FÖRETAGANDE 2022-04-17 KL. 07:55

Stark ökning av antalet gästnätter i Laholm

Av Rickard Gustafsson

Färsk statistik visar att antalet gästnätter i Laholms kommun under 2021 ökade med över 30 procent jämfört med 2020. Med över 150 000 gästnätter är Laholm den kommun i Halland som växer snabbast. Kommunens näringslivschef Peter S Larsson förklarar att den starka utvecklingen i huvudsak beror på två faktorer: hemester-trenden och duktiga hotell- och campingentreprenörer.

Stark ökning av antalet gästnätter i Laholm
Laholms kommuns näringslivschef Peter S Larsson är mycket glad åt att antalet gästnätter i kommunen ökat kraftigt. Bakom uppgången står hemester-trenden men också att det finns många duktiga entreprenörer i kommunen. Foto: Johan W Jönsson

SCB och Tillväxtverket presenterar varje år statistik över antalet gästnätter i Sverige. I statistiken ingår alla kommersiella boendeanläggningar med minst fem rum eller nio bäddar (hotell, camping, vandrarhem, stugbyar samt kommersiella stugor och lägenheter).

Anläggningarna i Laholm uppvisar ett starkt år och kunde under 2021 räkna in 151 228 gästnätter, vilket är det högsta antalet sedan 2017. En uppgång med 32,5 procent.

2021 blev ett alltså ett starkt år trots pandemi, eller är det kanske tack vare pandemin?
– Pandemin har påverkat resandet och det är ju så att svenskarna på grund av restriktioner semestrat i Sverige i stället för att resa till Medelhavet, säger kommunens näringslivschef Peter S Larsson.

Hemester-trenden är en starkt bidragande faktor men näringslivschefen vill också lyfta fram de lokala näringsidkarna – stora som små. Två av de största aktörerna, Mellbystrands Camping och Stadshotellet, har fått nya ägare och det har fallit väl ut.
– Mellbystrands Camping, tidigare Marias Camping, har gjort en stor satsning och haft jättebra beläggning och Stadshotellet har också lyckats bra, säger Peter S Larsson.


Näringslivschefen Peter S Larsson lyfter fram Mellbystrand Campings satsning som en viktig faktor till uppgången. På bilden ses delägaren Fredrik Nilsson i samband med att hans företag tog över Marias Camping. Foto: Johan W Jönsson


Han lyfter även fram den tredje stora aktören, Lögnäs Gård.
– Trots att pandemin satt käppar i hjulet har de lyckats otroligt väl senaste åren. De har ju till och med blivit utsedda till Årets gasellföretag av Dagens Industri.

Vilka är det då som övernattat i Laholm, 2021? En överväldigande majoritet, 93 procent, är svenskar (drygt 140 000). Totalt står utländska turister för drygt 10 600 gästnätter och majoriteten är tyskar (5 000) och danskar (2 000).

Den största procentuella ökningen består dock av nederländare som vuxit med över 700 procent till över 1 000 gästnätter.
– Det kan jag faktiskt inte säga att vi märkt av eller ge en bra förklaring till, men jag vet att Visit Halland kört internationella kampanjer, säger Peter S Larsson.


Linda Andersson och Lögnäs Gård har haft flera fina år. I december fick hon ta emot Dagens Industris pris, Årets gasellföretag. Foto: Johan W Jönsson


Samtliga kommuner i Halland såg under 2021 en positiv utveckling men Laholm växer snabbast, följt av Falkenberg (26%) och Kungsbacka (23%).

Hur det här året utvecklas är svårt att sia om, men Peter S Larsson ser positivt på framtiden.
– Jag tror att även 2022 blir ett bra år då många insett att det är trevligt att semestra på hemmaplan. Sen är jag väldigt nyfiken på att se hur Stena Lines färjelinje mellan Halmstad och Grenå utvecklar sig. För södra Halland tror jag det kommer att ha en positiv påverkan, utan tvekan.