Klik venligst
FÖRETAGANDE 2023-08-31 KL. 13:55

Nu stänger Roffes men kommer tillbaka med nytt namn

Av Johan W Jönsson

I över 30 år har laholmarna kunnat käka hamburgare, korv och dagens på Roffes gatukök. Men nu är det slut med det. Åtminstone för en tid framöver. Huset ska rivas och ett nytt byggas upp.
– Vi hoppas komma tillbaka igen, säger Mohammad Meli som driver gatuköket med sin dotter Farah.

Nu stänger Roffes men kommer tillbaka med nytt namn
Mohammad Meli trivs i sitt gatukök och med sin kunder. Men nu får han en ofrivillig men välkommen paus då huset som inrymmer Roffes ska rivas. Foto: Johan W Jönsson

Under tio av de 30 åren som Roffes existerat så har Mohammad synts i gatuköket. Först som anställd hos förra ägaren Wisam Diyab och de åtta senaste i egen regi.

– När Wisam ville sälja frågade han om jag ville ta över. Men jag fick lära mig först. Jag kunde bara steka ägg innan jag började jobba här, skrattar Mohammad.

Efter två års upplärning för Mohammad köpte familjen Meli verksamheten år 2015. Mohammads döttrar Farah och Zayna står som ägare för gatuköket.

– Så egentligen är jag bara anställd fortfarande, men nu under mina döttrar. Det är tufft!, skojar och skrattar Mohammad.

Att han trivs i sitt gatukök går inte att ta miste på. Kunderna möts alltid med ett leende. Kanske för att Mohammad ser dem som mer än bara kunder.

– Det här jobbet är socialt. Det är den biten och kunderna jag kommer att sakna mest under min ledighet. Många av dem har blivit vänner, säger han.

Mohammad har varit i gatuköket i princip varje dag de senaste åtta åren. Även om det varit stängt på söndagar så finns det alltid något att göra, menar han.

Dottern Farah har avlastat sin pappa och har stått i gatuköket på deltid. Men hon har också ett annat jobb på pannkaksfabriken i Lilla Tjärby.

– Pappa kan fortfarande mer än jag. Det gick ganska snabbt att lära sig det mesta men han har mer erfarenhet. Vi har gjort det här ihop. Det blir märkligt att inte ses varje dag, säger Farah.

Roffes gatukök har bommat igen. Nu står Laholm utan korvmoj. Kvar finns ett gäng kebabhak. Foto: Johan W Jönsson

Vad ska du göra nu, Mohammad?

– Jag har bara haft en veckas semester de senaste åtta åren. Då tvingade min familj mig. Men nu ska jag ha lite semester och åka hem och träffa mina syskon i Libanon.

Han berättar också att han haft lite problem med hjärtflimmer. Det ska åtgärdas inom kort med hjälp av en operation.

– Går allting bra så vill jag gärna fortsätta att jobba i några år till. Vi får se när ett nytt gatukök kan stå färdigt här. Det kommer att bli fint och lite mer yta, säger han.

Hur lång tid det tar innan gatuköket kan öppna igen vågar Mohammad inte spekulera i men han ser fram emot att komma tillbaka och då med nytt namn.

– Firman heter redan idag Kapten Grill och det ska det nya gatuköket heta. Det var ett namn jag kom på. Många kommer säkert sakna namnet Roffes men det nya blir bra, tror han.

Kunden Kim Andersson kommer in och beställer en kebabtallrik. Mohammad känner både honom och hans pappa väl, och skämtar med sin kund.

– Det här är definitivt ett av Laholms absolut bästa ställen. God mat, bra service och trevligt bemötande, säger Kim.

– Tack så mycket! Du får tio procent på alla dina köp när vi öppnar igen, skrattar Mohammad.

Stamkunden Kim Andersson gillar maten på Roffes och kommer sakna gatuköket under vakansen. Foto: Johan W Jönsson

Vad har gått mest under dina år på Roffes?

– Hamburgare och nötkebab. Sedan går dagens alltid bra. Min spagetti och köttfärssås har blivit berömd, ler Mohammad.

Vad har du i din köttfärssås?

– Det avslöjar jag inte. Inte ens min familj vet, skrattar Mohammad.

Även potatismoset är känt för att vara mycket gott. Han gör även egen gurkmajonnäs och remouladsås. Kebabsåsens recept är om möjligt ännu mer hemligt än köttfärssåsens.

– Du hittar recept på kebabsås på nätet. Men alla har sin egen twist, ler han.

Hur kommer det kännas att vakna upp dagen efter du stängt?

– Jag vet inte. Konstigt. Jag kommer att sakna att vara här. Jag trivs i mitt gatukök och med mina kunder, avslutar Mohammad Meli.

Mohammad Meli har slagit igen dörren på Roffes för sista gången. När det nya huset står klart slår Kapten Grill upp portarna. Foto: Johan W Jönsson

Fakta:

Om Roffes:

Namnet "Roffes"kommer från förra ägaren Rolf Passgård från Halmstad. Han tog över gatuköket från legendariska Stig-Göran "Stickan" Nilsson i början av 1990-talet. Då hette det Torgrillen och var en del av Torgkiosken, som Stickan drev vidare i flera år och som i folkmun kallades "Stickans". Det har bara varit tre ägare till "Roffes": Rolf "Roffe" Passgård, Wisam Diyab och familjen Meli. Loggan med den buttra hamburgaren har funnits med hela vägen. Den är skapad av Halmstadkonstnären Ulf Schlyter.

Källa: Hallandsposten