FÖRETAGANDE 2024-01-10 KL. 06:02

Prisad ung företagare bygger nytt

Av Johan W Jönsson


Oskar Hemhagen som driver Oskars Utemiljö har en tid funderat på att bygga nytt och samla lager och kontor under ett tak. 2024 är tiden inne för att förverkliga de planerna och nu får han stöd från LLUH.
– Det är dags för en samlingspunkt och att utveckla företaget, säger den unga entreprenören.

Prisad ung företagare bygger nytt
Oskar Hemhagen som driver Oskars Utemiljö ska bygga en lager- och kontorsbyggnad under året. Nu har han beviljats stöd av LLUH. Foto: Johan W Jönsson

Oskar Hemhagen och hans företag har prisats flera gånger. Han har blivit utsedd till årets nykomling av Offensiva Laholm och blivit årets unga företagare i såväl Laholm som länet.

Han fick representera Halland på Företagarnas stora gala i Blå Hallen i Stockholm men vann inte årets unga företagare i Sverige. Han har även varit nominerad som årets landsbyggare.

– Det var genom årets unga landsbyggare som jag kom i kontakt med LLUH (Lokalt ledd utveckling i Halland). De har hjälpt mig mycket och det känns kul att bli stöttad, säger Oskar.

Han beviljas projektstöd på 25 000 kronor, vilket täcker en del av kostnaderna för ritningarna till en ny lager- och kontorsbyggnad som Oskar vill uppföra i Laholm under året.

28-åringen har pratat om att bygga nytt och samla sin verksamhet under ett tak under en tid. Just nu hyr han en lada som lager och samlingsplats medan kontoret är hemma.

– Nu har jag sparat ihop pengar så att jag känner att det går att genomföra, utan att jag liksom ska behöva riskera att gå i konkurs. Men det känns ändå lite läskigt, ler Oskar.

Han startade sitt trädgårdsanläggningsföretag 2018. Oskars Utemiljö har sex anställda inom anläggning, skötsel och snickeri. Företaget omsätter cirka 5,5 miljoner om året.

Just nu har Oskar Hemhagen kontoret i sitt hem i Mellbystrand. Han vill hellre ha en samlingsplats där han kan sköta det administrativa och ha lagret på samma plats. Foto: Johan W Jönsson

– Jag var inne och kollade på olika stöd och då passade det att söka för ritningar. Unga landsbyggare har hjälpt mig med ansökan. De tar det med LLUH och så bollar de med mig.

Varför vill du ta det här steget?

– Jag sitter lite fast och kommer inte mycket längre som det är nu. Jag vill kunna tillgodose de förfrågningar som kommer in samtidigt som jag sammansvetsar det gänget jag har.

– Jag sköter i princip allt det administrativa själv och får lägga minst en och en halv arbetsdag i veckan på det. Jag hade hellre gjort det på en samlingsplats än hemma, säger Oskar.

Alla de sex anställda är heltidsanställda och förhoppningen är att kunna anställa ytterligare en eller ett par personer. I framtiden hoppas också Oskar kunna starta någon form av försäljning.

– Det är ritningarna jag får bidrag för och jag har fått lite förslag på olika plåt- och stålhallar. Jag håller på att välja hur jag vill ha det storleksmässigt och till utformning.

Vad kommer den här investeringen att landa på?

– Svårt att säga. Vi ska göra mycket själva med markarbetet. Bara hallen ligger på 1,8-2 miljoner exklusive moms. Det kommer att bli några miljoner med tomten och anslutningsavgifter.

Oskar vill inte avslöja exakt var han reserverat mark men det är på en strategisk plats i Laholm där det går att finna synergieffekter med andra företag i liknande branscher.

Vad pratar vi i tid?

– Allt beror på hur snabbt jag får startbesked, då börjar jag direkt. Men vi snackar detta året. Jag tror att jag kommer att försöka bygga både lager och kontor samtidigt, avslutar Oskar Hemhagen.