Av Rickard Gustafsson
Silvandersson Sweden AB planerar att lägga ned tillverkningen på sin anläggning i Knäred. Det brittiska moderbolaget, Pelsis, har beslutat att koncentrera produktionen till ett ställe – i Wales. 18 anställda har varslats om uppsägning och fackliga förhandlingar pågår.
– Det kom som en chock för väldigt många, säger platschefen Niklas Hägerklint.
Det brittiska företaget Pelsis kraftsamlar för att möta konkurrensen på marknaden för bekämpning av skadedjur. Tidigare i år beslutade man att flytta sin walesiska produktionsanläggning i Pontypridd, en halvtimmes bilresa österut, till en supermodern ny fabrik i Newport.
Nu sker samma sak med produktionen i Knäred.
– Olika alternativ har undersökts, däribland om det går att utveckla verksamheten här för att få upp en tillräckligt stor produktion. Efter det har koncernen fattat ett beslut att slå ihop och flytta produktionen här till de nya lokalerna i Newport, säger Niklas Hägerklint, interimplatschef på Silvandersson Sweden AB i Knäred.
Knäredsföretaget går rent ekonomiskt inte dåligt, men har på senare år tappat i omsättning.
– Tittar man historiskt tre-fyra år tillbaka omsatte vi 60 miljoner. Nu är vi nere i 50 miljoner och under de senaste åren har vi tappat en del större exportkunder. Nu vill man koncentrera verksamheten och effektivisera för att förbereda tillväxt, säger Hägerklint.
Platschefen tillägger:
– Även om vi har en positiv lönsamhet för tillfället är beräkningarna att den nya anläggningen kommer att vara mer lönsam än vad de nuvarande är.
Silvandersson Sweden AB grundades av Åke Silvandersson 1982 under namnet Silva Miljö AB. Sedan ett antal år ingår företaget i Pelsis-gruppen, ett brittiskt företag med 730 anställda i Storbritannien, EU, USA och Indien. Foto: Rickard Gustafsson
Hägerklint förklarar att produktionsanläggningen i Knäred inte är anpassad för en framtidssatsning, mycket beroende på att den består av flera tillbyggnader.
– Det är svårt att expandera i gamla lokaler och de är inte optimala ur ett produktionsflöde. Att bygga om kostar pengar och vi är inte heller helt komfortabla med placeringen vid Lagan där vi haft högt vattenflöde (från Lagan) framför allt vid vårt lager. Det är också faktorer som spelat in.
Hägerklint fick tidigare i somras uppdraget av koncernledningen att inleda fackliga förhandlingar.
Personalen informerades om flyttplanerna den 2 juli, där fackförbundet IF Metall närvarade och även Laholmshälsan fanns på plats för att stötta de anställda.
– Vi har väldigt mycket personal som jobbat här väldigt länge, upp mot fyrtio år, och de tar det naturligtvis väldigt hårt. Det kom som en chock för väldigt många, men det fanns också en del som uttryckte att de ett tag misstänkt att det var något på gång.
Samtliga 13 anställda i produktionen plus fem tjänstemän har varslats om uppsägning. Undantagna är fyra tjänstemän inom sälj-, marknad- och produktutveckling som kommer fortsätta inom Silvandersson.
Många anställda fick en chock när beskedet om att tillverkningen skulle läggas ned. Enligt platschefen Niklas Hägerklint har företaget varslat 18 av 22 anställda. Foto: Rickard Gustafsson
Förhandlingarna med facket pågår och tros vara avslutade under september månad.
– Vi bedömer det inte som sannolikt att någon vill flytta med till Newport. Så det vi jobbar med nu, tillsammans med facket, är att hjälpa de som kan bli berörda in i en ny anställning, nya jobb. Jag har sagt till all personal att ingen blir uppsagd förrän tidigast 1 oktober, säger Niklas Hägerklint.
Är det redan anställda som slutat eller letar jobb?
– Ännu så länge har ingen sagt upp sig och många är väldigt lojala med företaget och vill avvakta förhandlingarna och vänta på det formella beslutet när det är slutförhandlat. Men självklart tittar folk sig om efter andra arbetstillfällen.
Om allt går enligt koncernledningens planer är tanken att maskinparken i Knäred flyttas till Wales under slutet av året.
Samtidigt äger Silvandersson fastigheten på Lagavägen. Den är enligt företagets bedömning värd cirka 10 miljoner kronor.
– Koncernen äger inte fastigheter på andra ställen utan hyr i princip över allt annars. Därför ser vi möjligheten att ta in kapital genom att sälja den, men det verkar inte lättsålt i Knäred. Men så småningom kommer vi att sälja den och tills vidare kommer tjänstemännen att vara kvar här, säger Niklas Hägerklint.