Av Carina Nilsson
Högt upp på Hallandsås har Sandra Palmkvist startat turridning med små grupper. Men det är inte vilka hästar som helst som ryttarna ger sig ut med utan Shirehästar – världens största hästar.
– Det behövs en stege för att komma på och av, men de är väldens snällaste hästar, riktiga ”gentle giants”, säger hon.
Sandras gård ligger nästan så högt man kan komma på Hallandsås precis på gränsen mellan Laholms och Ängelholms kommuner. Omgivet av höga granar, bokskog och små åkrar, på gränsen mellan Halland och Skåne, har hon hittat sitt paradis. Här bor hon tillsammans med två hundar och sina fem hästar, som snart blir sex, då flocken ska utökas med en häst till.
I september startade hon turridning i små grupper. Runt knuten finns slingrande skogsvägar i vacker natur. Men vägen hit har inte varit enkel. Sandra har blivit utbränd två gånger.
Turridningen blev snabbt populär och är fullbokad flera helger framöver. Foto: Privat
– Jag hade en häst i sexton år och när den dog ville jag inte ha några hästar mer. Sedan kom utbrändheten för att jag jobbade alldeles för mycket. Min före detta pojkvän föreslog att jag skulle skaffa en häst igen för att ha en hobby och tanken slog rot, säger Sandra som växte upp i Genevad.
Sandra har alltid varit fascinerad av de riktigt stora hästarna men hade egentligen aldrig sett någon.
– Sedan dök det upp en clydesdalehäst till salu i närheten. Den rasen är väldigt lik shirehästen så jag åkte och tittade och fastnade direkt. Efter den blev det fyra till och snart har jag en sjätte häst här.
Hercules är Sandras största häst med sina 1,98 meter i mankhöjd. Men då han bara är fyra år kommer att han att bli lite grövre med tiden. Foto: Carina Nilsson
Hästarna blev ett stort stöd i Sandras rehabilitering. Men då kom nästa slag.
– Jag fick veta att jag hade cancer och behövde opereras, annars skulle jag bara ha tre månader kvar att leva. Det var väldigt tufft, men hästarna fick mig att kämpa.
Grannar, vänner och Sandras mamma fick rycka in för att ta hand om de fem hästarna på gården under Sandras sjukhusvistelse tills hon blev tillräckligt frisk för att sköta dem själv igen.
Hercules rids mest av Sandra och han kommer på inkallning från hagen. Foto: Carina Nilsson
– Det var fantastiskt att få det stödet, alla hjälpte verkligen till så hästarna fick hö, vatten och allt annat de behöver, säger Sandra.
I slutet av september i år startade hon sin första turridning.
– Det är en ynnest att få jobba med det här. Under hösten har jag prövat mig lite fram för att se hur det går och om jag orkar. Jag mår bra igen efter operationen men det tar fem år att bli helt friskförklarad från cancern, säger hon och fortsätter:
– Min förhoppning är att jag ska kunna leva på turridningen en dag. Jag lär inte bli rik men kan jag få det att gå runt så är jag nöjd, säger hon.
Shirehästar är världens största hästar. En del av dem har inslag av Clydesdale som är en annan riktigt stor hästras. "Det är för att undvika inavel" säger Sandra. Foto: Carina Nilsson
Intresset var större än vad Sandra hade kunnat drömma om. I skrivande stund är hon fullbokad varje helg tills i mitten av januari.
– Det har gått väldigt bra, jag har fått fina omdömen och många har sagt att hästarna har varit lugna och att de har känt sig trygga, det är så jag vill att det ska vara.
Även om hästarna är stora lämpar de sig väl för turridning menar Sandra.
– De här stora hästarna är verkligen trygga, snälla och lugna. ”Gentle giants” stämmer bra. Min största häst, Hercules, är 1,98 meter i mankhöjd och väger 1100 kilo. Allra tyngst är Othello som väger 1250 kilo. Det är ungefär dubbelt så mycket som en vanlig ridhäst av halvblodstyp, säger Sandra.
Hästarnas storlek och styrka gör att de också kan bära tyngre ryttare utan problem.
Sandra har världens största hästar just nu, men hon har också haft en minishettis. Skostorleken säger det mesta. Foto: Carina Nilsson
– Jag vill att alla ska kunna rida och känna friheten på hästryggen men ett krav är att man själv kan ta sig upp på hästryggen. Och som med alla annan turridning måste man anpassa turerna och tempot så att det blir bra för såväl hästarna som ryttarna, säger Sandra.
Turridningen går genom bokskog och granskog på Hallandsåsens skogsvägar. Foto: Privat
Fakta: Shirehästen är en stor kallblodig arbetshäst som härstammar från England. Shirehästar används främst som draghästar och räknas som världens största hästras. Vikten ligger kring 900–1100 kg
Clydesdale är en hästras från som ursprungligen kommer från Skottland. Mankhöjden är mellan 163 och 183 cm. Den har ofta stora vita tecken på benen och på huvudet.