FÖRETAGANDE 2023-08-31 KL. 15:48

Oskar försvarar Hallands färger i Blå Hallen

Av Rickard Gustafsson

Mellbystrandsbon och entreprenören Oskar Hemhagen kan titulera sig Årets unga företagare i Halland efter en prisceremoni på Halmstads slott. Senare i höst blir det en tripp till Företagarnas nationella gala i Stockholm där han ska försvara Hallands färger.
– Det här trodde jag inte, riktigt häftigt!, jublar 27-åringen som driver företaget Oskars Utemiljö.

Oskar försvarar Hallands färger i Blå Hallen
Oskar Hemhagen som driver Oskars Utemiljö är Årets unga företagare i Halland. Foto: Rickard Gustafsson

Det har blivit en tradition att organisationen Företagarna varje år delar ut utmärkelser till Årets företagare och Årets unga företagare på Halmstads slott.

2023 utgjorde inget undantag och efter en dryg kvarts presentation av slott och de nominerade låg spänningen i luften.

– Det ger en viss tyngd i priset att det delas ut på slottet och jag kan säga att det är fantastiskt roligt, men otroligt svårt jobb att sitta i juryn, sa Företagarnas regionchef Marie Axtelius som delade ut utmärkelserna tillsammans med landshövding Brittis Benzler.

De båda berättade, växelvis, att det brukar gå väldigt bra på den nationella galan i Stockholm för de som blir Årets företagare och Årets unga företagare.

– Se det bara som en uppmuntran, ingen förpliktelse, sa landshövdingen sekunderna innan hon förkunnade att Oskar Hemhagen är Årets unga företagare i Halland.

Juryn hyllade honom för sitt hårda arbete och höga fokus på kvalitet och service. Med en rejäl blomsterkvast och ett diplom var det en mycket överraskad, men lycklig vinnare som LT träffade.

– Pris från landshövdingen, det är rätt fett! Det här trodde jag inte, riktigt häftigt! En av de andra nominerade sålde möbler internationellt och det känns för mig som en helt annan värld och inget jag trodde jag skulle rå på, säger Oskar Hemhagen.

– Just nu känner jag mest lättnad, eftersom jag hatar att stå och ta emot pris. Nädå, det är riktigt kul. Vi hade firmafest förra helgen och då sa jag till de andra att de här priserna jag fått och är nominerad till inte handlar om mig utan om oss.

Vad betyder den här utmärkelsen för dig och ditt företag?

– Det är extremt bra marknadsföring. Att få synas på detta vis är värt så mycket och jag har märkt på kundbesök att många nämner det och att de känner igen mig. De berättar att de sett mig i tidningen och det gör att de känner sig trygga och de vet att det vi gör är bra, för det har vi facit på, säger Oskar.

Oskar Hemhagen och Marina Evertsson fick ta emot utmärkelsen Årets unga företagare respektive Årets företagare av landshövding Brittis Benzler och Företagarnas regionchef Marie Axtelius.

Foto: Rickard Gustafsson

Företaget Oskars Utemiljö har fyra år på nacken och Oskar Hemhagen har gått från ensamföretagare till att i dag ha sex anställda (några fler under högsäsong).

Företaget bygger allt bland annat växthus och altaner, sköter om trädgårdar och gräsmattor och utför även mycket anläggningsarbeten som att skapa infarter och plattsättning.

– Kunderna är både privata och företag och i dagsläget skulle jag säga att det är ungefär 70/30, berättar Oskar och säger att det är bra tryck i orderböckerna.

Att expandera företaget utanför Laholm ligger inte i Oskars intresse.

– Jag är ganska hemmakär. De kunderna som är trogna mot mig vill jag vara trogen mot tillbaka. Jag kommer nog aldrig flytta, men jag tänker inte heller tacka nej till kunder utifrån som vill ha just oss, säger Oskar.

20 oktober kommer Hemhagen befinna sig i Blå Hallen i Stockholms stadshus och tävla vidare mot unga företagare från hela landet på Företagarnas stora gala.

– Det kommer kännas lite konstigt, för någon som kommer från Årnaberga från början, att kliva in där. Där finns det antagligen helt galna entreprenörer som jobbar internationellt och har företag som omsätter helt andra summor…men jag är där i alla fall, skrattar Oskar.

– Det ska bli riktigt kul att få uppleva det och om inte annat så får man väl se det som riktigt bra marknadsföring för företaget.

I kategorin Årets Företagare tävlade Laholms-vinnarna Magnus Elmblad och Johan Cavalli som är vd respektive ägare för industriföretaget Lagafors.

De fick dock se sig slagna av Marina Evertsson, ägare av Strömma Farmlodge i Tvååker, men var inte ett dugg nedslagna.

– Det är en fantastisk framgång att bli uppmärksammad för det man gör och det är stort, men det viktigaste är ändå vad vi gör och vad vi står för. Vi har följt vår målbild och aldrig stigit av från vår väg, bland annat när det gäller miljö och hållbarhet, säger Magnus Elmblad.

– Det är jättehäftigt att bli nominerad och att få träffa och bli imponerad av de andra nominerade företagarna. Det finns så många fina och duktiga entreprenörer i Halland, säger Johan Cavalli som började jobba med Magnus Elmblad 2004 när han gick in som ägare i Lagafors.

Magnus Elmblad och Johan Cavalli på laholmsföretaget Lagafors var nominerade som Årets företagare i Halland. Att de "bara" kom på en hedrande andraplats bekom dem till synes inte alls.

Foto: Rickard Gustafsson