Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-05-24 KL. 05:58

Populära doktorer drar till solen

Av Carina Nilsson

I slutet av sommaren flyttar läkarparet Jesper och Malin Banck till Mallorca med sina fyra barn. De lämnar sina jobb på Strandängshälsan med förhoppning om att kunna öppna en vårdcentral i Mallorcas huvudstad Palma.

Populära doktorer drar till solen
Jesper och Malin Banck har alltid haft en dröm om att bo utomlands och i slutet av sommaren flyttar de till Spanien. Huset i Mellbystrand hoppas de kunna hyra ut. Foto: Carina Nilsson

Jesper och Malin Banck har under många år jobbat som läkare på Strandängshälsan i Mellbystrand och Allarp. Jesper var också den som startade den privata vårdcentralen tillsammans med sin kollega Lotta Eriksson. För två år sedan såldes kliniken till bolaget Doktor.se.

Jesper och Malin fortsatte jobba som anställda läkare men kände att om de skulle göra en stor förändring i livet så var det dags nu.

– Redan när vi pluggade hade vi en dröm om att åka i väg utomlands men då blev det inte av, säger Malin.

– Nu ska våra yngsta barn, som är tvillingar, börja i F-klass och vårt äldsta barn går över till högstadiet, så det kändes som en naturlig brytpunkt. Gör vi det inte nu så kommer det aldrig att bli av, säger Jesper.

Planen är alltså att flytta till Mallorca och Palma lagom till skolstarten i engelska skolan den första september. Malin och Jesper har sagt upp sig från sina jobb och ska tillsammans med Doktor.se undersöka möjligheterna att starta en vårdcentral i Palma.

– Vi har insett att det inte går att göra det på distans, vi måste vara på plats. Det är en rad saker som måste fungera utöver de tillstånd som krävs. Hur hittar vi ett lab som kan analysera prover, hur gör vi med röntgen och hur hittar vi en bra lokal och personal till exempel, säger Jesper.

Längs spanska solkusten finns redan flera andra svenska vårdcentraler och paret tror att det finns utrymme för en även på Mallorca.

Jesper och Malin Banck har gångavstånd ner till stranden i Mellbystrand. I höst byter de till Mallorcas stränder. Foto: Carina Nilsson

– Bara i antalet turister som kommer och behöver söka vård finns det en marknad. I Palma bor cirka en halv miljon människor, det är en storstad men ändå greppbart, säger Jesper.

– Det är också en härlig plats där vi alltid har trivts när vi har varit på besök, säger Malin.

Paret har bestämt sig för att ge livet på Mallorca ett år till att börja med. De ska hyra ut sitt hus i Mellbystrand och hyra en annan bostad på Mallorca.

– Livet ska funka för oss alla, barnen ska också trivas och ha det bra. Det är ett annorlunda skolsystem och tvillingarna kommer att behöva mycket stöd i början eftersom de inte kan engelska som våra större barn, säger Malin.

– Skulle det inte fungera att driva vårdcentral så finns det distansjobb, och blir det inte alls bra så flyttar vi väl hem igen, säger Jesper.

Varken Malin eller Jesper kan spanska, men de kör en språkkurs på distans och tränar så ofta de hinner.

– Barnen kommer såklart att lära sig språket före oss och tvillingarna blir förmodligen allra snabbast, säger Malin.

För Strandängshälsan blir det förstås ett stort tapp när två erfarna läkare lämnar samtidigt.

– Vi har fått vara med i rekryteringen och hoppas och tror att de nya läkarna kommer att fylla ut kostymen bra. Många patienter har frågat hur det ska gå, men det kommer goa kollegor som tar över, säger Jesper.

– Det blir alltid en oro vid all förändring och det kan vara jobbigt. Men ibland måste man ändra på saker för att utvecklas och man ångrar sig sällan efteråt, säger Malin.