd för att folk skulle tröttna på henne. Men nu tycker hon att det känns fint att bli uppmärksammad igen.

Surdegsbagerskan som det slår gnistor om
Felicia Garellick prisas med Gnistpriset av Hushållningssällskapet. Foto: Leon Johansson/Hushållningssällskapet

Stipendierna delades ut under Hushållningssällskapets årsstämma. Sällskapet prisar individer och småföretag som gör betydande insatser för Hallands landsbygd.

Felicia Garellick får Gnistpriset. Priset tilldelas unga entreprenörer inom de gröna näringarna. Pristagaren blev glad när det meddelades att hon skulle uppmärksammas.

– Det känns väldigt fint! I bageriet bakar vi på kulturspannmål och det är väldigt bra för åkrarna och för framtidens sädesslag. Det ihop med den gnista jag har gjorde nog att jag fick priset.

– Jag hittar på lite olika tokigheter då och då. I och med att jag har mina bokstavskombinationer behöver jag hitta nya sätt för att bli stimulerad och tycka att det är kul, säger Felicia.

2022 utsåg 360° Eatguide Vilgots till ett av Sveriges mest hållbara bagerier och kaféer. Felicia har även varit nominerad till årets unga företagare och blivit utsedd till årets entreprenör.

– För två år sedan kom allting samtidigt. Det kändes som att det regnade nomineringar, utmärkelser och priser över mig. Det var så mycket som hände på kort tid, säger Felicia.

– Jag var rädd för att trötta ut folk med allt som det skrevs om mig. Men nu var det ett tag sedan och det känns jättebra att bli uppmärksammad på det här sättet, fortsätter hon.

Felicia öppnade Vilgots Surdegsbageri Våxtorp i början av 2021. Hon menar att gnistpriset tänder ytterligare en gnista hos henne och att det uppmuntrar henne att fortsätta utvecklas.

– Det är ingen hemlis att det emellanåt är jäkligt tufft att vara egenföretagare. Att dessutom kombinera det med småbarnsliv och en man som är driven företagare är ännu tuffare.

– När de hörde av sig och berättade att jag skulle få priset blev jag väldigt glad. Jag behövde den uppmuntran då. Det var många saker som hade hänt på samma gång innan det.

En mindre kris uppstod på Vilgots då bageriets surdegsgrund av misstag spolades ner i vasken. Samtidigt strulade kylrummet och lampor i ugnar och kylar slocknade.

– Det kändes som att grej efter grej fallerade. Lite dålig sömn på det så är man rätt mör. Jag fick tacksamt nog en ny surdegsgrund av min fina vän och kollega på Ave kultur.

– Jag skulle på semester precis när olyckan var framme. Men jag sparade en kladd som jag nu matat upp. Den är uppblandad med grunden från Ave och är bubblig, stark och pigg igen.

Vad ska du göra för de 5 000 kronorna som ingår i Gnistpriset?

– Dem ska jag spendera på mig själv. När jag vann Bertebopriset fick jag en större summa och då åkte jag och familjen på semester. Det var superhärligt!, säger Felicia.

– Nu var det en mindre summa och den lägger jag på mig själv. Jag ska unna mig det som jag med min mammapeng inte kan göra annars. Det känner jag att jag är värd, ler hon vidare.

Kjell-Åke Gustafsson tilldelades medel ur Folke Willstrands donationsfond. Läs om honom i en seperat artikel.

Läs mer här:

Konsthallen ingen trodde på firar 30 och prisas

Surdegsbagare prisades av hallands akademi