Klik venligst
FÖRETAGANDE 2023-04-13 KL. 17:25

Nytt bageri med huvudfokus på bröd

Av Johan W Jönsson

Den tomma lokalen bredvid Nordic wellness och rakt över vägen från Coop är inte tom längre. Nu slår ett nytt bageri upp portarna i fastigheten. Fokus ligger på bröd men bagaren Carina Carlström vill vara följsam.
– Vi får se vad våra kunder efterfrågar. Här står hantverket och råvarorna i fokus - vi tummar inte på kvaliteten, säger hon.

Nytt bageri med huvudfokus på bröd
Det är öppet in mot bageriet från serveringen för att visa hantverket. ”Här finns inga hemligheter”, säger Carina Carlström som äger Brød & Co med sin man Johan. Foto: Johan W Jönsson

Det pågår febril aktivitet i bageriet när LT hälsar på dagarna innan öppning. Det knådas, kavlas och gräddas för fullt. Hela processen går att följa genom ett glasparti från kassan.

– Fokus kommer ligga på bröd och kavlade degar som wienerbröd och croissanter. En av våra bagare gör en fantastisk morning bun med farinsocker och apelsin, frestar Carina.

Bageriet kommer först men för den som vill sitta ner en stund finns också servering i lokalen. När det blir lite varmare kan det dessutom bli en liten uteservering.

– Vi hoppas kunna erbjuda lite roliga frukostar på helgen. Vi ska ha öppet även lördagar och söndagar. Sedan har vi stängt måndagar, säger Carina.

Namnet Brød & Co kommer från att huvudfokuset, som skrivet, ska ligga just på bröd. Sedan kommer godsaker därtill. Det danska ö:et är en hyllning till Carinas danska ursprung.

Hon äger bageriet ihop med sin man Johan. De båda hamnade i Laholm av en händelse efter jobb och boende i England. Carina har nämligen varit bagare på konditori Cecil.

– När jag körde in i Laholm första gången tänkte jag ”Wow! Va fint här är!” Jag tyckte att det var supermysigt. Att flytta hit efter tiden i England kändes helt rätt.

Paret har bott i Laholm sedan 2019 och stormtrivs med sitt boende i centrum där det är liv och rörelse på dagarna och tyst och lugnt på kvällarna.

Carina har jobbat som bagare och konditor i tio år. Att starta eget bageri har funnits med i tankarna en tid och när de fick syn på den tomma lokalen slog hon och Johan till.

– Det har varit en ganska lång process. Den här lokalen var bara ett skal som vi nu skapat ett bageri i. Det känns lite nervöst inför öppning men jag hade ångrat mig om jag inte vågat.


Bröd och kavlade degar, som croissanter är i fokus på det nya bageriet. Foto: Johan W Jönsson


Är det verkligen rätt läge att öppna ett bageri nu?

– Startar vi nu när det är tufft och klarar oss så klarar vi oss sedan också. Folk behöver lite positivt att se fram emot. Råvarorna är dyra men vi tummar inte på kvaliteten.

Vad tror ni om läget?

– Jag tror att det är jättebra! Vi har villakvarter, skola och industriområde här. Vi har några parkeringar och sedan finns det fler parkeringar längs gatan, och det är solläge.

Johan har ett annat jobb men kommer hjälpa till med pappersarbetet, disken och med att provsmaka och äta upp det som eventuellt blir över.

– Det är vad jag duger till. Jag är ingen bagare, skrattar han.

– Vi har märkt att det är mycket folk i rörelse här. Folk har varit och ryckt i dörren och vi fick positiv respons när vi smygöppnade med provbakning under påskhelgen, fortsätter Johan.

Hur ser ni på konkurrensen?

– Jag tror att det finns utrymme för alla så länge man kör sin grej. Vi har lite annat sortiment och hoppas att vi ska komplettera det som redan finns, säger Carina.

– Utöver ett ordinarie sortiment så kommer vi känna in oss. Jag vill kunna stå för varje grej som lämnar bageriet. Det ska kännas bra i magen. Det är viktigt för mig.

Brød & Co öppnar klockan halv sju på morgonen fredagen den 14 april. Under öppningsdagen kommer bakverk att lottas ut till kunderna.


Morning buns med farinsocker och apelsin in the making. Enligt bageriägare Carina Carlström ska de smaka ljuvligt. Foto: Johan W Jönsson