Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-06-20 KL. 17:48

Skottorps säteri prisas för sin spets

Av Johan W Jönsson

Skottorps säteri är årets spjutspetsföretag 2024. ”En genomtänkt företagsstrategi för att vässa samtliga produktionsinriktningar banade väg för vinsten”, skriver man på LRF media.
– Det känns väldigt glädjande! Men jag vill understryka att det inte är jag eller familjen som får det här priset. Det är företaget och alla som är involverade. Det är ett lagarbete, säger Lars-Inge Gunnarsson, som är verksamhetsansvarig på Skottorps säteri.

Skottorps säteri prisas för sin spets
Elin, Erik, Lars-Inge, Anna och Karl-Johan Gunnarsson firade vinstbeskedet med tårta tillsammans med sina anställda. Skottorps säteri kommer att fira ytterligare framåt. Bild: Christel Lind

Årets Spjutspetsföretag delas i år ut för 20:e gången, och bakom tävlingen står Land Lantbruk, Ludvig & Co, LRF Ungdomen samt Swedbank och sparbankerna.

Skottorps säteri ses som en förebild inom svenskt lantbruk och kriterierna för att tilldelas priset lever företaget upp till med råge. Innovativt, lönsamt och hållbart ska vinnarföretaget vara.

Lars-Inge Gunnarsson tog över föräldragården i Ränneslöv 1982. 2002 förvärvades Skottorps säteri. Idag har företaget 1550 kor och en växtodling på 3 300 pekar mark.

Gården är självförsörjande på foder. Totalt är det 36 heltidsanställda i företaget. Utöver det tillkommer sommarjobbare med flera. Det är alltså ett lantbruksföretag modell större.

När Ösarps Gård förvärvades 2018 bildades samtidigt aktiebolaget. Då blev Lars-Inges barn Karl-Johan, Erik, Anna och Elin, samtliga med efternamnet Gunnarsson, delägare.

Varför tror du att just Skottorps säteri vann det här priset?

– Vi har en ganska bred verksamhet och flera ben att stå på. Vi har delade ansvarsområden men vi ser ändå till att få ihop helheten och det är inte alltid så lätt, säger Lars-Inge.

Lars-Inge Gunnarsson gläds över utnämningen men understryker att det handlar om ett lagarbete. Foto: Johan W Jönsson

Han gläds över att samtliga hans fyra barn är lantbruksintresserade, vilket är långt ifrån en självklarhet idag. Mjölk och kött står får 75 procent av omsättningen i företaget.

– Men vi har några verksamheter som vi tror kommer i framtiden. Bland annat att vi utnyttjar möjligheten att producera energi och i framtiden även att binda koldioxid.

– Vi är nog bara i början av vad lantbruket kan binda i koldioxid och minska miljöpåverkan. Där har vi ett jobb att göra gemensamt och den möjligheten anser jag att vi ska ta i lantbruket.

Om konsumtion och produktion överensstämt med varandra hade Skottorps säteri varit självförsörjande på energi idag genom vindkraft, solceller, biogas och batterilagring.

– Vi har källor som delvis är väder- och vindberoende. Men vi planerar bygga ut biogasen och det hade varit et rejält lyft att bli självförsörjande med bränsle till våra fordon också.

Utöver ständig utveckling, delaktiga och duktiga anställda är god djurvälfärd centralt i gårdens verksamhet. Lars-Inge menar att friska och sunda djur en essentiell del i företagets framgångar.

Priset firades med tårta tillsammans med de anställda. Lars-Inge berättar att det blir ett större firande i någon form längre fram. Hur är i skrivande stund inte klart.

Fakta:

Motivering Årets spjutspetsföretag 2024:

”I en ständigt växande företagsresa briljerar Årets spjutspetsföretag 2024 med en genomtänkt strategi på alla plan avseende lönsamhet, miljömässig hållbarhet och socialt ansvar. Det genomsyrar gårdens hela verksamhet där god djurvälfärd och delaktiga medarbetare är i centrum. Genom att vara självförsörjande på el och foder och med fyra barn involverade i driften är framtidsvisionen säkrad för Skottorp säteri. Företaget är även en viktig del av samhället, då de ger unga chansen till en väg in i de gröna näringarna”.  

Om tävlingen Årets Spjutspetsföretag

Årets Spjutspetsföretag har delats ut sedan 2004 till lönsamma och innovativa företag inom de gröna näringarna. Företaget ska ha miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara affärsplaner och ha gått med vinst de tre senaste åren. Tävlingen arrangeras av Land Lantbruk, Ludvig & Co, LRF Ungdomen samt Swedbank och sparbankerna. Prisutdelningen sker på stora scenen på lantbruksmässan Brunnby Lantbrukardagar utanför Västerås onsdagen den 3 juli klockan 11.50.