FÖRETAGANDE 2022-05-22 KL. 06:00

NP Nilsson förvärvar i Osby

Av Joakim Ormsmarck

De senaste åren har varit expansiva för NP Nilsson som idag har 170 anställda och omsätter runt 600 miljoner. Nu tar koncernen nästa steg när de förvärvar en anläggning i nordöstra Skåne.

NP Nilsson förvärvar i Osby
I mitten syns Peter Nidelius, ägare till NP Nilsson flankerad av ägarna till XL-Bygg Osby: Hans Johansson, Tomas Johansson, VD och Stefan Johansson. Längst till höger Fredrik Bergh, VD NP Nilsson. Foto: Np Nilsson

NP Nilssons Trävaru AB har idag tecknat ett avtal om att förvärva byggmaterialhandlaren XL-Bygg Osby. NP Nilsson meddelar i ett pressmeddelande att de därmed möjlighet att täcka ett större geografiskt område från sin bas i Nordvästra Skåne. Osby-anläggningen lämnar då också XL-Bygg för att som en del i NP Nilsson ingå i Woodykedjan.

XL-Bygg Osby är ett anrikt företag som grundades redan 1961 av Henry och Gunvor Johansson. En familjeägd bygghandel som idag omsätter ca 50 miljoner. Företaget har idag 14 anställda.

– Efter många års ägande inom familjen så var det nu dags att hitta nya ägare. Vi har sökt en ägare som visar ett stort hjärta för Osby, som förstår vår marknad och som kan utveckla bygghandeln vidare. Det känns riktigt tryggt och bra att nu kunna lämna över nycklarna till våra vänner hos NP Nilsson, Säger Tomas Johansson, VD och delägare XL-BYGG Osby.

– Vi känner Tomas och övriga ägare mycket väl sedan många år som tidigare kollegor inom samma kedja. Våra familjeföretag påminner mycket om varandra med samma värderingar och en stark lokal förankring. När vi nu fick en möjlighet att inleda en förhandling så gick processen därför väldigt fort. Vi är stolta över förtroendet som tidigare ägare har gett oss, säger Fredrik Bergh, VD NP Nilsson

– Som ett familjeägt företag med stark entreprenörsanda så har vi många egenskaper som kommer ger fördelar till kunderna. Vi är snabbfotade och flexibla. Vi fattar beslut som är de bästa för den lokala marknaden vi servar. Vi gillar även att återinvestera lokalt i oss själva, men även i de lokala samhällena.

NP Nilsson tillträder som ägare den 1 augusti.