FÖRETAGANDE 2022-08-18 KL. 11:51

Surdegsbagare prisades av Hallands Akademi

Av Rickard Gustafsson

Surdegsbagaren och kaféägaren Felicia Garellick på Vilgots i Våxtorp har utsetts till Årets Företagare av Hallands Akademi. På Halmstads slott fick hon Bertebopriset på 50 000 kronor och mottagaren beskriver det som en glad chock.
– Det finns så många fantastiska matkreatörer och stjärnkockar i Halland och så väljer de mig!

Surdegsbagare prisades av Hallands Akademi
Felicia Garellick (till vänster) hyllades med Bertebopriset av Hallands Akademi på Halmstads slott. Linnéa Ytterlid, Bengt-Göran Rosén och Mariette Hansson fick också ta emot pris av landshövdingen Brittis Benzler. Foto: Niklas Glans/Länsstyrelsen

Ur landshövding Brittis Benzlers hand, på Halmstads slott, fick Felicia Garellick motta Hallands Akademin Bertebopris (finansierat av Bertebostiftelsen). En utmärkelse som uppmärksammar de som gjort det lilla extra för mat och livsmedel i Halland.

För Felicia som bara för ett och ett halvt år sen startade Vilgots kafé och Surdegsbageri kom utmärkelsen som en total överraskning när hon tidigare i våras blev uppringd av självaste landshövdingen.
– Jag har ju känt till det ett tag, men det var inget som jag i min vildaste fantasi kunde tänka mig 2019 när jag kläckte idén. Roliga hemlisar är rätt svåra att hålla tyst om, men jag tycker att jag lyckats ganska bra, säger Felicia och skrattar.

Priser, utmärkelser och nomineringar har haglat över Felicia Garellick under året. Hon har bland annat blivit utsedd till Årets unga entreprenör av LLUH (Lokalt ledd utveckling Halland), fått en grön cirkel i ”360eatguide” vilket placerar hennes bageri som ett av Sveriges tio mest gastronomiska och hållbara bagerier och även blivit nominerad till Årets Unga företagare av Företagarna.
– De andra utmärkelserna är också stora, men det här känner jag bara är ”wow”! Ärofyllt, maffigt, tokigt och jättestort. Det finns så otroligt många fantastiska matkreatörer och stjärnkockar i Halland och så valde de mig. Bryter man ner det känns det helt overkligt, säger Felicia.


Felicia Garellick njuter av tillvaron på Vilgots Kafé och Surdegsbageri i Våxtorp. Rörelsen har vuxit sig större än hon i sin vildaste fantasi kunnat tro och till hösten vill hon utöka personalen med ytterligare en anställd. Foto: Arkivbild


Med utmärkelsen följer också en inte alls blygsam prissumma – 50 000 kronor. Felicia återberättar samtalet från i våras med landshövdingen.
– Hon sa ”du har ju fått flera priser tidigare, men kanske inget pris som dessutom innefattar pengar”. Jag trodde att det kanske handlade om 2 000 kronor, men när hon sa hur mycket det var höll jag bokstavligen på att ramla av stolen!

Stipendiet är personligt, men Felicia berättar att de kommer spenderas dels på att göra något kul med personalen men hon vill också sätta familjen i första rummet.
– Jag ska faktiskt unna mig och min familj semester med tio dagar i Kroatien. Det har varit en häftig resa och en stor framgång, men det har också varit tufft och min familj har fått ta den stora smällen. Vilgot fyller tre år nu och det ska bli skönt att lägga fokus på honom, säger Felicia.

Vad hoppas du att den här utmärkelsen får för betydelse för din verksamhet?
– Jag hoppas att det kommer bringa fler hallänningar som kommer till Våxtorp även under lågsäsong. Det har gått jättebra hela juli och vi har ökat omsättningen med 30-40 procent jämfört med förra sommaren och det är jättecoolt. Men det är stora kontraster. Nu bakar vi cirka en tredjedel jämfört med vad vi gjorde i juli.


FAKTA: Fler hallänningar fick pris av Hallands Akademi
Hallands Akademi bildades 1998 med syftet att "sprida glans och ljus över den halländska vitterheten, främja halländsk identitet och sammanhållning samt understödja forskning och utveckling i Halland”.

• Hallands Stora Akademipris på 100 000 kronor tilldelades i år Bengt-Göran Rosén. Han är professor i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad och gästprofessor vid Chalmers och Jönköpings Tekniska Högskola. Han är en av Högskolan i Halmstads i särklass mest framgångsrika forskare och har under sina år på högskolan erhållit stora forskningsanslag där han tillsammans med sin forskargrupp har gjort stora genombrott vad gäller mätteknik och tillverkning.

• Hallands Akademis Pris till Olof von Dalins minne på 50 000 kronor går till Linnéa Ytterlid. Hon arbetar bland annat som dramapedagog vid Kulturskolan i Halmstad. Hon arbetar också i sitt eget företag som skådespelare, regissör och manusförfattare och har varit drivande när utsatta grupper fått möjlighet till att skapa egen dramatik inom ramen för Dramalogen i Halmstad.

• Hallands Akademis pris till Prins Bertils minne på 50 000 kronor tilldelas Mariette Hansson. Sångerskan som går under artistnamnet Mariette och som bland annat deltagit i Melodifestivalen vid fyra tillfällen får priset med motiveringen: ”En allsidig artist med en röst som spänner över flera oktaver, energisk och en driven entreprenör”.


Felicia Garellick på Halmstads slott tillsammans med landshövding Brittis Benzler och Stellan Sturesson, ledamot i Hallands Akademis arbetsutkott. Foto: Niklas Glans/Länsstyrelsen