FÖRETAGANDE 2025-02-17 KL. 09:24

Skänker 30 000 bollar till krigsdrabbade barn

Av Rickard Gustafsson

Det är mycket på gång i ”bollfabriken”. Företaget COG Softproducts, som tillverkar mjuka skumbollar, bygger ut och bygger om och passar samtidigt på att skänka 30 000 bollar till krigsdrabbade barn i Ukraina.
– Det är fruktansvärt det som sker, situationen för barnen måste vara hopplös, säger vd Johan Kåreby.

Skänker 30 000 bollar till krigsdrabbade barn
Johan Kåreby, vd och delägare i COG Softproducts, säger att det värmer i hjärtat att skänka 30 000 bollar till barnen i det krigshärjade Ukraina. Foto: Rickard Gustafsson

Uppe på andra våning i företagets lokaler på Repslagaregatan finns ett helt hav av färgglada skumbollar.

Bredvid finns ett oräkneligt antal stora bollkartonger som väntar på att skeppas i väg till Ukraina.

– Uppskattningsvis är det runt 30 000 bollar som vi samlat på oss och som vi inte riktigt vetat vad vi ska göra med. Det är egentligen inga större fel på dem, men det är små, små defekter som tryck- eller färgfel och som vi inte kan eller vill sälja till kund, säger vd Johan Kåreby som äger företaget tillsammans med Roger Johansson.

Länge har Kåreby tänkt tanken att sprida lite glädje i det stora fruktansvärda helvete som pågår.

– Skolor är bombade och raserade och man försöker bedriva undervisning i skyddsrum och jag tänker att många barn som flytt inte har så många leksaker. Bollen är ju världens bästa leksak och de här bollarna är fantastiska att leka med, säger Johan.

Under åren har COG Softproducts tillverkat miljontals skumgummibollar i allsköns färger och storlekar. Vd:n Johan Kåreby berättar att de i dag kan tillverka 32 000 olika varianter. Foto: Rickard Gustafsson

Problemet har dock varit att hitta någon som kan frakta ”bollhavet” till det krigshärjade landet.

– Jag har försökt utan att lyckas, men sen snackade jag om det här med Lina Keilo på MTA, som sköter vår utbyggnad, och hon hade en kontakt i en hjälporganisation som transporterar hjälp till Ukraina.

Då föll transportpusslet på plats och nu har första lastbilslasset med 4 000 bollar skeppats i väg från ”Bollfabriken”.

– Jag hoppas att de kommer regelbundet och hämtar dem. Det blir ganska många leveranser innan vi är klara. Vi är ju experter på att transportera luft, skrattar Kåreby och uppger att bollgåvan har ett totalt marknadsvärde på cirka 1,5 miljoner kronor.

Här lastas den första leveransen innehållande 4 000 bollar med destination Ukraina. Totalt ska 30 000 bollar skänkas. Foto: Rickard Gustafsson

Kåreby tar med LT på en rundvandring i fabriken som han och affärspartnern förvärvade 2005. För 20 år sedan hade företaget sju anställda – i dag är man 45.

– Den gamla ägaren startade tillverkning 1977 och det har varit en trevlig utveckling sedan vi tog över. Vi har haft en tioprocentig tillväxt per år och i dag omsätter vi 60-70 miljoner kronor.

COG Softproducts har blivit en gigant på världsmarknaden inom sin nisch. Produkterna skeppas världen över men huvudsakligen till USA, Kanada och Tyskland.

– Jag tror att vi är den största tillverkaren i världen, åtminstone har vi den längsta produktrangen. Vi kan tillverka runt 32 000 olika produkter i olika storlekar, former, densitet och färger, säger Johan.

"Dragonskin"-sortimentet har en lackering som är väldigt greppvänlig och som dessutom är dammavstötande. Foto: Rickard Gustafsson

Skumgummiblocken som förädlas till bollar tillverkas på ett företag i Tranås. Foto: Rickard Gustafsson

En starkt bidragande faktor till företagets fina utveckling är personalen, menar Kåreby.

– Vi har en fantastisk och lojal personal som ges stor frihet och tar stort ansvar. De är väldigt självgående och företagsamma och jag skulle säga att det är en styrka för företaget.

Av säkerhetsskäl råder fotoförbud i tillverkningslokalerna. Företaget vill inte gärna dela med sig av affärshemligheter och visa upp sina egenutvecklade robotmaskiner, vilka arbetar non-stop med att fräsa ut och lackera bollar i olika storlekar från jättestora skumgummiblock.

Till sommaren ska en fabriksutbyggnad stå klar.

4 500 kvadratmeter ska bli 6 000 och den nya byggnaden, med åtta meter höga väggar, är främst tänkt som lagerlokal.

– Vi har vuxit fast oss och flödet i fabriken är helt fel. Just nu har vi utlastningen mitt i fabriken och ibland känns det som att vi inte gör annat än drar pallar fram och tillbaka. Nu tar vi ett nabbatag med det här och när det är klart får vi ett jämnt fint flöde genom hela produktionslinan.

COG Softproducts ligger granne med Diab uppe på Sofiero industriområde. Företaget bygger nu ut med 1 500 kvadratmeter men har ytterligare 1 000 kvadratmeter mark kvar att expandera på. Foto: Rickard Gustafsson