FÖRETAGANDE 2024-02-04 KL. 13:45

Ny redovisningsbyrå satsar när jätten lämnar

Av Johan W Jönsson

Den stora redovisningsbyrån Ludvig & co stänger sitt kontor i Laholm i slutet av året. Samtidigt växer relativt nystartade Studio Ekonomi. Från två till fyra anställda på två år, man vill bli fem och sedan ännu fler.
– Laholm är företagstätt och många vill nyttja lokalt anknutna företag, säger Matilda Rantala på Studio Ekonomi.

Ny redovisningsbyrå satsar när jätten lämnar
Sanna Johansson och Matilda Rantala startade Studio ekonomi i januari 2022. Nu är de fyra anställda och om allt går som det ska snart fem. Foto: Johan W Jönsson

Ludvig & Co, som tidigare hette LRF Konsult, är en av Sveriges största redovisningsbyråer. De har funnits i Laholm sedan 1970-talet men i november i år stänger det lokala kontoret.

Studio Ekonomi startades för två år sedan av Sanna Johansson och Matilda Rantala. Sanna var nominerad som årets unga företagare i fjol (Matilda föll för åldersstrecket med ett år).

– Det var fantastiskt kul att Sanna var nominerad som ung företagare. Att företaget och framförallt Sanna fick den publiciteten efter att vi bara varit igång ett år var så klart väldigt positivt, säger Rantala.

I samband med nomineringen berättade Sanna att redovisningsbyrån ville växa och skulle nyanställa. Sedan dess har en redovisningskonsult anställts och nu ytterligare en.

– Vi anställde en medarbetare i juni och kände ganska snabbt att vi ville anställa en till. Vi har skrivit papper med en person som kommer att börja i februari, berättar Matilda Rantala.

Det stannar inte där. Annonsen ligger kvar då man vill anställa ytterligare en medarbetare som kan vara ansvarig för företagets digitaliseringsprocess. Från två till snart fem på två år.

– Vi har hunnit med mycket på den här tiden, känns det som. Vi har haft en snabb tillväxt. Vi tänkte först att om vi skulle vara fyra inom tre år så hade det varit riktigt bra, säger Matilda.

Att vara flera menar hon är en trygghet både för kunden och för företaget. Blir det toppar kan de anställda hjälpas åt och blir någon sjuk så kan det täckas upp för varandra.

– Målsättningen redan från början var att bli fyra, fem stycken som kunde hjälpas åt. Men vi trodde inte det skulle gå så snabbt. I Laholm är man måna om lokalt företagande.

Vad menar du med det?

– Laholmarna är duktiga på att nyttja företag med lokal anknytning. Det ser man inom alla branscher. Många är aktiva i i Offensiva Laholm, i Företagarna och andra sociala nätverk.

På Studio ekonomis kontor finns inga pärmar och knappt några papper. "Va? En redovisningsbyrå utan pärmar och papper", kan folk säga när de kommer hit, ler Matilda Rantala.

Hur mycket mer kan ni växa?

– Jag tänker att vi skulle kunna bli några till. Det finns bland annat ett behov av redovisningskonsulter som kan jobba med den gröna näringen i Laholm och det behovet kommer bli ännu större nu.

Jobbar ni annorlunda på något sätt?

– Vi ska vara effektiva och ligga i framkant med digitala processer men samtidigt ska kunden få arbeta på det viset den vill göra. Vill kunden arbeta med papper är det helt okej även om vi gärna digitaliserar dem.

Skiljer det er från andra?

– För oss är det viktigt att digitala inte ska vara på bekostnad av det personliga. Det är lätt att glömma bort det personliga mötet när allt kommer in digitalt. Vi är väldigt noga med att inte bara leverera en summa som ska betalas till Skatteverket utan lägga fokus på hur ditt företag mår. 

När det kommer till den löpande redovisningen har arbetssättet ändrats mycket. Kunderna kommer inte längre in varje månad med en påse fakturor. 

För knappt tio år sedan var det inte alls så digitalt som idag. Då bestod arbetet mer i ett bokföra och leverera ett belopp som ska betalas till Skatteverket. Nu efterfrågas istället mer rådgivning.

– Kunden kan få sina siffror i princip up to date och de betalar inte för den löpande redovisningen. De betalar för att få veta hur deras företag mår. Kunderna vill ha mer än bara en moms att betala.

Studio Ekonomis slogan är "Inte riktigt som andra redovisningsbyråer". Vad menas egentligen med det?

– Så länge vi länge vi följer de lagar och regler som finns anpassar vi oss efter kunden. Vi använder de senaste metoderna för att vara effektiva, men det sker aldrig på bekostnad av det personliga, avslutar Matilda Rantala.

För Sanna och Matilda har det hela tiden funnits en tanke att växa. För kundernas trygghet och så att medarbetarna kan hjälpas åt. Redovisningsbyrån har sitt kontor i Annabellehuset. Foto: Johan W Jönsson

Läs mer:

Ludvig & Co stänger kontoret i Laholm