Klik venligst
FÖRETAGANDE 2022-05-31 KL. 20:11

Snickarmästaren har utnämts till Kunglig Hovleverantör

Av Rickard Gustafsson

Hallands första Kungliga Hovleverantör finns numera i Ränneslöv. I måndags fick snickarmästare Anders Ölund beviset, i form av ett diplom, att han förlänats den förnäma hedersutnämningen av Hans Majestät Konungen av Sverige.
– Det är ett erkännande och en bekräftelse på mina färdigheter. Även om många tycker att jag är en Skrot-Nisse här ute i Ränneslöv så uppskattas det i alla fall av hovet, säger han till LT.

Snickarmästaren har utnämts till Kunglig Hovleverantör
I måndags kom det slutgiltiga beviset på att Anders Ölund och Ölunds Snickeri i Ränneslöv har tilldelats hedersutnämningen Kunglig Hovleverantör. Foto: Rickard Gustafsson

34 år efter starten av den egna firman har den före detta slöjdläraren på Vallbergaskolan, snickarmästaren, träskulptören och den bohemiske konstnären Anders Ölund tilldelats kunglig leverantörsstatus.

När LT hälsar på i hans hem och verkstad i Ränneslöv syns och märks inga tecken på nyvunnen högfärdighet. Tvärtom, han är helt enkelt bara väldigt glad och förnöjd med tillvaron efter beskedet från hovet för ett par veckor sedan.

Situationen har vänts upp och ner fullständigt, i positiv riktning, på kort tid. Ölund beskriver pandemiåren som tuffa där han blev blåst på flera beställningar från uppdragsgivare.
– Jag blev av med en del jobb och vi hade inte skrivit något kontrakt. Jag har under åren aldrig skrivit kontrakt för jag har litat på folk. Men under den här krisen var jag nästan på väg att ge upp allting.

Och nu sitter du här bara ett år senare som kunglig hovleverantör?
– Ja, det händer mycket just nu och det känns som att jag ligger i startgroparna för ett helt nytt liv. Just nu är jag väldigt nöjd med mitt liv, de ekonomiska bekymmer jag haft är väldigt små nu jämfört med hur det varit, säger 69-åringen.

Ölund berättar hur han kämpat och gnetat sig fram under åren men alltid försökt ha en positiv inställning. Utanför verkstaden finns också en skylt där ”surmular och surdegar göre sig icke besvär”.

Och kanske är det som talesättet säger; att goda saker händer goda människor som orkar vänta.
– Det har varit mycket motgångar, men efter 34 år så har det lossnat, rena rama ketchupflaskan. Mora Träsk hade en låt om det där…”kan inte gå över det, måste gå igenom det”, säger han och skrattar.


Anders Ölund började sin karriär med att såga ut trästycken med motorsåg. Det gav dock mycketspill och han konstruerade därför en egen såg som kan hantera jättelika träd. Foto: Rickard Gustafsson


Men hur blir man kunglig hovleverantör? Den långa versionen gör sig inte i artikelform, men kort förklarat inleddes den för sex år sedan när en jägmästare från Kungliga Djurgårdens nationalstadspark dök upp utanför hans utställningslokal i Ränneslöv – under Konstrundan.

Han kröp runt, tittade, kände och klämde på alla möbler och var kanske den mest intresserade besökaren någonsin, berättar Anders.
– Till slut kom han in och presenterade sig och sa att han var skogsansvarig för parken. Han hade hört talas om mig och berättade att det inte fanns någon i Stockholm som kunde ta hand om de stora almträden som dött i almsjukan och såga upp dem. Samtalet i Ränneslöv slutade med att jag fick en 1,5 ton tung almstock från nationalstadsparken som jag sågade upp i skivor.

Ju närmre botten på trädet han kom upptäckte Anders att den alltmer liknande en kramande människa med huvud, armar och ben. Av det tillverkade han två kafébord, ett konferensbord och andra saker som levererades till nationalparksförvaltningen.
– 2018 när jag höll på med det tredje bordet hörde jag på radion att Drottning Silvia skulle fylla 75 år. Då tänkte jag att det var en perfekt födelsedagspresent till drottningen eftersom det är ett träd som vuxit på hovets gamla jaktmarker. Att det ser ut som en kramande människa passar väldigt bra in på henne eftersom hon håller på mycket med välgörenhet och kramar om alla, säger Anders.

Födelsedagsgåvan blev väldigt uppskattad och i Ölunds showroom finns drottningens personligt skrivna tackbrev inramat.


Till höger i bild ses ett syskonbord till det Anders Ölund gav Drottning Silvia i 75-årspresent. Det främre bordet är i lind och kommer från trädgården på Skottorps slott. En lind som troligen planterades på 1670-talet.


Därefter fortsatte kontakten med nationalstadsparksförvaltningen och sommaren 2021 fick Ölund uppdraget att tillverka 40 skärbrädor och uppläggningsfat som en julklapp till parkens anställda.
– Sen ringde de och sa ”gör så många du kan”. Det blev till slut 84 stycken som de skulle ge bort i presenter till samarbetspartners.

I samband med det ansökte Ölund i oktober om att bli kunglig hovleverantör. Kort därefter fick han ett brev.
– Jag fick till svar att det var väldigt lång handläggningstid. Därefter gick det lång tid och sen kom det ett brev på posten den 15 maj med ett beslut som var positivt och i går (30 maj) fick jag det slutgiltiga diplomet och det passade ju bra tills du skulle komma, säger Anders och ler med hela ansiktet.

Hur var känslan när du läste brevet?
– Det är ett erkännande och en bekräftelse på mina färdigheter. Även om många tycker att jag är en Skrot-Nisse här ute i Ränneslöv så uppskattas det i alla fall av hovet det jag gör.

Sammanlagt finns det 130 kungliga hovleverantörer i olika hantverksskrån i Sverige. Men Anders Ölund är den ende i Halland som fått utnämningen, vilken tilldelas företag som bevis på att företagets produkter eller tjänster är uppskattade av någon medlem av den kungliga familjen.

Vad tror du att den här utnämningen får för betydelse för ditt fortsatta konstnärskap?
– Att folk ser mig och det jag gör med lite nya ögon. Jag har många tekniker och produkter som jag är ensam om. Jag är 69 år och har under ett antal år letat efter lärjungar som jag kan lära upp, inte som anställda, men som kan bedriva en egen verksamhet här och hjälpas åt.

Vad betyder det i marknadsföringen och värdet på dina saker att du kan sätta på en emaljerad skylt med en kunglig logotyp?
– I USA fanns det en möbelskapare som hette George Nakashima. Han är död nu men gjorde bord som såg ut precis som mina och hans bord säljs på kvalitetsauktioner för 500 000 till 1 500 000 kronor. Jag säger ibland att jag håller samma priser som Nakashima men lämnar 95 procents rabatt och det räcker gott för mig, säger den kunglige hovleverantören och skrattar.