Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-05-11 KL. 07:05

Nobelfesten gav skjuts åt småländsk kaviar

Av Carina Nilsson

Företaget Aros, som producerar störrom i Strömsnäs, räknar med att öka sin produktion med 25 procent i år.
– Vi gjorde en stor expansion i fjol och ökade från 1400 till 2000 fiskar. Att vi fick leverera till Nobelmiddagen har betytt mycket, hela världen vet vad Nobel är, säger företagets vd Torbjörn Ranta.

Nobelfesten gav skjuts åt småländsk kaviar
Fiskarna slår ibland med stjärten mot vattenytan och besökare på företagets guidade turer får se upp så de inte blir nerstänkta. Foto: Carina Nilsson

Sedan 2019 producerar företaget Arctic Roe of Scandinavia, Aros, svart kaviar från stör i det gamla pappersbrukets lokaler i Strömsnäsbruk.

– Genom bekanta kunde vi hyra den här lokalen, som både hade en rimlig hyra och ett bra läge nära E4. Markaryds kommun är också en företagsvänlig kommun, där politikerna stöttar näringslivet, det hade också betydelse för att vi skulle etablera oss här, säger Torbjörn Ranta som är vd för företaget.

Företagets vision har hela tiden varit att kunna producera svart kaviar på ett hållbart sätt. Det innebär bland annat att fiskarna inte avlivas efter att man mjölkat dem på rom berättar Lee Atkins som är ansvarig för anläggningen i Strömsnäs.

Lee Atkin och Kent Bömer plockar upp en av störarna ur poolen. Stören kan bli upp till sex meter lång i det vilda. Foto: Carina Nilsson

– Vi vill att fiskarna ska ha ett så bra liv som möjligt. Vi hanterar dem alltid så skonsamt som vi kan. Innan vi mjölkar dem på rom så gör vi ett ultraljud för att se om det är dags. Hur mycket rom man får från en fisk varierar väldigt mycket. Förra veckan var det en fisk på fem kilo som gav ett helt kilo rom, en annan stor fisk gav cirka 40 gram, säger han.

Fiskarna köps in från Danmark, Åland och Lettland bland annat. De lever sedan i bassänger som håller olika temperatur för att efterlikna årstiderna.

Stören är en fisk utan tänder och nosen påminner lite om en delfin. Stören har fiskats ut på många platser men i Västra Götaland pågår försök att återinföra Atlantstör. Foto: Carina Nilsson

– Stören har funnits i Sverige sedan urminnes tider men räknas idag ändå som en invasiv art och får inte komma ut i naturen. Vi har ett cirkulärt vattenreningssystem med vatten från egna brunnar. Det blir inget näringsläckage till Lagan eller i naturen. I framtiden hoppas vi kunna använda fiskarnas bajs som växtnäring i någon odling för att det ska bli ännu mer hållbart, säger Lee Atkins.

De äldsta fiskarna i odlingen är nu sex år gamla. Hur gamla de kan bli är det ingen som vet.

– Det är sällan fiskar dör av ålder i naturen. Oftast blir de uppätna, fångade eller får sjukdomar. Vi får se hur länge de lever och kan producera rom. Men det är fredliga fiskar, de har inga tänder och slåss inte. De påminner lite om delfiner, säger Lee Atkins.

Torbjörn Ranta är vd för Arctic roe of Scandinavia i Strömsnäsbruk, som producerar störrom.Foto: Pressbild

Förra året fick Aros stor uppmärksamhet i samband med att deras kaviar serverades på Nobelmiddagen, berättar Torbjörn Ranta.

– Det betydde väldigt mycket för oss. Vi vill nå ut i världen med vår produkt och att kunna säga att vi fick förtroendet att leverera till Nobelmiddagen är värt massor i vår marknadsföring – det är en väldigt bra början på ett samtal. Vi har också fått många förfrågningar och många vill testa vår kaviar, säger han och fortsätter:

– Samtidigt möter vi tuffa tider ekonomiskt och vår produkt är dyrare än annan svart kaviar. Det kostar mycket mer att producera på det sätt som vi gör än i utomhusbassänger i Uruguay och Kina där man avlivar fisken och säljer köttet. Vi tror ändå att vårt sätt att producera är framtiden.

Förra året ökade företaget antalet fiskar från 1400 till 2000.

Lee Atkins kommer från England men bor numera i Strömsnäsbruk där han ansvarar för fiskodlingen, teknik och guidade turer bland annat. Foto: Carina Nilsson

– Jag uppskattar att vi har cirka 10 procent av marknaden idag. Kan vi öka produktionen med runt 25 procent så kanske vi kan komma upp till 13 procent. Vi behöver växa för att få en större lönsamhet och målet nu är att komma in på USA-marknaden och i de arabiska länderna. Det är inte enkelt, bland annat på grund av olika Cites-regler eftersom det är utanför EU. Men vi kommer aldrig att slakta våra fiskar utan det här får bära eller brista, säger Torbjörn Ranta.

Kaviaren pastöriseras på olika sätt vilket ger olika produkter. På baksidan av burkarna står namnet på fisken som rommen kommer från. Foto: Carina Nilsson

Störrom från Strömsnäs serverades på Nobelfesten förra året. © Nobel Prize Outreach. Foto: Dan Lepp.